Лионел Андрес Меси бе юноша бледен, когато през 2006-а година за първи път отиде на Мондиал. Аржентина още не слагаше огромния товар на надеждата върху 18-годишните му плещи (навърши 19 по време на първенството).

От тогава изтече много вода и Меси игра на още две Световни първенства. Имаши хубави моменти, както и сълзи.

Но не и титла.

Вижте ключовите мигове в нашата галерия - тук.

Сега нещата са различни.

30-годишният Меси (ще навърши 31 години по време на Мондиал 2018, на 24 юни), е играч номер едно на планетата и от него се очаква да сбъдне мечтата на 40 милиона аржентинци.

Върху това очакване е изграден и "вечният въпрос" - може ли Меси да бъде слаган на същия пиедестал, на който е Диего Марадона?

Защото преди 32 години Дон Диего го направи - прати Аржентина на върха, практически сам, като свръхчовек, подпомаган от съотборници, осъзнаващи ролята си край тази гениална индивидуалност.

Сега Меси има своя четвърти опит да повтори подвига и да стане мит за аржентинците.

Лео е постигнал всичко останало във футбола. След разочарованията от 2006-а, 2010-а и 2014 г., предстои нова атака на световната титла.

Ето ги драмите му на Мондиали в галерията.

 

 

Лео пее с останалите, а в родината му заглавията са на цели страници: "Купата е близо!".

Снимки: Getty Images

Това е най-близкото разстояние, на което Меси достигна досега до Световната купа. Въпреки всичките му трофеи, рекорди и постижения с "Барса", както и рекордните 61 гола за родината, титлата убягва.

Снимки: Getty Images

Марадона обаче е доволен - три мача, три победи в групата и пътят към елиминациите е разчистен.

Снимки: Getty Images