Тази история може да бъде и за тенис. Тя може да започне с епичния полуфинал при жените на US Open от 1975-а, в който 21-годишната Крис Евърт побеждава 18-годишната късо подстригана чехословашка сензация Мартина Навратилова. Или с това, че заглавията на следващата сутрин в американската преса са от типа "Роди ли се най-великото съперничество в женския тенис?".

Колко точно пророчество се оказва това. В следващото десетилетие Навратилова и Евърт превръщат в епос мачовете си и битките за всяка голяма титла. Но това е друга история, макар и неразривно свързана с тази, която е основна тук.

Две сутрини след загубения от Мартина полуфинал, заглавията в пресата в САЩ са други. "Тийнейджърката от Чехословакия иска политическо убежище", гласи това на "Ню Йорк Таймс".

Съпровождана от агенти на ФБР и близък приятел, както и от все още единствения неин приятел в Америка - Мортън Уормстър, Навратилова влиза в офисите на INS - Службата за имиграция и натурализация, намираща се в Манхатън.

На 18 години е, уверена и говореща отличен английски език, а в същия следобед на 6 септември дава и пресконференция.

Embed from Getty Images Embed

Тя е пред хотела, в който е отседнала за US Open. Обяснява:

"Искам да имам повече шансове да играя тенис. Сега не получавам възможност да играя на всички турнири, на които искам да играя. В Чехословакия такава е политиката, това е комунистическа държава. Мъжете и жените нямат еднакъв статут в спорта и това е проблем. Обичам Калифорния, искам да живея тук. Подадох документи за това да остана в Щатите.

Семейството ми ще ми липсва, но се надявам скоро да успея да ги видя. Още не съм завършила училище, в последната година съм, но нямам време да взема изпитите. Ще го направя в САЩ. Не е лесно да играеш професионално тенис и да си добър ученик.

Не, не става дума за пари". Последното е повторено няколко пъти.

Вестниците в Щатите обаче пишат, че Мартина ще получава много повече като американска тенисистка, отколкото като такава от Чехословакия. От 119 хиляди долара, които до онзи момент е заработила като професионален играч, не била получила почти нищо, тъй като в държавите отвъд Желязната завеса федерациите обирали тези пари. Тази информация е подадена към медиите от Уормстър (разбирай - от самата Навратилова) и е невярна.

Самата тя близо 20 години по-късно се разкая за доста от нещата, които е казала тогава. В интервю през 2007-ма обяви, че като дете е имала отлични условия да се развива, а държавата е взимала 20 процента от приходите и в тениса като данъци, докато е била състезателка на Чехословакия.

Но това също е друга история.

В дните след гръмката новина, в Прага настава истерия. Един от големите спортни таланти на страната - вече с два загубени финала в Големия шлем (в Австралия и Париж през същата 1975-а), е избягъл. Федерацията иска от Световната тенис асоциация да накаже Мартина, но след месец оттегля апела. Вестниците са особено жлъчни към семейството на тенисистката, защото майката Мартина Шубертова е бивша национална по спортна гимнастика, играе и тенис за страната, като е получила немалко изгоди и добри доходи от това.

Доведеният баща (раздовът с таткото на Мартина е когато тя е на 3) Мартин Навратил и неин първи треньор също е бивш състезател, притежава голяма къща в Ревнице, има тенис кортове, като също не може да се оплаче от отношението на държавата. Това дразни хората в страната, не толкова решението на момичето.

Мартина е напълно подготвена за него, както и за оставането си в Щатите. Тя е спечелила първата си титла на професионално ниво година по-рано във Флорида, когато за близо месец отсяда при Уормстър и съпругата му, които се превръщат в нещо като второ семейство за тийнейджърката. Говори перфектно езика, ориентирана е, разумна и зряла.

Знае отлично какво прави. От първия ден на US Open в хотела на тенисистката има двама агенти на ФБР, а телефонните връзки с нейната стая са прекъснати. Още преди турнира тя е подготвила нещата, а властите във Вашингтон са наясно и готови да помогнат за плана. Което оборва още една теза от онази пресконференция - че е решила спонтанно след мача с Евърт.

Всъщност, самата Крис е знаела, оказва се. Двете са доста близки, въпреки че имат горещо съперничество на корта. Играят и печелят заедно "Ролан Гарос" на двойки месеци преди въпросния US Open. В своята автобиография Евърт признава, че тя и още няколко от топ тенисистките са знаели по време на надпреварата какво ще направи Навратилова и са я подкрепили.

Разбира се, скандалът е голям от нашата страна на "завесата".

Снимка: Getty Images

От другата новината се превръща бързо в пример за това как младите хора не желаят да живеят "оттатък". Навратилова описва детството си в Чехословакия като "трудно и без особени възможности". В Прага беснеят - та тя на 14 и 15 години кара дълги лагери в Лондон и Калифорния, платени от държавата. Тренирала е в най-добрите академии, пробива в професионалната игра на 16... Две гледни точки, както обикновено.

