Френският автор и шахматист Ромейн Едуар написа книга за българския гросмайстор Веселин Топалов, след като е бил част от успешната му кариера. Той се е възхитил от някои партии-шедьоври, които Световният шампион от Сан Луис 2005 има във визитката си.

В илюстрирани с шаржове и снимки 312 страници, под заглавието "Моите магически години с Веселин Топалов", Едуар разказва за философията на големия шахматист, за разговори с него и вижданията си за това колко сериозен е отпечатъкът на Топалов върху играта.

Самият автор е шахматист, участва на турнири и бе в щаба на Веселин за няколко големи състезания в периода 2010-2014 г.

"За да напиша тази книга реших, че трябва да прегледам всяка партия, изиграна от Веселин в периода от 1995-а до 2018-а - пише в анотацията Едуар. - Въпреки че не е неочаквано да видя в тях възхитителни ходове, има неща, които просто те изумяват. Топалов възприема шахмата като изкуство много повече, отколкото като спорт. Неговата цел винаги е била атаката, да нанася ударите си силно и отчетливо и да остави своята следа върху шахмата. И е успял!".

Предговорът на книгата е от самия Веселин Топалов, който пише:

"През 2010-а година получихме запитване за съвместна работа от Ромейн и поискахме да видим някои от нещата, които прави той. След това го поканихме на тренировки в Саламанка, където се запознахме лично.

От всички негови идеи, най-горд съм с хода 14.Ba4, който играх срещу Накамура на един блиц турнир в Монако. Той бе разработен от Ромейн и влезе в употреба в точния момент. Той е отличен в анализите.

Тази книга е за идеи, които са се родили в подготовката.

За това какво се случва зад кулисите. Нямах представа за плановете му да я напише, докато не ми я показа. Феновете на шаха ще харесат в нея открития и честен начин, по който са разказани историите и нищо не е скрито. Сигурен съм, че ще им хареса!".

Книгата вече е на пазара, може да се купи и онлайн за 30 евро.