Светът на тениса продължава да дискутира основната тема от последните 24 часа, а именно отказването на световната №1 при жените Ашли Барти.

Австрлийката се оттегли шокиращо едва на 25 години, седмици след триумфа в турнира от Шлема на родна земя, когато пътя пред нея за още значими успехи изглеждаше обнадеждаващ.

Никой не подозираше, че изобщо може да се стигне до такъв развой, поне от феновете и колегите на Барти. Нейният треньор Крейг Тайзър обаче разкри, че в това решение няма нищо спонтанно, а е било обмисляно в продължение на месеци.

Още след триумфа си на "Уимбълдън" миналото лято, Барти е започнала да обсъжда евентуалния край на своята кариера с най-близките си, като всичко е било на психологическа основа.

"За мен случилото се не е шок. Още след триумфа преди година тя ме погледна и попита дали може да спира вече.

Казах да почака поне още малко, но с всеки ден знаех, че ще е много трудно да я задържа в спорта. Най-голямото предизвикателство за мен като треньор бе да я поддържам мотивирана и да я карам да тренира всеки ден.

Усетих, че тя се изкачи по стълбичката точно там, където трябваше да стигне и вече ще е невъзможно да я задържа.

В последните седмици коментирахме тази тема, но не обсъждахме кой знае какво. Тя вече беше взела своето решение и нямаше да го промени. Нейният тенис и настройка изглеждаше сякаш просто не се интересува дали ще загуби или не. Но аз знаех, че това не е така.

Тя отиде в Мелбърн само с една единствена цел, да спечели този трофей за Австралия, не за себе си. Това лудо лято бе за всички фенове, които десетилетия очакваха своята шампионка.

Тенисът обаче не е нейната единствена радост. Те ще я вдъхновяват, както вече тенисът не може да го стори", коментира нейният треньор.