"Ако тя иска да остане тук, ще остане тук", казва говорител на Белия дом. Новината е централна зад Океана и измества дори финала в US Open, който е спечелен от Евърт.

Седмица след пресконференцията, Чехословакия и отнема паспорта и гражданството.

"Това ме удари много силно психически - припомня си близо две десетилетия по-късно Навратилова. - Моята страна, макар и част от Източния блок, бе доста широко скроена като за онези години. А отношението към мен бе като към предател. Не знам точно защо, но не го очаквах. Замислях се - наистина ли бях такава?"

Историята не свършва тук. През 1981-ва Навратилова вече е пълноправен гражданин на САЩ, а пред шестте години до тогава живее там с временни документи. Нито веднъж не се прибира в родината. Превръща се в един от идолите на световния тенис, печели 167 титли на сингъл (рекорд в Оупън ерата) и 177 на двойки! Изумителна кариера.

Има 9 трофея от "Уимбълдън", 4 от US Open, 3 от Australian open 2 от "Ролан Гарос" (18 в Шлема общо) на сингъл, а на двойки печели 31 титли в четирите топ турнира! Добавяме и 10, спечелени на смесени двойки.

Снимка: Getty Images

Това са 59 титли от Големия шлем, което е второто най-добро постижение в историята само след невероятната Маргарет Корт (64), но абсолютно недостижимо в Оупън ерата.

Навратилова не спира да разделя мнения и след онзи турбулентен септември 1975-а. Открито обявява бисексуалността си през 1981-ва, когато придобива американско гражданство. И това не минава без скандал. Дава голямо интервю за Стив Голдщайн от "Ню Йорк Дейли Поуст", с когото се познават от години. И го заклева да не го публикува, докато тя не реши, че моментът е подходящ. Но интервюто се появява на хартията на 30 юли 1981 г., а двамата с Голдщайн никога повече не си проговарят.

Седмици по-късно тя се появява в национални медии на САЩ заедно с приятелката си Нанси Либерман и разкарва за това, че е гей. И това разтърсва сериозно Америка, която по това време е всичко друго, но не и широко скроено общество с либерални възгледи към хомосексуалистите. А и топ спортист открито да излезе и да признае за това... Не са много такива случаи чак до 90-те години.

През 1997-ма се връща в Ревнице, открива новите кортове там, а гордият баща Мартин е свидетел на цялата случка. Суперзвездата и негова дъщеря е финансирала проекта. Навратилова първоначално е посрещната хладно в родината си, която вече е Чехия, защото събитията от началото на 90-те са сложили край на Чехословакия.

През февруари 2008 г. тя отново си върна паспорта и гражданството, давайки гръмовно интервю за английския вестник "Гардиън".

"Срам ме е от Джордж Буш и от това, което става в Америка - каза в него. - И най-лошото е, че американците го избраха. Ние го избрахме! Навремето в Чехословакия никой не е избирал комунистическо правителство, то просто си беше на власт. А това е по-лошо - свободна държава като Щатите да избере Буш..."

Някъде по това време започна да се прибира доста по-често в Прага, където вече работи тенис академия, която тя изгради и финансира. Някои от добрите млади състезатели и най-вече състезателки на Чехия излязоха от там. А какви традиции има тя, особено в женския тенис...

През август 2019-а Навратилова отказа да отиде в Белия дом, където я поканиха за награждаване на група от "елитни спортисти, прославили САЩ в последните десетилетия".

Снимка: Getty Images

Нарече президента Тръмп "идиот, който мрази на расистка и сексистка основа хората", след което даде ново голямо интервю, този път за медия в Прага.

"Това, което става сега в Америка, не се различава от това в Чехословакия. Даже е по-лошо - каза в него легендата. - Пропагандата в последните години ставаше все по-ужасна, но при Тръмп нещата са направо нетърпими. Не виждам никакво подобрение и за близкото бъдеще. В такива моменти се замислям защо смених онази система и рискувах всичко, за да ида там, където постепенно системата отива към онази, комунистическата."

И тези нейни възгледи разбуниха духовете и не останаха без коментари, включително на най-високо ниво в администрацията на Тръмп.

Но тя никога не се е притеснявала да каже какво мисли. От септември 1975-а си тръгна така и си върви и до днес. Въпросите за политика - нямате грижи, Мартина ще каже какво мисли, дори да не ви е приятно. Въпроси за хомосексуалистите, за трансджендър спортистите? Никакви проблеми - питайте, тя ще наговори всичко, което мисли по темата.

Харесвана или не, спорна и скандална, велика в тениса. Такава е.

От 47 години нейното име е винаги в заглавията. Не всеки път на спортните рубрики, но винаги е там.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images