Актьорът Том Розентал е популярен не само във Великобритания.

Той пътува за мачовете на Англия срещу Белгия и Колумбия, както и за други двубои от Мондиала, и сам пожела да напише впечатленията си за в. "Гардиън", разбивайки доста от внушенията и наложените на Острова предварителни нагласи за Световното, Русия, руснаците и тяхното отношение към британците.

Ето текстът на Розентал:

"Това. Световно. Първенство. Е. Добро.

След като имах късмета да гледам Англия - Панама в Нижни Новгород, Аржентина - Нигерия в Санкт Петербург и Англия - Белгия в Калининград, сядам да напиша впечатленията си.

А те са: Русия прави убийствено първенство, а организацията е направо безупречна и фантастична. Трудно ще намерите някой, който да ви каже обратното.

Заглавията още ги помним - "Кръвожадните руски хулигани искат да убиват британци", "Руски ултраси предупреждават: Пригответе се да умрете"...

Външно министерство ни каза, че рисковете от насилие на Мондиала са завишени. Помните и това, нали?

Това бяха медийните репортажи и статии преди турнира да започне и те отказаха много хора от Великобритания да отидат в Русия и да опитат от атмосферата на Световното първенство.

Снимки: Getty Images

Слабо казано е, че хората тук са невероятни.

По принцип винаги ме е изнервяло, когато някой каже това, когато се върне от далечна страна. Стига, никога и никъде хората не са до един невероятни, със сигурност като сте били в Мозамбик е имало поне един тъпанар, който да е развалял картинката.

Но като цяло отношението, което аз като английски фен срещам в руснаците, е страхотно. Напълно противоположно на това, за което ни предупреждаваха.

Марк Робъртс, шефът на полицията за футболно хулиганство в Англия, сигурно се е чувствал глупово онзи ден в Калининград, когато на площада на Победата знамената на нашата страна се вееха от баровете, а местните пригласяха в песните и се снимаха с англичаните.

Един руски тейнейджър се разхождаше със знаме с кръста на Сейнт Джордж върху него (флагът на Англия - бял с червен кръст - б.а.) и спираше феновете, за да се разписват върху него. Бе събрал стотици английски подписи и пожелания.

Снимки: Getty Images

Убеден съм, че не са го пратили в Гулаг. И вие можете да сте сигурни.

Знам, знам - звучи ви твърде добре, за да е истина, а и не сте го видяли с очите си. Но наистина такова е усещането тук. Казах на няколко руснаци за изписаното у дома към страната им, за предупрежденията да не пътуваме до там.

Те ме питаха: "Защо не ни харесвате?". Имах готови отговори, включително за Путин и други скорошни случки, които имаха голям медиен отзвук. Но защо да им го казвам? Та тук се разхождаш спокойно в английската си фланелка и всеки те поздравява. Никой не напада никого.

Снимка: БТА

Първият ми домакин в апартамента от Airbnb, който наех, ми каза, че е щастлив да има гост от Англия. Чете Стивън Фрай, гледа британски филми, следи новините в BBC. Каза ми, че руснаците харесват британците, интересуват се от историята ни и четат за нея. Говорихме си за Империи, каквито сме имали и ние, и те.

В един момент се оказа, че не съм чел колкото него за история и просто му рекох, че никога няма да забравя как един руснак - Андрей Аршавин, вкара четири гола за "Арсенал" срещу "Ливърпул" веднъж. Сигурно е било тъпо от моя страна, но го казах.

Снимки: Getty Images

Разбира се, хората тук не крият, че имат и проблеми. Един от тях е расизмът, особено сред младите.

Хомофобия, футболно хулиганство. Говорят открито за тези неща. Но нито едно от тези неща не усетих. Те са много далечни на всичко, което се случва на Световното първенство.

Големи похвали заслужават и органите на реда тук, които са спряли хулиганските групи от местата, където феновете се забавляват. Нашите власти също спряха най-популярните и доказани хулигани да пътуват.

Като цяло, това, което видях в Русия и от руснаците, може да накара всеки, написал заглавия с големи букви за "кръв", "убийства" и т.н., които ни чакат тук, да се срамува.

Тези, които попречиха на английските фенове да дойдат и да изживеят тръпката на Мондиала, също трябва да се чувстват засрамени. Дори само заради това, че се оставиха на кампанията "ние срещу тях", за която най-много укоряваме Путин.

Руските хора са много далеч от това да ги накарат да вярват в това "ние срещу тях", а всеки англичанин, който успя да дойде и да общува с местните, също се отдалечи от това мото.

Такива неща си мислих и реших да ги събера в материал, докато си говорих с хубавата Анастасия в един бар минути, преди да разбера, че си има съпруг. Докато пеех "Футболът се връща у дома", а с мен пееха британци и руснаци.

Всеки от нас си има мечти и право дори да си фантазира, нали?".

Снимка: Getty Images