Даниил Медведев може да бъде спрян от участие на "Уимбълдън", въпреки че е вероятно да влезе в седмицата на турнира в Ол Инглънд Клъб като световен №1 в тениса.

Руснакът губи тази позиция от понеделник след ранното си отпадане в Индиън Уелс, но ще си я върне много вероятно още през сезона на клей, където съперникът му Новак Джокович има да брани много точки.

Медведев обаче може да бъде блокиран за участие не по спортни причини, а от британските власти. 

За това алармира министърът на спорта Найджъл Хъдълстоун, макар да не са конкретно ясни критериите, по които Даниил ще бъде спрян или допуснат до кортовете на "Уимбълдън". Надпреварата е от 27 юни.

И не става дума само за него, а за всички тенисисти от Русия и Беларус.

"Никой, който развява флага на Русия, не бива да бъде допускан на "Уимбълдън" - каза Хъдълстоун. - Говорим с организаторите, това е нашето виждане и искаме уверения, че ще се случи.

Ако някой от тях е привърженик на Владимир Путин, как мислите, че ще бъде посрещнат той тук или от публиката на спортното състезание?

Трябва да ни убедят, че не са такива, че не са свързани с Кремъл по никакъв начин и, ако се налага, да играят под неутрален флаг, за да го докажат.

Русия не трябва да има място на спортната сцена. Ще мине доста време, преди да сме готови да я приемем обратно. Същото се отнася и за отделните атлети, особено, ако са свързани с Кремъл и Путин."

Не е съвсем ясно как точно Медведев може да докаже, че не е свързан с властта в Москва.

Той обяви преди старта на Мастърс турнира в Калифорния тази седмица, че не желае да вижда военни действия и иска мир, като се обяви за "посланик на това чрез тениса, който играе".