Австралия получи леден душ в часовете на първите мачове от ден №1 на турнира в Мелбърн, който дава старт на големия тенис през годината. Ник Кирьос се оттегли от Australian open, където бе смятан за един от фаворитите за титлата.

27-годишната голяма надежда на домакините свика пресконференция тази сутрин и обяви, че травмата в коляното не му дава никакъв шанс да играе в Мелбърн на "сериозно, конкурентно ниво".

По-малко от 20 часа по-късно се чакаше дебютният му мач срещу руснака Роман Сафиулин от турнира.

"Разбит съм, но няма нищо, което мога да направя - каза Ник. - Посъветвах се с лекарите, коляното ми не е в състояние да издържи на натоварването. Ще имам нужда от операция на менискуса и не е ясно колко време ще отсъствам. Най-лошото е, че имах големи надежди да спечеля тук, в Австралия.

Но след като ти кажат, че няма шанс да издържиш на петсетов мач, да не говорим за няколко такива, каквито вероятно щяха да ме чакат в Мелбърн..."

Кирьос бе поставен под №19 в схемата при мъжете, а след много силната 2022-ра, когато игра финал на "Уимбълдън", се чакаше да направи летящ старт на новия сезон. Но травма го извади и от смесения отборен турнир United Cup, отново в родината му, а сега - и от първата за 2023-а надпревара в Шлема.

Резултати при мъжете:

Кайл Едмънд - Яник Синер 4:6, 0:6, 2:6

Иля Ивашка - Ботик ван де Зандсхулп 3:6, 6:3, 5:7, 3:6

Хуберт Хуркач - Педро Мартинес 7:6, 6:2, 6:2

Себастиан Корда - Кристиан Гарин 6:4, 1:6, 6:3, 6:2

Денис Шаповалов - Душан Лайович 6:4, 4:6, 6:4, 6:1

Карен Хачанов - Бернабе Мирайес 7:6, 6:2, 6:0.