Какво е нужно, за да се извае здрав характер на един шампион в тениса?

Колко са лишенията, как се преодоляват изкушенията и как се гради психологическата настройка на човек, готов да се бори за върха? И всичко това - от ранна детска възраст.

Dir.bg се опита да получи поне част от отговорите чрез едно 12-годишно момче, което вече привлича вниманието към себе си. Александър Василев е шампион на България за своята възраст. И е научил някои от най-важните уроци в тениса - не само техническите, но и не малка част от психологическите.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ ТРЕНИРОВКАТА НА АЛЕКСАНДЪР И ИВО БРАТАНОВ >>>

Едно е сигурно - малкият Алекс тренира здраво. Има и добър треньор - Иво Братанов, но затова - нататък.

Бъдещият шампион (пожелаваме му го!) е първи братовчед на Григор Димитров. Майка му Стефка е сестра-близначка на Мария, майката на най-голямата ни звезда в тениса. 

Наслаждава се на играта, но това не пречи да е амбициран и устремен към върха. Има смелостта да мечтае, защото качествата му на тази възраст подсказват на него и околните, че има таланта.

Александър не иска да подражава на никого. На корта всеки е сам и се бори със собствените демони. И върви по своя си път.

Само на 12 години е, но домът му вече е пълен с купи - актуален шампион на страната е на сингъл и на двойки на своята възраст, и помага на България с победи в международни турнири.

Снимка: Павлин Даскалов

Предстои участие на зимната купа в Чехия, където са осемте най-добри страни в Европа. Заради тази надпревара няма да може да гледа на живо финала на Sofia Open, колкото и да му се иска. Но, както вече сте наясно, Александър преследва своите цели и не се отклонява от пътя си.

Бил е в академиите на Патрик Муратоглу (с него работи преди десетина години Григор) и Рафаел Надал, и се е сблъсквал с надъхващата обстановка. Тази, която те кара да се фокусираш и да дадеш всичко за този тежък спорт.

Личен треньор му е Иво Братанов, бивш играч за България на Купа Дейвис. Петкратен шампион на страната в зала и на открито. Иво провежда двучасови тренировки с Алекс всеки ден и го учи не само на техническите компоненти, но и на изграждането на характер, без какъвто един тенисист е загубен. 

12-годишният Александър вече привлече вниманието на специалистите, които имат набито око за таланти. Още първото впечатление е ярко - левичар е, като един от хората, които споменава за примери пред себе си - Надал.

А чичото на Рафа - Тони, проведе кратка индивидуална тренировка с него при скорошното си посещение в София. Знаеше за него от преди и вече го бе наблюдавал в академията в Испания.

Александър признава, че никога не е ходил на тренировка без желание и това личи в поведението му на корта. В заниманията е амбициран да развива всеки един елемент от играта си, а форхендът му е впечатляващ за тази възраст.

Снимка: Павлин Даскалов

"На мен ми харесва да играя за България, това е моята страна. Винаги съм я защитавал и не искам да минавам под друго гражданство. Искам да съм в топ 10 на тениса", обяснява на екипа ни това момче, което изглежда и звучи твърде зряло за 12-те си години.

Талантът е обещаващ, но на тази възраст няма никакви гаранции за това как ще се развие един играч. В нашето съвремие на социални мрежи, хиляди изкушения и обстоятелства, които опитват да те отклонят от пътя, трудностите идват още в тийнеджърските години. Там проличава кой тенисист грабва напълно и сериозно шанса си да играе при най-големите. 

Братанов споделя, че на 13-14-годишна възраст един талант в този спорт трябва да реши дали тенисът е приоритет №1 и дали това наистина ще е професията му. Александър към момента знае какво е твърдото му решение по този въпрос.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ НА ЕДНА ОТ ТРЕНИРОВКИТЕ >>>

Талантът уверява, че това е мечтата, която следва и е непреклонен в своята отдаденост. Това е една от първите и най-важни стъпки, и предразполага към успешна кариера. Това е заключението при качествата, които притежава на тази възраст.

Ние се надяваме, че тепърва ще слушаме за Александър. Не само тук, в България.

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов