Парите на "Уимбълдън 2024" ще са рекордни в историята на турнира, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на "All England Club" Сали Болтън.

Тя поясни, че сумата е по-голяма от миналогодишния награден фонд, като достига до 50 милиона британски лири (59.18 милиона евро). Състезанието на митичната трева в английската столица започва на 1 юли.

Единствено изданието на US Open от 2023 г. е раздало повече пари на участниците си в цялата история на надпреварите в Големия шлем (65 милиона долара или 50.8 милиона лири).

Победителите при мъжете и жените ще вземат по 3.20 милиона евро (2.7 млн. лири), а загубилите - по 1.66 млн. евро (1.4 милиона лири).

Има сериозно повишаване на сумите при състезателите в инвалидни колички, които през тази година ще разделят общо 1 милион лири - двойно спрямо 2023-а.

Като тенденция, за десетилетие общата картина на наградния фонд се е променила драстично. Парите през 2014-а бяха 25 милиона лири, сега са двойно повече.

По ирония на съдбата рекордните суми влизат в сила именно за първото издание на "Уимбълдън" от над 20 години, в което няма да видим Рафа Надал и Роджър Федерер, а много вероятно и третия голям - Новак Джокович.

Почти сигурно и сърбинът ще обяви, че няма да е възстановен за турнира в Лондон. Маестрото от Швейцария се отказа още преди година от тениса, а испанският Матадор се е концентрирал върху участието си в Париж на Олимпиадата.

Те тримата го спечелиха 17 пъти в последните 20 издания. Само Анди Мъри (два пъти) и Карлос Алкарас преди година нарушиха доминацията на голямото трио на тревата.