Често слушаме за финансовата мощ на Манчестър Сити и за неограниченото харчене на собственика Шейх Мансур. Но когато имаш възможност да посетиш базата на клуба, започваш да оценяваш работата, която се върши там.

Да разполагаш с въпросната голяма финансова мощ не е достатъчно, ако не знаеш как да я използваш. В Сити определено са наясно с отговорите на въпросите "как" и "защо".

"Етихад кампус", новата база на "гражданите", бе завършена в края на 2014-а след инвестиция от 200 милиона паунда и е смятана за най-добрата в света от своя тип. Тя е направо отделен свят. Светът на най-богатия клуб на планетата.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БАЗАТА НА МАНЧЕСТЪР СИТИ >>>

Намира се на края на улицата, на която е и стадионът "Етихад Стейдиъм", който се вижда от нейните терени. До него се стига ходейки по красив новоизграден мост. Говорим за база с 16 игрища, три фитнеса, стая за криотерапия и ултразвук, шест басейна и още десетки екстри.

Снимка: Личен архив

Това не е просто съоръжение за футболни изживявания, но и начин на живот за децата от различните гарнитури, които се готвят там. Да си юноша и състезател на Манчестър Сити вече е привилегия и всеки, който може да се похвали с нея, има правото да се чувства късметлия.

Моят късмет се сведе до това да посетя два мача на "Етихад Кампус" и по конкретно стадионът на Академията, който е най-красивото място в базата.

Разполага с две срещуположни трибуни с общо 7000 хиляди седящи места и вечерно време бива красиво осветен с прожектори върху двете. Може да се каже, че е по-качествен от повечето стадиони на отборите в Първа професионална лига, но при въпросните инвестии няма как да е другояче.

Снимка: Личен архив

Гледах мачовете на женския отбор на Манчестър Сити срещу Ливърпул (31 март) и юношеския до 19 години в полуфинал за Купата на ФА срещу Уест Бромич (1 април).

Истината е, че удоволствието да гледаш футбол в Англия и разликата с тукашното изживяване е от земята до звездите. Не говорим за качеството на играта, което е ясно, че е далеч по-високо, дори когато сравняваме техните юноши с нажите мъже.

Темпото е три пъти по-бързо, головите положения - пет пъти повече, головете - също. А нарушенията не са на почит.

Снимка: Личен архив

Това не може да изненада никого. Истината е, че удоволствието не дойде от самия футбол, тъй като качеството му бе очаквано. Организацията около мачовете е това, което ме впечатли.

При такова отношение ти е кеф да идеш да гледаш футбол, независимо дали ще е на мъжкия, женския или юношеския отбор. Общо взето там знаеш за какво си даваш парите.

Над 15 стюарда се грижеха за удобството на феновете в мачове с по около 1500 зрители. За нередности е изключено да говорим, тъй като за местните събитието е празник.

На ъгъла до игрището има щанд за храни и напитки, както и разделни тоалетни. Жени, мъже и деца посещават семейно срещата и са навлечени с фенски артикули.

Снимка: Manchester City FC

Дори и малките деца, които още не осъзнават напълно правилата на футболната игра, гордо носят шалче или дреха на Манчестър Сити. Източен Манчестър е готов да посети такъв тип двубои, въпреки че по същото време се играе среща от Висшата лига (Арсенал - Нюкасъл конкретно тогава).

И в двата двубоя (женския и юношеския) получаваш списъка с титулярните състави, за да знаеш името на играча, какъвто неизбежно ще ти направи впечатление в хода на мача.

В едната от срещите влязох с кенче безалкохолна напитка, което в последствие разбрах, че е забранено. Стюардът ме уведоми и ми донесе хартиена чаша, в която да си прелея напитката. Наглед безобидно действие, но когато идваш от България, ти прави адски позитивно впечатление.

Това, което се опитвам да изтъкна с тези миниатюрни подробности е, че когато всичко се организира адекватно, всеки един фен може да остави зад гърба си приятен следобед/вечер. За него няма да има значение дали Манчестър Сити е победил в онзи ден, защото е прекарал приятно време със семейството си в позитивна атмосфера.

Нещата не се свеждат само до огромните инвестици на някой си шейх от Емирствата. В случая те са около 1 милиард евро за 11 години в стадион, база, първи отбор и Академия, но е очевидно къде са отишли.

Защото и без такива, множество отбори го постигат из цяла Западна Европа. Независимо дали говорим за първа, втора, трета дивизия, женски или юношенски мач.

Манчестър Сити не само създава перфектни условия за игра и гледане на футбол, но бавно гради и своята нова идентичност. Не говорим само за богаташки клуб, а такъв, който с работата си заслужава титлите и купите, които печели напоследък.

Снимка: Личен архив

Самият стадион "Етихад" също прави страхотно впечатление. Фен магазин и забавления за деца и възрастни са само част от развлеченията в деня на мача.

На една от колоните на сградата са изписани имената на заслужили притежатели на сезонни билети. Такова отношение от страна на клуб е трудно да видим по нашите ширини.

Но защо да не помечтаем?

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БАЗАТА НА МАНЧЕСТЪР СИТИ >>>