Днес е специален ден за Манчестър, но и за английския и световен футбол.

Също по-особен е денят и за Мюнхен, откъдето споменът няма как да бъде изтрит.

На 6 февруари 1958 година смъртта спря един от най-талантливите футболни отбори на Англия и Европа. Те бяха Манчестър Юнайтед. Нарекоха ги Бебетата на Бъзби.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ОЩЕ ФОТОСИ ОТ ТРАГЕДИЯТА И КОИ БЯХА БЕБЕТАТА НА БЪЗБИ>>>

Катастрофата на 6 февруари 1958 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Самолетът Lord Burghley от клас Виктория на Британските-Европейски авиолинии не успява да излети от Мюнхен за Манчестър в онзи мразовит следобед. Продължава да се плъзга неуправляем по покритата със сняг писта и се забива в ограда наблизо, за да спре и да се разцепи в първата къща от малкото селце наблизо.

Седем от играчите загиват на място - Джеф Бент, Еди Коулмън, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър, Лиъм Уилън и капитанът Роджър Бърн.

Общо жертвите са 22 (журналисти, екипаж и организатори на пътуването), а 23-ата идва близо 15 дни по-късно, когато борещият се за живота си Дънкан Едуардс също издъхва.

Той е душата и сърцето на отбора, един от най-големите таланти на европейския футбол по това време. Говори се за него като за човека, който ще доминира в Юнайтед и националния тим на Англия поне десетилетие. Синеокият гигант е само на 21 години, а вече е изиграл 151 мача за "червените дяволи" преди ужаса в Мюнхен.

И днес в църквата в родния му град Дъдли може да се види стъклописа, посветен на загубения млад футболист

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Така, както се смята, че този Юнайтед ще е водеща сила в европейския футбол за години напред, за Дънкан Едуардс се говори като за първата голяма звезда на клуба след Втората световна война. Не му е писано да стане и да доживее ерата на Боби Чарлтън, Денис Лоу и Джордж Бест - ядрото на отбора, вдигнал Купата на шампионите 10 години след трагедията. 

Отборът от сезон 1957-58 г. е много млад. Сред загиналите в Мюнхен само двама са над 25-годишна възраст. 

Кръщават ги Бебетата на Бъзби, защото са водени от мениджъра Мат Бъзби, който години по-късно получава титла сър.

В деня на катастрофата се прибират от Белград, където след мач с Цървена звезда са си осигурили място на полуфинала в Купата на шампионите срещу Реал Мадрид. Самолетът е спрял за презареждане с гориво в Мюнхен по пътя си от Белград за Манчестър.

Спечелили са предишните две първенства на Англия поред, нямат загуба в 11-те си последни мача. Пет дни преди катастрофата бият с 5:4 в изключителен мач Арсенал като гост, мачовете им са зрелища.

Това е страхотен млад тим, който застрашително върви към статута на доминант у дома и на континента.

Но за няколко минути, в 15,04 ч английско време (16,04 ч местно) на 6 февруари, Бебетата на Бъзби губят ... от смъртта. И отборът от млади и надъхани момчета вече го няма. Загиват и треньорите Том Къри и Бърт Уоли - асистентите на Мат Бъзби. 

Малкият мемориал на стадион "Олд Трафорд" с часовника, който отмерва 15.04 ч и датата на трагедията

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Оцеляват деветима, сред тях е Боби Чарлтън, който тогава е на 20 години. Той успява да се върне на терена седмици по-късно, превръща се в легенда, извежда Юнайтед до Купата на шампионите 10 г. по-късно, а Англия - до Световната купа през 1966 г.

След дълга битка за живота си в болницата в Мюнхен, Мат Бъзби също оцелява в кошмара на мюнхенското летище, за да остане начело на тима още десетилетие и да стигне до триумфа през 1968-а. Той е силната фигура в Юнайтед чак до края на 70-те години, давайки насока на клуба при избирането на мениджъри и стратегия.

Само сър Боби и вратарят Хари Грег са живи и до днес, а стражът е герой - той вади телата на загиналите и живите от самолета, което му причинява големи изгаряния и травми. Но продължава да играе и след трагедията. 

Всяка година на този ден стадион "Олд Трафорд" се превръща в храм на почит към Бебетата на Бъзби. На една от стените на арената има часовник, който е спрян на 15,04 ч, 6 февруари.

Боби Чарлтън в болницата след ужаса. Оцеля, за да се превърне в суперзвезда

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Към официалните места и административната част води тунел, който се нарича "Мюнхен". В него стените са облепени със снимки на онзи отбор, както и изрезки от световни вестници, отразили трагедията тогава.

Има и мото: "До 6 февруари 1958 г. Юнайтед бе отборът на Манчестър. След смъртта на Бебетата на Бъзби, тимът прикова вниманието на целия свят".

Това е денят, в който един безкрайно талантлив отбор нямаше никакъв шанс да спечели.

Той трудно може да бъде спрян на терена, но е победен от смъртта. Твърде силен съперник.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ОЩЕ ФОТОСИ ОТ ТРАГЕДИЯТА И КОИ БЯХА БЕБЕТАТА НА БЪЗБИ>>>

Почитта на стадиона на Юнайтед преди година, на 60-ата годишнина от Мюнхен

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Двама от оцелелите играчи - Денис Вайълет и Албърт Сканлън в болницата, в дните след ужаса

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отзивите в деня след трагедията

youtube.com