Полицията в Лондон е внедрила свои хора под прикритие сред публиката на "Уимбълдън", разкриха организаторите.

Медиите във Великобритания от дни пишат за притеснения от различни видове протести по кортовете на турнира. И като превантивна мярка, цивилни ченгета гледат мачове, разхождат се из комплекса и следят за потенциална заплаха от такива.

"Нищо не може да се гарантира и изключи напълно като възможност, но са взети извънредни мерки за това - обясни Сали Болтън, изпълнителен директор на "Ол Инглънд Клъб". - Готови сме за всичко, но се надяваме да не допуснем подобни действия да стигнат до кортовете.

Има специални нови методи за наблюдение, има полицаи под прикритие, има голям набор забранени вещи и атрибути, които тази година не се допускат в комплекса."

Един от тях е... тебешир. През годините мнозина носеха цветни такива и описваха или рисуваха по стените и алеите послания - нещо, което организаторите насърчаваха.

Но сега има притеснения, че протестъри ще го използват за разпръскване по тревата, която е подготвена грижливо за мачовете и се гледа педантично от служителите.

Подобни проблеми имаше на мача по крикет Англия - Австралия преди дни, отново в Лондон, когато протестъри влязоха на игрището, разпръснаха течности от спрейове и прекъснаха играта за дълъг период.

На "Уимбълдън" са решени такива деяния да не се допускат.