Саудитска Арабия получи домакинството на поредно важно събитие в света на спорта, като този път става въпрос за тенис.

От няколко години страната се опитва всячески да се вмести в тенис календара, но не успя да се пребори за домакинство на голям турнир в хода на сезона.

Все пак настоятелните действия на саудитците се отплатиха, защото страната получи домакинството на финалния Мастърс в женския тенис.

Това е турнирът в края на сезона, на който участват осемте най-добри тенисистки в хода на цялата година.

Саудитска Арабия имаше амбиции да получи WTA финалите още през 2023-а, но международната вълна от критики накара женската тенис организация да прати турнира в Мексико.

Основните критики бяха свързани с това, че по финансови прични WTA ще прати най-добрите тенисистки да играят в страна, където има огромен проблем с правата на жените.

Освен това мнозина смятат, че с домакинството на подобни женски тунирир Саудитска Арабия опитва да излъска образа си пред света, докато встрани от обектива на камерите местните жени продължават да са жертва на сериозни репресии.

Големи шампионки като Мартина Навратилова и Крис Евърт дори заявиха, че пращането на WTA финалите в Саудитска Арабия ще е моралното самоубийство на женския тенис.

Но директорите на професионалния женски тур не бяха особено впечатлени от критиките и заявиха в официално съобщение, че провеждането на турнира в Рияд е знак на подкрепа към настъпващите огромни промени в положителна насока в региона.

"Искаме да създадем възможност за повече жени от региона да играят тенис на елитно ниво. Вярваме, че с провеждането на WTA финалите в Саудитска Арабия ще вдъхновим много млади момичета", се казва още в съобщението.

От WTA все пак не скриха, че един от мотивите също така е бил желанието им жените да получават наградни фондове близки до тези на мъжете.

Едва ли е изненада, че садутците са удовлетворили това желание и наградният фонд на надпреварата ще бъде рекордните 15,5 милиона щатски долара.

Само за сравнение - през 2023-а наградният фонд на WTA финалите бе 9 милиона. Говорим за увеличение от 6,5 милиона долара за турнир с осем участнички.

Миналия сезон финалите при мъжете бяха с награден фонд 15 милиона, като на този етап WTA финалите в Рияд може да се окажат първия турнир, в който жените ще печелят повече от мъжете.