Роден е като Андре Рене Русимоф. Баща му Борис Русимоф е родом от Рибарица, Тетевенско. Майка му - Мариан, е полякиня.

Това необикновено дете с български корени, което се появява на бял свят във френския град Гренобъл на 19 май 1946 година, се превръща в Андре Гиганта - един от най-великите и скъпоплатени кечисти на всички времена. Раждането му се случва 6 години след смъртта на друга легенда в борбата и кеча с българско потекло - Дан Колов.

Снимка: Facebook

Още като малък Андре проявява симптоми на гигантизъм, достигайки височина 191 см и тегло 94 кг едва на 12-годишна възраст. Чак когато славата го отвежда на турнир в Япония през 1970 година обаче, местни учени му поставят диагнозата акромегалия (гигантизъм).

В това състояние тялото почти непрекъснато произвежда хормон, който води до невероятен растеж на костите и увеличаване на теглото, в резултат на което преди смъртта си Андре вече е висок 224 см и тежи 236 кг. Тогава обаче - едва 24-годишен, той разбира не само, че страда от тежко заболяване, но и че заради съпътстващия го порок на сърцето няма да живее дълго. Въпреки това, през целия си живот оттук нататък той неглижира забраната за тежки физически натоварвания и продължава да участва в десетки мачове.

Снимка: John McKeon - Flickr

Още като дете Андре има проблеми заради ръста си - не може да се побере в училищния автобус. Съдбата обаче го среща с драматурга Самюъл Бекет, който през 1953 година купува земя близо до селце на около 60 км от Париж. Той построява къща за себе си с помощта на бащата на Андре и когато научава за трудностите на сина му, предлага да го кара до училище с камиона си. По-късно Андре разказва, че по време на пътуванията с Бекет рядко са си говорели за нещо различно от... крикет.

Въпреки, че е добър ученик, Андре не завършва гимназия. Напуска в 8-и клас, защото има намерение да работи във ферма и не мисли, че образованието му е необходимо. По-късно се занимава с дърводелство и машиностроене. На 18 години се мести в Париж. Там е забелязан от кечиста Едуард Карпентие, който го взима под крилото си и го води в Северна Америка, където славата му стига до Винс Макмеън-старши - основател на Световната федерация по кеч (WWF). Именно той му дава прозвището Гиганта.

Това е началото на легендарната кариера на Андре в кеча, която се простира чак до киното - снима се в няколко филма, най-известният от които хитът "Принцесата булка" с Били Кристъл.

Embed from Getty Images

В ролята на Голямата стъпка

Заради впечатляващите си размери Гиганта бързо става атракция №1 в кеч индустрията. Дори в бранша го наричат Осмото чудо на света или Чудовището на Айфеловата кула.

И до днес враждата му на ринга с Хълк Хоган се смята за една от най-паметните в историята на кеча.

Embed from Getty Images

На Wrestlemania III през март 1987 година гвоздеят на програмата е именно мачът между тях. Срещата се превръща в абсолютен рекорд за посещаемост на спортно мероприятие в зала - 93 173 зрители. Това постижение е подобрено едва през 2010 година на мача на звездите от NBA. Печели Хоган, който защитава световната си титла, но Гиганта играе само няколко месеца след операция на гръбначния стълб. След този мач той прекратява кариерата си.

Embed from Getty Images

Заради заболяването си Андре години наред страда от жестоки болки в гърба и ставите. Именно това го превръща буквално в алкохолик - лекува болките си с огромни количества алкохол.

Твърди се, че Андре захранвал гигантското си туловище със 7000 калории дневно само от алкохол. Свидетели разказват, че за няколко часа изпивал по около 50 кенчета бира, а когато сядали да пият с приятели от кеча в хотел успявал да гаврътне 119 бири. Накрая Гиганта заспивал във фоайето и тъй като не се намирали ентусиасти да го преместят, го оставяли там, завивайки го с покривало за роял.

Снимка: Facebook

Разказва се дори за фрапиращ случай от Япония, където тъй като не успявал да се събере върху тоалетната чиния, се изхождал в чаршафи, които след това изхвърлял. Изобщо за да влезел в тоалетната на хотела той трябвало да изкърти вратата.

За да го транспортират до срещите му пък японците, които за него били като лилипути, трябвало да премахнат няколко седалки от автобуса, оставяйки му обособено лично пространство.

Снимка: Facebook

По време на една обиколка японските спонсори подарили на Гиганта каса много скъпо сливово вино, разказва след години Хоган. Андре го качил в автобуса и започнал да "дегустира". 4 часа по-късно той глътнал последните капки от 16-ата бутилка. Което не му пречело да се качи на ринга за три мача, включително батъл роял с 20 души. Към края на вечерта той вече бил поизтрезнял и това не му харесало. Тогава пратил Хоган за бира.

Снимка: Facebook

Почерпката продължила и в автобуса. След всяко кенче Андре го смачквал и замерял седящия пред него Хълк. Така той се научил да отброява кеновете и да разбира кога запасите на Гиганта привършват. Когато автобусът спирал, хуквал до най-близкия магазин и купувал колкото бира може да носи, докато Андре се смеел неистово.

Embed from Getty Images

С Хълк Хоган и Доналд Тръмп

 

Тъй като Андре не може да пътува с кола или самолет, освен на поне две седалки, мениджърът му - старият Винс Макмеън, му купува специална каравана, обзаведена за него. Това обаче само увеличава възможността Гиганта да пие. По време на път Андре консумира средно по каса бира на 90 минути.

Винс не може да се бори с бурните му запои, които веднъж дори включват кражба на файтон, затова му назначава сътрудник по пиенето, който да го контролира, доколкото може.

Въпреки всичко това славата на Андре Гиганта е надмината единствено от легендарния боксьор Мохамед Али. Дори и той обаче признава мощта му.

На 25 март 1976 година световният шампион по бокс в тежка категория е в Ню Йорк, за да се бие с японеца Антонио Иноки. Огромният Андре привлича вниманието на Али, след като започва от публиката да си разменя остри реплики с Иноки.

След мача, впечатлен от мъжа, пред когото изглежда малък, Али буквално се поклоня пред Гиганта. След това полага дланта си върху неговата и става безпощадно ясно, чие е превъзходството. Накрая Али поставя юмрука на великана върху челюстта си, радостен, че няма да получи удар с него. Кадрите от тази среща остават завинаги в архивите на спортната история.

В шоту на Летърман, който изглежда като момченце пред Гиганта

Снимка: Facebook

Преди няколко години американската мрежа HBO засне документален филм за легендарния кечист. Изпълнителният продуцент Бил Симънс каза преди снимките да започнат: "Всеки, който някога е срещал Андре, има поне няколко истории с него. Щастлив съм, че обединяваме сили с режисьора Джейсън Хехир и Световната федерация по кеч, за да представим невероятната му история".

Хълк Хоган на премиерата на филма за Андер Гиганта през 2018 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

А тя приключва рано.

Андре Гиганта умира в Париж на 27 януари 1993 година едва на 46-годишна възраст. Издъхва спокойно в съня си след инфаркт.