Над три часа тенис, невероятни обрати и драма... Финал за историята и несъмнено - мачът на годината при жените. Паула Бадоса спечели титлата в Индиън Уелс след изключително зрелище и 7:6, 2:6, 7:6 срещу бившата №1 в света Виктория Азаренка.

Така испанката спечели едва втората титла в своята кариера, която тепърва ще набира скорост. И попречи на Азаренка да стане единствената състезателка с три трофея от Мастърса, наричан Рай на тениса.

Бадоса спечели битка, която трудно може да бъде разказана накратко. Четири пробива белязаха първия сет, като два пъти испанката имаше предимство, а при 6:5 сервираше да спечели тази част. Но не сполучи - тайбрек.

Там със 7:5 все пак Паула - един вулкан от емоции, жестове и мимики на корта, спечели и поведе. Сет, продължил цели 80 минути - рядко виждано в женския тенис.

При едно разиграване, загубено с удар на милиметри в аут, Бадоса падна на корта и след това седна "по турски", размишвяйки и опитвайки да овладее адреналина и емоциите.

Снимка: Getty Images

Насреща Азаренка - хладна и с огромна рутина, изглеждаше като по-възможен победител именно заради опита си. Особено, след като 32-годишната тенисистка от Беларус мина мощно през втория сет с три пробива за 6:2.

Но Паула не се предаде, подкрепяна и от хората по трибуните. Тя проби на старта на третата част, но допусна рибрейк веднага. При 4:4 всичко изглеждаше загубено - Азаренка нанесе удар на подаването на испанката за 5:4 и сервираше за мача. Но по-младата с цели 9 години Бадоса пак не се даде - отвърна с пробив и върна равенството в сета.

В тайбрека изненадващо по-зряло игра испанката, която направи два минипробива за 3-0, а после затвори решаващата част със 7:2 след три часа и шест минути на корта.

Титлата е сладка и напълно заслужена за родената в Ню Йорк испанка.

Тя победи четири съпернички от топ 20 по пътя си към трофея в Индиън Уелс. Единствената титла на Бадоса преди тази бе в Белград по-рано през годината (ATP 250).

Снимка: Getty Images