В последните няколко дни социалните мрежи са заляти от нашумялото 10-годишно предизвикателство.  Хора от целия свят, независимо от известност, статут, занаят, възраст и социално положение, качват свои актуална снимка до такава, заснета преди 10 години. 

Сред милионите, включили се в модерния тренд, бяха много звезди от света на спорта. Имаше и доста шеги, разбира се, по темата. Ясно ви е, че живеем във време на "тролене" и безпощаден интернет хумор.

Подготвихме за вас едно по-различно 10-годишно предизвикателство.

В него наредихме 10 отбори, атлети или събития от родния спорт и си припомнихме как изглеждаха, къде бяха и какво постигнаха преди десетилетие. Например - кой беше Спортист на годината тогава, кой е сега.

Култови футболни личности, шампионът Лудогорец и грандът Левски попаднаха в нашата ГАЛЕРИЯ.

ВИЖТЕ НАШЕТО 10-ГОДИШНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ >>>

Естествено, на главната ни снимка е култовият и неповторим Валери Божинов.

Преди десетилетие голаджията бе част от Манчестър Сити. Възстановяваше се от травма, но бе в състава на "гражданите", които в момента са действащ шампион на Англия и един от най-силните отбори в света. Тогава - току що бяха купени от шейх Мансур и концерна от Абу Даби.

10 години и 12 отбора по-късно, Валери Божинов отново бележи, но с екипа на врачанския Ботев. Доста стръмно и неравно десетилетие за Божинов, който извървя пътя от английския до ... българския Северозапад.

Колажи: ПАВЛИН ДАСКАЛОВ

Разградският Лудогорец е седемкратен шампион на страната. И това е факт, който щеше да ви разсмее до сълзи, ако го бяхте чули в облеклото на прогноза преди десетилетие. Хубаво щяхте да се посмеете, признайте.

ВИЖТЕ НАШЕТО 10-ГОДИШНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ >>>

Лудогорец на два пъти бе сред елита на Стария континент - в Шампионска лига, направи паметни мачове в Лига Европа, тотален хегемон е в България.

Разград се сдоби със стадион - бижу, може би най-модерният в страната. Преди 10 години обаче разградският проект все още не бе стартирал, клубът беше в регионалните групи, а централният сектор на стадиона изглеждаше доста по-различно. Изобщо - в случая с Лудогорец това 10-годишно предизвикателство изглежда визуално по-скоро като стогодишно такова!

"Лудогорец Арена" преди 10 години и модерното съоръжение, което Разград има днес.

Колажи: ПАВЛИН ДАСКАЛОВ

Но и десет години са достатъчно време за коренна промяна, както виждаме. В някои от избраните от нас случаи тя е с положителен характер, при други не чак толкова, при трети пък е нормалното стечение на обстоятелствата.

Пример за това е Димитър Бербатов. Бе №9 на Манчестър Юнайтед преди десетилетие, а през май 2009-а спечели титлата във Висшата лига. Направи име в Юнайтед, както и много сериозна кариера. Дни преди 38-ия си рожден ден, Бербатов се радва на успеха на автобиографията си, която хората купуваха като топъл хляб, редяха се на дълги многочасови опашки за да се снимат с него и да вземат автограф.

От шампион във Висшата лига, до автор на доста успешна автобиография

Колажи: ПАВЛИН ДАСКАЛОВ

Кои са другите герои в нашето 10-дневното предизвикателство?

Вижте ги в ГАЛЕРИЯТА ни.