Карим Бензема стъпи на най-високия индивидуален връх във футбола, спечелвайки "Златната топка" по категоричен начин. Което даде повод на испанските медии да припомнят невероятни и малко известени факти около трансфера му в Реал Мадрид през 2009 година - сделка, която му отвори широко вратите към най-ценното отличие в света на футбола.

Флорентино Перес - това е човекът, който повярва сляпо в качествата на 21-годишния нападател на Лион и бе готов да направи и невъзможното, за да го доведе на "Бернабеу". А в основата на сделката са 3 съдбовни и комични телефонни позвънявания в рамките на минута - история, която просто ще ви остави без думи.

По това време Бензема все още е в ролята на лошото момче на френския футбол - вече утвърдил се в Лион нападател, който обаче никога не е играл извън родината си.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ГОЛОВЕ НА БЕНЗЕМА В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА>>>

В комбинация с буйния му характер, определено той не е в челото на трансферния списък на Реал. Но не и в този на Перес.

Бензема с екипа на Лион.

Getty Images

Маститият бос пренебрегва съветите на скаутското звено и лично се заема с осъществяването на сделката. Той се е завърнал в шефското кресло на Реал само преди месеци, а планът му е да изгради нов супертим от "галактикос", привличайки Кристиано Роналдо, Кака, Чаби Алонсо и...Бензема.

Французинът има още година от договора си с Лион и въпреки че в клуба пристигат няколко оферти, бързо ги отхвърля с мотива, че не мисли да напуска преждевременно. До края на трансферния прозорец остават няколко дни и медиите са категорични, че Бензема ще остане в родината.

Флорентино Перес предприема солова акция по привличането на Карим.

Getty Images

И тогава настъпва часът на "тежката артилерия". Флорентино Перес се качва инкогнито в частния си самолет и на своя глава заминава директно за Лион. Целта е ясна - да се върне със заветното "да". От летището директно се отправя към дома на Бензема, където обаче заварва единствено роднини, но не и човекът, за когото е дошъл.

За последвалите събития разказва лично Карим в култово интервю за Cadena Ser преди няколко години, прекъсвано на няколко пъти от бурен смях. Ето защо:

"Разхождах се с приятели, когато телефонът ми звънна. Беше майка ми, която каза "Трябва да се прибереш бързо вкъщи, става въпрос за една оферта". Казах й да не ме занимава с глупости, защото вече бях решил за себе си, че оставам в Лион и тази страница бе затворена. И затворих телефона.

След секунди пак се позвъни, отново беше майка ми. "Карим, престани с глупостите и идвай веднага, Флорентино Перес е в хола ни". Аз помислих, че си прави шега и отново затворих.

Звънна се трети път, колебаех се дали да отговоря, но все пак вдигнах. От другата страна чух мъжки глас, който ми каза: "Здравей, радвам се да се запознаем. Казвам се Флорентино Перес, може би си чувал за мен. Каня те да поговорим, ако не си много зает, разбира се". Какво направих аз ли? Веднага поех към дома ми. В главата ми беше каша, мислех, че сънувам. Нима преди малко наистина бях говорил с Перес, който бе дошъл на крака заради мен? Повтарях си, че ако това е някаква шега, ще убия някого", споделя Бензема.

Getty Images

Наистина култова история, която продължава също толкова любопитно. 21-годишният играч, който иначе се слави като хладнокръвен и доста нахакан, загубва има и дума, когато отваря вратата на хола си. Там, удобно настанил се в едно кресло, стои най-влиятелният ръководител в света на футбола.

"Устата ми пресъхна, едвам успях да поздравя - продължава разказа си Бензема, който, вече от дистанцията на времето, намира сили да се шегува със съдбовната случка. - Той се опита да ме предразположи с общи приказки, но аз отговарях кратко, докато ме обливаха студени и топли вълни. Перес забеляза това и ми каза: "Виж, стига толкова сме си говорили глупости. Дошъл съм да те питам едно нещо. Искаш ли да играеш в Реал Мадрид?". Добре че бях седнал, защото леко ми се зави свят. Бързо казах "Да, имате думата ми". Той ми благодари, каза, че останалото е негова грижа, стиснахме си ръцете и си тръгна", спомня си с усмивка актуалният кавалер на "Златната топка".

Getty Images

А ето и последвалата фактология. Реал праща в офиса на Лион оферта за 35 милиона евро, които могат да нараснат до 41 с бонусите. Предложението е прието, а Бензема спазва уговорката си.

Перес загадъчно заявява, че до два дни Реал ще представи новото си попълнение, карайки медиите бясно да завъртят списък с евентуалните заподозрени. Едва когато Бензема каца в Мадрид, става ясно кой ще е новият нападател на испанския гранд.

Getty Images

Снощи, 13 години след онова откачено лято на 2009-а, Карим Бензема стана първият французин за последните 24 години (след триумфа на Зидан пред 1998-а), който печели "Златната топка". След един наистина луд сезон, в който отбеляза 44 гола и направи 15 асистенции. И след години, в които работи здраво, без да бъде основната звезда в един бляскав отбор с Роналдо. За да изпъкне най-после като основен ас и лидер на шампиона на Европа.

Бензема запуши устите на критиците и завърши окончателно епичната си трансформация от лошо момче до световна футболна легенда. Път, който със сигурност нямаше да извърви, ако при онази разходка с приятели бе решил да не отговори на 3 съдбоносни позвънявания...

Getty Images