Ако гледате английски футбол или ако сте следили Тотнъм и националния тим на "трите лъва" в последните 3-4 години, неговото име ви е добре познато. Звездата Деле Али е един от най-високо оценяваните млади играчи в света и едно от различните нови лица на играта в Англия. Техничен и изобретателен, на моменти играещ на световно ниво. В други - гневен, агресивен на терена, заяждащ се с противници. Наричан дори "арогантен".

Той е млад милионер и нерядко обича да го подчертава. Но не са ли такива повечето му колеги, които на 24 години са имали възможност да са минали вече през няколко сезона във Висшата лига? В един момент ще покаже среден пръст на съдията, ще подиграе съперник и ще го влуди, ще влезе остро в краката на играч от противника (срещу Гент в Шампионската лига едва не счупи глезена на бранителя, който го пазеше). Или ще измисли гол, за който се говори дни след това в пъбовете.

Деле Али е различен, в него има много гняв и жлъчно, на моменти дразнещо поведение. И много футболен талант. Оказва се, че за първото си има съвсем обясними причини, коренящи се в миналото, за което той никак не обича да говори. И в настоящето, в което биологичното му семейство няма място.

Преди десетина дни в дома му в Лондон нахлуха двама гангстери и заплашиха с оръжие него и приятелката му. Той скочи да се бие с тях и бе ударен няколко пъти. За щастие, не го застреляха поне. Запитан от полицията как може да проявява такова безразсъдство, Деле отвърнал, че изобщо не е знаел какво прави, "паднало му пердето".

Детството му е пълно с тъмни петна, но може да се сглоби общо взето следната картинка. Бамиделе Джърмейн Али се ражда на 11 април 1996 г. в общинските блокове на Милтън Кийнс, едно изкуствено новопостроено градче в северните предградия на Лондон. Наоколо има фабрики, предприятия, изобщо - работа. Голяма част от населението на района е или с произход от Северна Африка, или от друга точка на планетата, но не и от Великобритания.

Деле се появява като резултат от запознанство в пъба между Денис, която често се е заседявала из баровете, и Кехида Али - нигерийски младеж, син на милионер. Продължението на онази вечер е в дома на Денис, а 9 месеца по-късно се появява Бамиделе, като двойката родители се е преместила в Милтън Кийнс. Бащата учи в Лондон, но седмица след появата на детето завършва магистратурата си и се прибира в Нигерия. Бракът остава в сила още 3 години, преди да се стигне и до развод през 1999-а.

Денис има още две деца, все от различни мъже. Тя се мести в Милтън Кийнс на първо място заради това, че социалните служби осигуряват по-голям апартамент там, отколкото може да получи в централна част на Лондон. Майка с три деца не остава без средства, но проблемите с алкохола също не си отиват. А се появява и четвърто дете, четири години след Деле. Пак от различен татко.

Странно семейство са. Въпреки това Бамиделе гони щастливо топката из дворовете наоколо, а и стадионът на Милтън Кийнс Донс не е далеч. Колко му трябва на едно дете?

На 9 години обаче за първи път усеща, че нещата не са съвсем в ред. Отива в Нигерия, баща му го приема и плаща полета, за да види как расте синът му. След което го убеждава да не се прибира, настанява го в къщата си - огромен палат с 9 спални в Лагос, записва го в частно училище. Деле вижда за първи път какво е да имаш всичко, да си облечен идеално, да те возят с кола до училище и дома. Има дори домашен прислужник, който отговаря само за него. Лукс.

Само че детето иска да стане футболист в Англия, а и приятелите му липсват. Майката Денис - също. Двамата със съвместни усилия успяват да убедят таткото да го пусне обратно в родината с обещанието, че всяка година ще идва в Нигерия за поне по един-два месеца.

Реалността е съвсем друга в Милтън Кийнс. Майката не излиза от пъбовете, а четирите деца се оправят както успяват по цял ден. Скандалите са традиция всяка сутрин и вечер, когато Денис си е у дома. На 11 години Деле сам отива в академията на МК Донс, която е на няколкостотин метра от дома му. Готов е на всичко, само и само да избяга от средата, която вече е започнала да го задушава.

На първата му тренировка се пада да седи в съблекалнята до Хари Хикфорд, който е защитник. Запознават се, а на терена в мачлето Деле играе ляво крило, а Хари - ляв бранител. Пламва приятелство от първия ден, което и днес е стоманено. Двамата са съвсем различни като корени и среда - Хикфорд е син на бизнесмен, който има строителна компания, расте в квартала Косгроув, който е с коренно противоположна репутация от Милтън Кийнс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Алън Хикфорд и Сали, неговата съпруга, взимат редовно сина си от тренировка и понякога гледат мачлетата на отбора. Канят в дома си Деле за чай, бисквити, нерядко и за обяд или вечеря. Той е неразделен с техния Хари и става част от семейството, нещо като още един син.

"Просто беше тъжно да го гледаш - спомня си Алън Хикфорд. - Никой никога не го чакаше от тренировка, мъкнеше сам огромния сак с екипировката. Беше много хилаво хлапе, очевидно се хранеше нередовно и не с хубави неща. Но постоянно бе в настроение, имаше хаплив език, а когато бяха заедно с Хари, и двамата грееха щастливи."

След две години в академията, Хикфордови взимат решение - да приберат за постоянно Деле у дома. Отиват в дома на Денис, която се съгласява. Детето е на 13 и вече от доста време чувства повече Алън и Сали като семейство, а не родната си майка.

"Дълго плаках и сърцето ми бе разбито - разказва тя. Което обаче не съвпада със спомените на Алън Хикфорд, който споменава, че тя почти не е обърнала внимание на думите им, че искат да приберат момчето при тях. - Не исках Деле да стане престъпник, а при тяхното семейство щеше да е гарантирано, че е в добри ръце и среда. Затова отстъпих."

Оказва се, че тя не е била особено адекватна в онзи ден, а самият футболист си спомня, че даже не е разбрала как си е събрал нещата от стаята след разговора. Те не са много - фланелки на няколко отбора, както и два плаката на стената - на отбора на Барселона от началото на века и Роналдиньо.

На 15 години един съвсем променен младеж, израснал и заякнал, дебютира за първия отбор на МК Донс. Той е със самочувствие, увереност и съвсем нова осанка. Двете години при новото му семейство го променят тотално. На 17 години е твърд титуляр в трета дивизия, а на 19 преминава в Тотнъм за 5 милиона лири. Искат го още Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал. Всички големи отбори на Острова.

Третият му баща, както той го нарича, е Карл Робинсън, треньор на МК Донс от 2010-а до 2017 г. Той вижда талантливото хлапе на 14 и едва чака да навърши 15, за да му даде дебют в мъжкия тим. През това време двамата стават близки и често говорят, като съветите за футбол на Робинсън са безценни за момчето.

"Алън и Сали са феноменални родители и те заслужават цялото уважение на света за това, което са направили за Деле - казва футболният треньор. - Той е получил възпитание, образование, познания и дисциплина изцяло в техния дом."

Втората майка - Сали Хикфорд, говори за футболиста като за свое биологично дете.

"Той дойде при нас и се почувства в безопасност - казва тя. - Изключително добро дете, което искаше само едно нещо - да играе футбол и да стане като Роналдиньо."

На 16 години Деле подписва първия си професионален договор и води на вечеря семейството си. Хикфорд, разбира се. А след трансфера в Тотнъм купува по един автомобил на Алън и Сали, след което завежда на ваканция "брат си" Хари за седмица на Карибите. Това са малките му жестове в отплата към хората, които приема за свое семейство. Всеки гол за Тотнъм двамата с Хари празнуват по утвърдена традиция - със сладолед в една малка сладкарница в Косгроув.

Кариерата на другото момче не потръгва, но Деле го прави свой футболен агент и двамата стават партньори, освен че са големи приятели. Пренасят се да живеят в голяма къща с две крила в Хартфордшър, където са и до днес с приятелките си - като братя. Навсякъде, където Али дава пресконференция, ексклузивно интервю, участва в събитие или снима реклама, е с Хари. Представя го като свой брат, както и го чувства.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Куриозно, юридически Деле Али по никакъв начин не е обвързан с фамилия Хикфорд. Няма оформен договор за попечителство или приемно семейство. Но между тях това никога не е било проблем. Деле ги е приел за истинското си семейство и рядко изобщо споменава родителите си Денис и Кехида.

Разбира се, нещата с тях двамата се променят при първия договор на играча с Тотнъм, по който той взима 50 000 лири седмично. Хари регистрира компания Dele Alli Promotions Limited, която да движи делата на футболиста извън терена - реклами, спонсорски контракти, имиджови и маркетингови права. По 25 процента в нея притежават Алън, Сали, Хари и самият Деле. Те са партньори, семейство, приятели.

Денис и Кехида не са доволни, въпреки че те нито са заедно, нито са имали някакво влияние върху живота на сина им. От всяка заплата Али започва да превежда по около 500 лири на майка си, без обаче дори да влиза в контакт с нея. За Коледа тя обикновено получава подарък - телевизор или друго. Двете му сестри и малкият му брат от Денис също са в списъка с "помощи" - по 250 лири от фишовете за заплати.

"Ние не просим от него - прави се на горда майката Денис, но пропуска да отбележи, че дава няколко интервюта пред жълто-кафяви издания като в. "Сън", в които се оплаква, че е забравена от сина си. - Не знам дори точно колко пари получава той. Просто ми липсва да го виждам и да общувам с него."

На Деле очевидно - не. Той тотално е загърбил всякакви отношения с Денис и Кехида, който го търси няколко пъти през годините, за да изградят отдавна изгорелите мостове.

За последен път се виждат през 2015-а, когато за седмица футболистът се среща и с баща си, и с майка си. Казва им едно и също: "Преминавам в Тотнъм и следвам мечтата си да играя футбол. В добра среда съм, имам всичко необходимо. Обичам ви." Плюс телеграфно съобщаване на Денис как и колко пари ще и превежда - на нея и другите деца от нея.

След това контакт между футболната звезда на английския отбор и биологическите му родители няма. След няколко месеца в Тотнъм от гърба на фланелката му изчезва фамилията "Али". Остава само "Деле". Коментарът му е кратък след хиляди запитвания в социалните мрежи от фенове: "Искам името на екипа ми да отразява това, което чувствам. Нямам никаква връзка с фамилията Али. Обмислих го и го обсъдих със семейството си." Естествено - визира Хикфордови.

Това решение разгневи бащата Кехид, който долетя от Америка, където неговата компания процъфтява. Той е милионер и обидата от факта, че синът му отказва да носи фамилията пред очите на света, е огромна. Иска среща с него, даже отива до базата на Тотнъм. Но играчът отказва да се види с баща си.

"Болно ми е - оплака се тогава Кехида Али пред в. "Дейли Мейл". - Гледам мачовете му, а хората около мен ме питат защо той не се обажда и не иска да се срещнем. Деле се държи така, сякаш мен никога не ме е имало в живота му."

Една от сестрите на играча - Барбара, направи негов профил в Инстаграм и започна да пуска в него детски снимки на Деле от времето, когато живеят заедно в Милтън Кийнс. Той стана особено популярен, а самият футболист очевидно е бил бесен. След случилото се през 2017-а с интервюто на бащата и акаунта, създаден от сестрата, той спира да превежда пари на всеки от близките си от "предишния живот". Да се оправят сами...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На терена също му се отразява и настава период на няколко глупости, червени картони и агресия.

Али игра за Англия на Мондиал 2018, бе титуляр, вкара и гол на четвъртфинала при победата над Швеция. От тогава статутът му на звезда вече е бетониран, а Жозе Моуриньо, поел Тотнъм през януари тази година, го нарече "най-талантливият играч в страната".

Майката Денис отново проговори пред вестниците точно след мача с Швеция, разказвайки как е гледала сама мача у дома и е плакала при гола.

"Той напълно ме игнорира, имам усещането, че са ми го откраднали - каза тя тогава пред "Сън". - Иска ми се да го виждам, да се сеща за мен. Не ми пука за парите, просто ми е мъчно за сина ми."

В същото време милиони харесваха и споделяха снимка, публикувана в Инстаграм от гаджето на Деле - Руби Мей.

На нея десетката на Англия седи веднага след края на мача на скамейката до терена, заобиколен от приятелката си и семейството си. Алън, Сали и Хари Хикфорд.

Embed from Getty Images