Безработен на 61-вия си рожден ден.

Едва ли Жозе Моуриньо е бил очарован от този факт, като се има предвид огромното му его.

Все повече се чуват мнения, че португалецът вече е далеч от треньорския елит. Има ли обаче основания за това? И дали Специалния не е загубил много от своята специалност?

За личния си празник (в петък) Жозе този път не получи купищата поздравления, на които бе свикнал. Отбеляза повода тихо и без много излишен шум. Сякаш осъзнава, че вече не е водеща фигура под светлината на прожекторите.

Специалния обича шумотевицата и никога не го е крил. Затова и веднага след като бе уволнен от Рома, хвана самолета за Барселона. Причината е ясна - писанията в испанските медии, че може да наследи Шави на поста.

Пристигането му в каталунската столица предизвика смут, но...нищо повече. На всички в клуба им е ясно, че Жозе не е точният човек. Не само заради бурния му нрав.

В последните години Моуриньо се движи в низходящ стил. Ясна тенденция, която се забеляза още при втория му престой в Челси. Там процентът на победите беше 58.8. В Юнайтед бе подобен - 58.3, но в следващите два клуба спадът е осезаем.

Начело на Тотнъм Жозе спечели едва половината си двубои (51.1), а в Рома стигна дъното по този показател в цялата си кариера - 49.3.

Снимка: Getty Images

Разбира се, трябва да се отчетат и някои странични фактори. В Тотнъм и Рома Моуриньо нямаше как да разполага с огромен бюджет за нови футболисти, но пък и не бе обременен да печели трофеи на всяка цена. Затова и онова прословуто съобщение, че е "уволнен с незабавен ефект" предизвика толкова голям отзвук.

И веднага бе приложена любопитната статистика, че Моуриньо е абсолютният световен шампион по размер на неустойките за уволнение - общо около 80 милиона евро. Въпросът обаче е - може ли той да се завърне в наистината голямата игра? Защото, при цялото ни уважение, Тотнъм и Рома никога не са били сред най-великите тимове на континента.

Самият Моуриньо прекрасно осъзнава, че трябва да се действа мъдро, за да се постигне ренесанс. Затова и отказа колосалната финансова оферта да продължи кариерата си в Саудитска Арабия. Ако беше казал "да", това щеше да се отрази благоприятно на банковата му сметка, но не и на репутацията и бъдещето му. Подобен ход би бил считан като търсене на кротък пристан преди евентуален край на кариерата.

Към момента Моуриньо не дава никакви знаци, че мисли за пенсия. Работохолик като него определено ще се надява отново да застане начело на европейски гранд. Реалността обаче е доста различна. И по всичко личи, че Жозе ще трябва да се задоволи с поддържаща роля. Или пък не?

Снимка: AP/БТА