На 16 август 2009 г., в една мека вечер на арена, видяла какво ли не в спорта - Олимпийския стадион, Юсеин Болт разсече въздуха на Берлин.

Светкавицата от Ямайка разтърси света с бягането си, спряло хронометъра на 9.58 секунди.

Планетата имаше нов изумителен, немислим и недостижим рекорд на 100 метра - най-класическата дисциплина в леката атлетика.

Разбира се, 9 години по-късно рекордът е непокътнат. Около Болт, който вече не се състезава и опитва кариера във футбола, както и наследниците му, има много въпроси.

Естествено, най-важният е: Може ли някой, някога да бие 9.58 на стоте метра?

В сряда вечер камарата от мускули Рони Бейкър сгази конкуренцията на традиционната "среща на атлетите" в полския град Хожув и спечели 100 м с 9.88.

Да, не е 9.58, естествено.

Но реакциите, анализите и погледите към това уникално постижение от 2009-а веднага отново станаха актуални.

Джъстин Гатлин (вляво) и Йохан Блейк

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Първото име, което изникваше още в седмиците след онази мека августовска вечер преди 9 години, бе на Джъстин Гатлин.

Неговите проблеми с наказания за допинг обаче го извадиха задълго от пистата и най-доброто му постижение остана 9.72 в Доха преди три години. Гатлин продължава да живее с мечтата си за нов рекорд, но вече е на 36 години и едва ли е реално да постигне такова чудо.

В щаба му за последните 4 години влязоха двама диетолози, психолог, специалист по рехабилитация, както и старият му приятел Ралф Ман, който е "биомеханик" на отбора на САЩ в спринта и бягането с препятствия.

Той работи специално върху стойката при старта на Джъстин, като настоява - оттук може да паднат близо 20 стотни. А това би значело, че ако Гатлин изпълни перфектно старта и бяга с най-доброто, което има, може да застраши рекорда.

Но не му остава много време.

Йохан Блейк постигна второто най-добро време в историята, като закова стоте метра на 9.69 сек в Лозана през 2012 г.

Сънародникът на Болт бе най-близо до чудото, а самият Юсеин го посочи като най-добър на пистата дори още, докато и той се състезаваше.

Той е на 28 години, в златна възраст, но резултатите му напоследък не са впечатляващи. През този сезон най-доброто му бягане е 9.95.

Робин Бейкър и Кристиан Коулмън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трите големи надежди на Америка са други. Имената им са познати... и не толкова на масовата световна аудитория.

Споменатият Рони Бейкър е номер едно за сезона с 9.87 сек.

Той е на 24 години, смятат го за твърде "обемен" - физиката му е хармонично развивана в горна и долна част на тялото, а това понякога е проблем. Болт бе лек като перце, а краката му - дълги и слаби. Рони е с фигура на суператлет многобоец.

Подобна е ситуацията и с Кристиан Коулмън, който е само на 22 години и е човекът, който би Болт на стоте метра при последното му участие в Лондон миналата година на Световното първенство (остана втори след Гатлин, а Юсеин бе трети).

Но Кристиан не е падал под 9.92, което е проблемно много далеч от рекорда. Все пак в Щатите го сочат за най-близък като потенциал до Гатлин.

Ноа Лайълс

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Третият е Ноа Лайлс и, да - той може да бъде новият Болт на спринта. Само на 21 години, усмихнатият тип от Флорида е удивителен за възрастта си.

Спечели злато на Младежката Олимпиада още на 17 г., после добави Световни титли на 100 м и в щафетата за младежи през 2016-а, а през този сезон вече мери сили с най-силните при мъжете.

В Орегон спечели националния шампионат на САЩ на 100 м с 9.88, близо до най-доброто време за годината на Бейкър, стана първи и на 200 м в Катар на т.нар Супер Гран при.

Ноа е първият американски атлет от над 3 десетилетия, който пада под 10 сек на 100 метра и 20 сек на 200 м, преди да е навършил 21 години (случи се преди рождения му ден на 18 юни тази година).

В момента той е и най-младият шампион на 100 м на Щатите от Сам Грейди, който стана първи през 1984 г. (с няколко месеца по-млад тогава).

Това са хората, от които се чака чудо. За Ноа Лайлс се говори като Човека, но ще му трябват години на пистата сред най-добрите, за да стигне до момента за атака на рекорда.

А дали ще успее? Кой знае... Онова бягане и изумителното 9.58, светещо на таблото в Берлин, изглеждат като някакъв сън дори и 9 години по-късно.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos