Светът реагира светкавично на вестта за смъртта на Пеле - мита на футбола, наричан Крал на играта.

Бразилецът издъхна на 82 години, след като изкара месец в болницата в Сао Пауло, борейки се с поредната атака на рака.

Аржентина вероятно за първи път от 11 дни вижда тъжни заглавия, когато става дума за футбол. Празненствата след световната титла днес вече не са новина №1 - там е черно.

"Световна болка, отиде си Пеле", пише водещото спортно издание "Оле".

И още от него: "Най-големият ни съперник, най-популярният син на играта футбол и първият, когото нарекоха суперзвезда. Две години не можем да прежалим Диего, сега си отива и О Рей (Краля, от португалски език).

Тъжни дни."

Английската медия BBC загърби всякакви други събития и вести, за да оповести на водещите си страници в мрежата:

"Бразилската футболна икона си отиде". А материалът за смъртта на легендата започва така: "Безспорно най-великият футболист, някога виждан на тази планета, спря да диша днес."

В Испания "Марка" отбелязва с видео, в което на главата на Пеле е поставена корона - така трябва да бъде запомнен от всички, очевидното:

"Отиде си Пеле - О Рей на футбола".

А бразилският "О Глобо" в десетината материала, посветени на новината, натъртва върху едно:

"Той е безсмъртен, просто си отиде от нашия свят."

Освен медиите, футболният свят също веднага отдаде заслуженото на Краля.

Бразилската футболна конфедерация отдаде почит на легендарния нападател, като публикува в Туитър изображение на Пеле, придружено от думата "Вечен".

Христо Стоичков също веднага използва профила си в една от социалните мрежи, за да почете Пеле и да му благодари за всичко, на което го е научил.

В своя Instagram профил настоящата бразилска футболна звезда Неймар каза, че Пеле е променил всичко. "Той превърна футбола в изкуство и в развлечение. Пеле даде глас на бедните, на чернокожите и най-вече - даде публичност на Бразилия".

Звездата на Франция Килиан Мбапе написа "Краля на футбола ни напусна", а героят от Световното първенство по футбол в Англия през 1966 г. сър Джеф Хърст заяви, че Пеле е най-добрият, срещу когото някога е играл.

Кристиано Роналдо написа в Instagram "Изказвам дълбоки съболезнования на цяла Бразилия и по-специално на семейството на Едсон Арантес до Насименто.

"Само едно "сбогом" с вечния крал Пеле никога няма да е достатъчно, за да изрази болката, която целият футболен свят изпитва в момента. Вдъхновение за толкова много милиони, еталон вчера, днес и завинаги. Любовта, която винаги си ми показвал, беше взаимствана във всеки момент, който споделяхме дори от разстояние. Никога няма да бъдеш забравен, а споменът за него ще живее вечно във всеки един от нас, любителите на футбола. Почивай в мир, крал Пеле."

Бившият английски нападател Гари Линекер заяви, че Пеле "винаги ще има футболно безсмъртие", а Майкъл Оуен нарече това "тъжен ден за футбола по света".

Клубове, сред които Барселона и Ливърпул, изразиха своята почит, като испанските гиганти заявиха, че "той направи футбола по-велик от всякога".

А Наполи пусна впечатляващ колаж на Пеле и Марадона.