Григор Димитров започва втората седмица на септември като -№7 в ранглистата на ATP. Българинът спечели една позиция без игра, тъй като вторите седем дни на US Open минаха без него - отпадна в първия кръг от Стан Вавринка.

Но тежкото изпитания за Григор тепърва идва, като съвсем реална е възможността той да завърши годината извън топ 10.

Нещо повече - пропадането в точковия актив може да го извади извън елитните 15 или дори 20 места в мъжкия тенис до края на 2018 г. А сезонът започна с името на Димитров срещу изключително престижното №3 в ранглистата.

Какво предстои като програма - турнирите, на които е заявил участие Григор:

Надпреварата Laver Cup в Чикаго (21-23 септември) противопоставя отбори на Европа срещу Света. Тя има демонстративен характер и не носи точки за ранглистата.

Следва големия турнир в Шанхай, който е от сериите Мастърс 1000 (8-14 октомври). Преди година там Димитров стигна четвъртфинал, където загуби от Рафа Надал. Това означава, че ще има да брани поне 180 точки и трябва да стигне до този етап, за да не запише загуба на актив.

След отказа в последния момент преди година, този път Григор трябва да се появи във Виена (турнир ранг 500, 22-28 октомври).

Програмата завършва с много силния Мастърс 1000 в Париж (29 октомври-4 ноември), където преди година българинът стигна трети кръг и ще има да брани поне 90 точки.

Сега Григор е с 3755 т. и наглед е в стабилна позиция в топ 10.

Но уловката идва след Париж.

Към момента Димитров е далеч от осемте най-добри за годината, които отиват на Финалите в Лондон (11-18 ноември). Той има само 1690 точки, акумулирани за 2018-а, а Доминик Тийм (№8 в тази отделна ранглиста) е с 3050. Много ще е трудно Гришо да стигне до Лондон, а неучастие там ще му струва 1500-те точки, които спечели преди година като победител.

Такъв удар би довел до драстично пропадане в ранглистата и, ако е гарниран с неубедителни представяние преди Финалите (а те биха били в тон с последните 5-6 месеца от сезона му), е реалистично Григор да завърши годината с под 2500 т.

Такъв актив няма да му позволи да се задържи в топ 10, а при определени стечения на обстоятелствата и представяне на ниво на тенисисти от топ 20 в отделни турнири, позицията му може да е по-близо до 20-о място, отколкото до десето...