Димитър Кузманов изпраща впечатляваща година. Мико завърша сезона под №249 в световната ранглиста. През тази година Кузманов записа 51 победи, 13 загуби и спечелени пет титли от турнири на ITF.

В момента Димитър е на предсезонна подготовка в Барселона. Втората ракета на България даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

 - Преди една година целта бе да стигнете първите 250 световната ранглиста. В момента сте №249. Доволен ли сте като цяло от 2018 година?

- Разбира се, че съм доволен. Вътрешно съм удоволетворен от всичко, което постигнах в личен и професионален план през изминаващата 2018 г. Това, което си бях поставил като цел, го постигнах.

- Отново завършихте сезона със силно представяне в Южна Америка. Достигнахте и до първия си полуфинал в турнирите от сериите "Чалънджър".

- Отново направих силен завършек на годината в Южна Америка и това става като традиция. Изиграх изключително трудни турнири при много тежки условия, но аз винаги търся най-трудното и за това ме влече Южна Америка. Много съм щастлив, че успях да завърша сезона с класирането на първия ми полуфинал в Буенос Айрес.

Чувството беше невероятно още повече след успешния сезон. Когато започна турнирът, си казах, че ще се опитам да дам всичко от себе си във всеки един мач и нещата се получиха. Беше уникално изживяване, много хора ме подкрепяха, защото мачовете се предаваха по интернет и съм много радостен, че завърших годината така. Много време чаках този момент, след като толкова много пъти играх квалификации през последните две-три години. Винаги имах по два или три тежки мача за влизане в основната схема. И когато успееш да го направиш и играеш срещу добър противник, силите не са равнопоставени, защото ти идваш от квалификации като си изцеден физически и присихически, а той почва напълно свеж. През тази година на всички чалънджъри, които започнах директно от основната схема, показах чудесна игра и само на един турнир загубих в първи кръг и то от Ласло Джере, който е №80 в света.

- 51 победи, 13 загуби през 2018-а година, и пет спечелени титли. Коя беше най-хубавата победа и коя титла слагате на първо място?

- Когато с моя отбор направихме равносметката на изминалата година, разбрах тези цифри и съм изключитлено изненадан и учуден. Моята концентрация не е била да броя победите и загубите. Това е една много впечалтляваща статистика особено в спорт като нашия, където процента на загубите обикновенно е по-голям. Няма как да не съм щастлив и това ми внася допълнително самочувствие и увереност. Имах много важни победи и много тежки мачове. Не мога да определя коя е най-хубавата ми победа и най-хубава титла. Може би титлата от 25-хилядния турнир в Познан (Полша) е най-специална и най-сладка, защото е първа от този ранг.

- Освен хубавите моменти имаше и разочарования. Може би най-голямото е, че България не успя да спечели промоция в Купа "Дейвис".

- Хубавите моменти винаги вървят и със разочарования. Годината е много дълга и това е нещо неизбежно, но е част от пътя. Винаги ме боли от загубите. Вече във втора поредна година не успяхме да се изкачим в по-горната група след загуба в последния мач и то в България. Тези фактори са разочароващи, но така е в Купа "Дейвис". Не всичко зависи от теб и може би затова повече харесвам индивидуалните спортове. Надявам се през следващата година да прекъснем тази серия и да се изкачим в по-горната група.

- Вече имате 16 победи за Купа Дейвис. Какво е чувството да защитаваш родината си?

- Да, вече имам 16 победи и се изравних с Григор Димитров по този показател. Само Тодор Енев има повече победи - 17. Надявам се всичко да е наред, да съм жив и здрав, и догодина да стана най-титулуваният български играч в турнира за всички времена. Това е и една от целите ми. Чувството не мога да го опиша. То е невероятно и може би само спортисти, които са защитавали честта на България, знаят тази емоция. Но това е мой дълг, винаги ще играя за България и това ми е приоритет номер 1.

- Какво предстои в близко бъдеще?

- В момента провеждам последните два етапа от предсезонната подготовка в Барселона. Условията са чудесни, тренирам с топ играчи от елита на тениса, с едни от най-добрите треньори по кондиционна подготовка.

- На какви турнири ще наблегнете през следващата година?

- Ще наблегна на турнири от веригата чалънджър, защото вече ранкингът ми позволява да бъда в почти във всички турнири в основната схема. Надявам се да играя добре и в зависимост от това ще се надявам да взема участие в квалификациите и на турнири от АTP 250.

- Какви са целите за 2019-а?

- Най-голямата цел е участие е в турнирите от Големия шлем. Аз си изпълних целта за тази година да бъда номер 250 в света. Ако правилата не бяха променени, през следващата седмица щях да замина за Австралия и да изпълня главната си мечта. Така че участие в Големия шлем остава мой приоритет и моя мечта. За съжаление съгласно новите правила на АТP и ITF, няма да мога да взема участие на Australian Open. Нищо в моя живот не е идвало и ставало лесно. Затова аз избирам да реагирам така - да се боря, да тренирам, да съм отдаден, да се усъвършенствам в личен и професионален план и да съм обсебен към подобряване във всеки възможен аспект, два пъти повече от всякога!

- Показахте класа и като футболист, като част кампанията "С усмивка" на Фондация "Вълшебен свят" и Фондация "Димитър Бербатов", насочена срещу всички прояви на агресия.

- Имах честта да взема участие в тази чудесна инициатива и да подкрепя кампанията на фондация Димитър Бербатов заедно с автомобилния пилот Ник Левентис съвместно в Българската федерация по тенис. Имам много топли отношения с фондацията, защото съм техен лауреат. Печелил съм наградата и се радвам, че през този година успяхме да подържаме връзка и когато ме потърсиха, веднага откликнах.

- Имаше ли вариант като малък вместо тенисист да станете футболист?

- Да, този вариант седеше пред мен когато бях на 8-9 години. Трябваше да избера или тениса или футбола. Може би ако не бях станал тенисист, щях да стана футболист.