Спортната редакция на Dir.bg в поредица ще ви припомни най-важните събития в десетилетието, което ще затворим след броени дни. Ще го погледнем както от българската призма, така и от през тази на световните събития в спорта. От 2010-а насам се случиха няколко фундаментални събития и тенденции.

В период на три Световни и две Европейски първенства, вероятно ще е трудно да се каже, че е имало по-важно футболно събитие за декадата. Но е факт, че неща, случили се извън терена, изместиха фокуса в играта от големите първенства, шампиони и драми.

В началото бе Съдът в Бруклин, Ню Йорк.

Или поне - той сложи старт на падането на маските във футбола с присъдата си от май 2015 г., в която 14 висши ръководители от ФИФА бяха уличени в корупция. Сумата, която се подозираше, че е раздадена за подкупи, бе минимум 150 милиона долара.

И започна серия от разследвания в Щатите, но и в Европа, Австралия, Южна Америка, Африка и Азия. Най-мащабният скандал с корупция в спортната история подпали чергата на футбола.

Разбра се за кафявите пликове с по 40 000 долара (за належащи разходи), които делегатите са получавали да гласуват на конгресите на ФИФА за определена номинация за домакин на голямо първенство.

Русия и Катар спечелиха изненадващо правото да приемат Мондиал 2018 и 2022, като гласуването от 2010-а, когато това бе решено, е едно от най-странните в историята. Тогава се появяват и въпросните кафяви пликове.

Те са само връхче на айсберга. Става дума за огромни корупционни схеми, включително за телевизионни права, договори за реклама под масата от шейховете към ФИФА - официализиращи подкупването на чиновниците, за да вземе Катар Световното.

Далавера за над 100 милиона долара бе разкрита с Копа Америка 2016 - стогодишното издание на турнира, което бе в САЩ. Именно там гръмна и скандалът, защото ФБР се зае с престъпната организация, която бе действала на територията на Щатите.

Последваха арести в хотела на ФИФА в Женева, където велможите на футбола се готвиха за поредния конгрес.

Паднаха "главите" на общо 24 ръководители на федерации, континентални конфедерации и членове на Изпълкома на ФИФА. Стигна се и до куриозна декларация на УЕФА, в която европейската централа сочеше с пръст световната и я наричаше "пропита от корупция".

Всичко това увисна във въздуха, след като се разкри плащане от Сеп Блатер към Мишел Платини за близо 2 милиона швейцарски франка, както и серия скъпи подаръци от френския президент Никола Саркози и катарски шейхове към двамата ръководители на футбола. И Блатер, и Платини, бяха отстранени за 7 и 4 г. съответно от играта, като вероятно никога повече няма да ги видим в нея.

Започнаха взаимни обвинения, а някои от задържаните по делото от Бруклин направиха самопризнания и уличиха още ръководители на футбола. Още 17 от тях бяха арестувани или отстранени в годините между 2016-а и 2018-а.

Общо 41 уличени в корупция - истинска революция и буря, разкрила най-мръсните тайни на играта.

Разплете се кълбо от далавери, започнало през 2001 г., когато Блатер е поел напълно делата във ФИФА и влиянието му върху лидерите на отделните конфедерации е станало пълно.

През 2010 г. в предаването Panorama по BBC се разкриха доста от схемите, като ФИФА реагира гневно и даде на съд британската медия. Оказа се, че разследванията намериха купища доказателства години по-късно за прегрешенията.

Няколко национални федерации и до днес не могат да се отърсят от скандала, като в Бразилия, Аржентина, Колумбия, Австралия, Хондурас и други страни вървят и дела за пране на пари срещу местните босове - вече вътрешни, водени от прокуратурите на съответните страни.

У нас скандалът не удари никого, въпреки че днес се вихри такъв, създаден от разкрития за неправомерни действия на БФС. Но той бе запален от вътре, не от огъня на международния, разтърсил из основи ФИФА и УЕФА.

Не се стигна до крайности и нито Русия, нито Катар бяха лишени от правото на домакинство. Блатер и Платини ги няма, но във ФИФА управлява друг швейцарец - Джани Инфантино, дългогодишен сътрудник и дясна ръка на Сеп. Трудно е за вярване как се е опазил толкова чист от мръсотията и корупцията, че сега гордо ръководи футбола.

Сред индивидуалните случаи, ярко илюстрирали размерите на скандала, са например:

- Джефри Уеб, който бе уличен като ръководител на КОНКАКАФ - конфедерацията на Централна и Северна Америка, и Карибския басейн. Той се призна за виновен по обвинения за пране на пари и подкупване на длъжностни лица, като се съгласи да върне колосалната сума от 6,7 милиона долара.

- Чък Блейзър, уличен в корупция в особено големи размери като вицепрезидент на американската федерация, генерален секретар на КОНКАКАФ и член на Изпълкома на ФИФА.

Самопризнанията му пред съда в Бруклин бяха публикувани в САЩ, като го застрашаваше затвор, преди здравето му да се влоши рязко. Почина в болница през 2017 г. от усложнения на диабетично заболяване и остри сърдечни проблеми.

- Сеп Блатер - вероятно най-влиятелната фигура в новата история на футбола, управлявал ФИФА като президент между 1998-а и 2015 г. Обвиненията срещу него са много - укриване на нерегламентирани плащания за преотстъпване на телевизионни права за големи първенства, склоняване към корупция (кафявите пликове за вотове), взимане на подкупи, пране на пари. Отстранен е от футбола до 2022 г., а срещу него се водят четири отделни граждански дела в САЩ и Швейцария.

- Мишел Платини от месец е свободен да работи отново във футбола, но не е ясно кой би се наел да го вземе. Вероятно някой от Катар...

Обвинен в корупция, като е доказано плащането от ФИФА към него за 2 милиона швейцарски франка, чиито произход и предназначение той не успя да обясни пред съда. Отстранен до 2019-а, санкцията му изтече. Даде няколко интервюта, в които говори за влошеното си здраве и обидата, нанесена от разследванията и обвиненията.

След десетилетието 2010-2020 г. футболът няма да е същият. Разкритията и присъдите сринаха тотално доверието във ФИФА, в голяма степен подкопаха и това в УЕФА. Корупцията в спорта и футбола е тема, за която винаги се е говорило. Но когато видиш факти като цифрите, за които "изгоряха" някои от ръководителите в играта, разбираш в какви размери са били злоупотребите.