Дерек Чисора победи Кубрат Пулев в изключително атрактивен мач от тежка категория за Интернационалната титла на Световната боксова асоциация, който се игра в "02 Арена" в Лондон. 38-годишният британец триумфира с неединодушно съдийско решение и взе реванш за загубата си от българина в Хамбург преди шест години.

Това е 33-а победа в кариерата на Чисора и тя идва след три поредни поражения.

За Пулев загубата е едва трета на професионалния ринг в тежката категория след тези за световните титли срещу Владимир Кличко и Антъни Джошуа. Днешният мач бе изключително равностоен, но съдиите видяха предимство за британеца най-вече заради множеството удари в тялото и две отворени аркади по лицето на българина. Но категорично като шоу, отдавна не бяхме виждали толкова равностойна и "гладиаторска" битка.

Тактката на Чисора сработи - той предимно се защитаваше, от време на време събираше сили за няколко по-агресивни акции и когато е притиснат до въжетата пускаше изпъната дясна ръка към съперника. Кубрат така и не успя да постигне необходимата дистанция, за да приложи обичайната си игра и определено изглеждаше изненадан от поведението на съпенрика. Боксовите специалисти прогнозираха, че загубата за който и да е боец от двамата, може да означава епилог на кариерата му на профи ринга. Ние се надяваме това да не се сбъдне.

Ето как изглеждаха отделните карти на съдиите: 116:112 Пулев; 116:112 Чисора; 116:114 Чисора.

Снимка: Getty Images

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ ЗРЕЛИЩЕТО В ЛОНДОН>>>

Рунд 1: Двамата влизат в клинчове още от първите секунди в това положение опитваха да си нанасят удари. Съдията е принуден да им направи бърз инструктаж да избягват този стил на бой, но на всеки един или два удара ситуацията се повтаряше - удар, клинч. Едва в самия край на рунда Чисора успя да нанесе едно по-силно дясно кроше.

Рунд 2: Чисора опитваше да е по-агресивен, защото знае, че батериите му ще се изтощят по-бързо. Пулев пък се опитваше да държи дистанция и нанесе няколко леви прави. Чисора успя да избегне повечето удари с непрестанни кръгови движения на главата, а клинчовете отново не закъсняха. В този рунд съдията на два пъти отнесе леки удари от англичанина и сякаш това бе най-интересното.

Рунд 3: Чисора вкара много добър ляв в началото, а коментаторите отбелязват необичайно голямата му активност с удари в тялото. В средата и края на рунда обаче Кубрат намери няколко добри попадения. Нанесоха се й няколко удара в клинч зад тила и може да се каже, че мачът до момента бе равностоен.

Снимка: Getty Images

Рунд 4: Отново Чисора тръгва първи в атака и вкарва мощно ляво кроше. В останалото време се защитаваше, а Кубрат се затрудняваше да го нацели заради непрестанното движение. В последната минута на рунда Чисора тръгна по-агресивно и непрестанно вкарваше неприятни удари в тялото. Напрегната част, която по-скоро отиде в негова полза.

Рунд 5: Пулев вкара добър десен и започва да поема инициативата заради видимата умора на съперника. Чисора продължи да опитва да компенсира с удари в тялото и такива по време на клинч. В последните секунди Пулев го натисна във въжетата и нанесе не лоша серия.

Рунд 6: Чиссора вложи агресия и вкара няколко тежки леви крошета в началото. Кубрат започна да търси клинчове и получи предупреждение от съдията, но отново имаше по-силен финал на рунда. На повторенията след това се видя как българинът получи тежък удар с глава.

Снимка: Getty Images

Рунд 7: Много хубава комбинация от Кубрат с леки удари. Опитваше да спазва дистанция, но получи тежък десен и малко по-късно ляв. Последва ужасяваща деснячка в лицето на българина, а активността на англичанина вдигна публиката и отвори аркада над дясното око на Пулев. Най-добрият рунд за Чисора.

Рунд 8: Не се променя кой знае колко ситуацията на ринга. Кубрат успява да вкара няколко прави от далеч, докато Чисора разчита на ударите в тялото и резки атаки напред. В края англичанинът получи тежък десен и изглеждаше разклатен и готов да падне, но от тази ситуация успя да вкара една от най-хубавите си деснячки за вечерта. Страхотен рунд, най-атрактивният до онзи момент.

Рунд 9: Двамата се награбиха със страховити удари и сякаш бяха готови по-издръжливият да загуби. Англичанинът продължи да е изключително опасен, но повечето му опити не попадаха в целта, въпреки ентусиазма на публиката. В края на рунда Кубрат го натисна във въжетата, но за кратко. И двамата получиха тежки попадения. Беше цяло чудо, че мачът продължи.

Снимка: Getty Images

Рунд 10: Отново атрактивен рунд, макар й умората вече да си казваше думата. Кръвта започна да тече по лицето на българина, но той беше по-активният от двамата и на няколко пъти нанесе тежки удари. След края на ринга двамата си нанесоха по една тежка деснячка за респект.

Рунд 11: Чисора беше изцяло в защита в първата половина на рунда, но след това започна да боксира и отново двамата си размениха по няколко удара. Силата обаче вече не беше същата, като в осмия и деветия рунд. В края Чисора успя да нанесе добри попадения в тялото.

Рунд 12: Чисора тръгна в атака в първите секунди и нанесе десен. В средата на частта вкара още един, но беше притиснат до въжетата и на свой ред получи няколко не лоши попадения.

В последните 30 секунди Пулев опита да вкара серия, но не уцели почти нищо заради добрите маневри на съперника.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ ЗРЕЛИЩЕТО В ЛОНДОН>>>

Снимка: Getty Images