Мечтата на Карлос Алкарас за подвиг в Австралия угасна по болезнен начин и на по-ранна от очакваното фаза.

Световният №2 и двукратен шампион от Шлема напуска Australian Open на фазата на четвъртфиналите, след загуба с 1:6, 3:6, 7:6, 4:6 от Александър Зверев.

Така Алкарас, който безспорно е феномен и го чакат още редица титли от Шлема, не успя да направи нещо значимо в Австралия за пореден път, а четвъртфиналът се оказва непреодолим връх за него на този етап.

Но днес срещу себе си той имаше един почти перфектен опонент - прероденият Александър Зверев, който преодоля контузии и проблеми извън корта, за да покаже най-добрия тенис, на който е способен.

Олимпийският шампион бе изключитлено солиден. Сервираше отлично, показваше агресия с излизания на мрежата, а и перфектно се въползва от многото непредизвикани грешки, които Алкарас правеше.

Прекарал с пет часа повече на корта от Алкарас в последната седмица, Зверев едва ли очакваше точно днес да има най-категоричните си първи два сета от началото на турнира. 

Снимка: Getty images

 

Още в ранните мигове на мача се видя, че играта на Алкарас изобщо не върви. Непредизвиканите грешки водеха и до изблик на нерви, а това в никакъв случай не помагаше на испанеца.

Хладнокръвният Зверев се въползва от това и само в рамките на 28 минути затвори първия сет с 6:1.

Втората част от мача започна равностойно. Алкарас вдигна нивото и при 3:3 сякаш мачът тепърва започваше, но сривът за световния №2 отново настъпи.

Зверев проби за 4:3, затвърди пробива за 5:3, а с нов брейк отчая Алкарас и взе втория му сет.

Снимка: Getty images

В кариерата си Алкарас все още няма победа от 0:2, заради което и шансовете му не изглеждаха големи в третия сет, който тръгна ужасяващо.

Зверев пробив за 3:1, затвърди пробива за 4:1, а след това затвори мача при 5:3 бе на две точки от победата. В този миг обаче нещо се преобърна. Зверев изпусна нещата от контрол и допусна пробив, а  наглед спечеленият сет стигна до тайбрек.

В тайбрека Алкарас показа мигове на гениалност, спечели го със 7:2 и вкара мача в четвърти сет, в който сякаш психологическото предимство вече бе на страната на испанеца, а и умората започна да влияе на Зверев.

Снимка: Getty images

Този четвърти сет се развиваше равностойно до 4:4, когато Алкарас се пропука само за няколко секунди, но това бе достатъчно Зверев да пробие за 5:4, а при втория си сервис гейм за спечелването на мача, той не сбърка.

Немецът затвори мача с 6:4 в четвъртия сет и отива на втория си полуфинал в Австралия, а там негов опонент ще е Даниил Медведев.

Снимка: Getty images