Днешният 29 януари 2019 г. започва отброяването на точно 500 дни до старта на най-странното и различно Европейско първенство по футбол. Неслучайно и символично, от днес е открита процедурата и можеш да подадеш заявката си за билети в сайта на УЕФА, за да планираш отрано пътуването из целия континент идното лято.

Защото това ще е турнир, който буквално ще бъде пръснат из цяла Европа.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ФУТБОЛЪТ ЩЕ ПЛЪЗНЕ ИЗ КОНТИНЕНТА ЗА ЕВРО 2020>>>

Идеята се роди преди десетилетие в главата на Мишел Платини.

Той искаше "романтика", за да бъде отбелязан подобаващо 60-ият юбилей от първото Европейско първенство по футбол. И - въпреки че Платини вече не е начело на УЕФА днес - мечтата му стана реалност.

Между 12 юни и 12 юли догодина, Евро 2020 ще запали феновете от Баку до Лондон, като мачове ще има в 12 града. България също искаше да е част от спектакъла, но кандидатурата ни не бе одобрена и София отпадна от списъка.

Надеждата ни е отборът да действа на принципа (перифразиран) "ако Европейското не дойде при нас, поне ние да идем на Европейското", и да се класира през квалификациите, които започват тази пролет. Съперниците ни са Англия, Чехия, Черна гора и Косово. Не сме се класирали за такъв форум от 2004 г.

Евро 2020 ще е напълно различно в много отношения. Например - рекордно по награден фонд, като победителят ще прибере 10 милиона евро само за това си постижение.

Класирането за финалната фаза ще носи по 9,25 милиона евро на всеки тим. Победа в групата е оценена на 1,5 милиона евро, а равенство - на 750 000 евро. Осминафиналистите ще бъдат наградени с допълнителни 2 милиона евро, четвъртфиналистите - с 3,25 милиона, а полуфиналистите - по 5 милиона.

Стадион "Ференц Пушкаш" е единственият от 12-те, който не е завършен. Очаква се това да стане през лятото на тази година. Арената ще побира 65 000, а на нея ще се играят три мача от група F, както и един осминафинал.

Схемата на премиране е копирана от Шампионската лига и се прилага за първи път на турнир на национални отбори под шапката на УЕФА.

Най-близо от нас двубои ще има в Букурещ, където построената преди 8 години "Арена Натионала" ще е домакин на три мача от груповата фаза и един осминафинал.

"Широкото Европейско първенство" ще тръгне на 12 юни 2020 г. от велика арена - "Стадио Олимпико" в Рим, за да завърши месец по-късно с финал на митичния "Уембли" в Лондон.

Лондон ще е столицата на най-странното Европейско първенство. Седем мача ще са на "Уембли", включително двата полуфинала и финалът.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Английската столица ще приеме общо 7 мача - три от групите, осминафинал, двата полуфинала и финалът. В Глазгоу също ще има двубои, както и в Дъблин, за да има доста британски привкус турнирът.

Има 500 дни до мачовете. Достатъчно време, ще кажете, за да се мисли отсега за билети. Нито се знае кой ще се класира, нито кой къде ще бъде пратен от жребия... Но романтичната идея на Платини дава възможност отрано да планираш пътуването си, а не просто гледане на футбол.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ФУТБОЛЪТ ЩЕ ПЛЪЗНЕ ИЗ ЦЕЛИЯ КОНТИНЕНТ ЗА ЕВРО 2020>>>

"Стадио Олимпико" е арената на мача на откриването, а още два двубоя от група А, както и четвъртфинал на 4 юли допълват програмата на тази арена. Тя е видяла всичко - Олимпиада (1960), четири финала на Купата на шампионите, финал на Европейско (1968) и Световно първенство (1990).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Арена Натионала" прие финала за Лига Европа през 2012-а, а сега е готов със своите 55 хиляди места за три двубоя от група С (другият град на това каре е Амстердам), както и осминафинал.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos