Гласът на Джеф Остроф звучеше убедено, както се полага на един адвокат.

Личният съветник на звездата на американското плуване Райън Лохте се включи по телефона в предаване на ESPN и каза: "Райън не е в клиника и не е алкохолик. Ако беше, всички щяха да знаят за това.".

Е, Джеф. Бъркаш. Самият Лохте часове по-късно призна, че има проблем с пиенето, който му пречи на тренировъчния режим, а и на задълженията на един млад татко.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Считаният за един от двамата най-големи таланти в плуването за последните поне 30 години американец определено плува в неспокойни води, когато не е в басейна.

Често и главата, и тялото му, се озовават под водите на живота, а някои от изпълненията и грешките му са като на тийнейджър.

Лохте е на 34 години и тренира здраво, за да плува на още една Олимпиада - в Токио 2020. След 12 медала от олимпийски игри, от които шест - златни, гладът за успехи не е изчезнал.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

"Тренирай здраво, забавлявай се здраво", е неговият движещ слоган през годините, в които се бори с вероятно най-големия плувен феномен Майкъл Фелпс. Те са добри приятели, а според онези, които ги познават - еднакво луди.

Разликата е, че Фелпс сбърка само веднъж сериозно, когато го хванаха да пуши марихуана и бе наказан за 6 месеца от американската федерация. При Лохте нещата са далеч по-сериозни.

Скандалите започнаха след Пекин 2008, когато се появи на снимки в Щатите, видимо подпухнал и отпуснат. "Храних се като прасе, пиех по няколко бири на ден и му отпуснах края - разказва за този период по-късно. - Казвах си: Майната му, до следващата Олимпиада има четири години!".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Но нещата и в личния живот не вървят, разделя се в началото на 2012-а с поредното гадже, а майка му казва, че "е твърде ангажиран и тренира ужасно много, няма време за връзки".

Иде Лондон 2012, а Райън наистина тренира като звяр. Резултатът са още пет медала, два от които златни.

Следва поредният хит, като Лохте се включва в риалити, което в 8 серии е нещо като Биг Брадър, но концентрирано основно около него.

В резултат, след като си порка бирички и обяснява стотици пъти как е ерген и това му харесва, го заливат стотици предложения от девойки за срещи. Темата става национален въпрос, а в началото на 2013-а, в интервю заявява: "Все още съм сам, излизах с десетки от тези момичета. Всички бяха готини, но не съм намерил моята."

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Някои от жените също разказват за срещите си с Лохте, като открито признават, че той е "странен тип и обръща питиетата с лекота".

През 2014 г. е разпитван в полицията след инцидент в хотел в Лас Вегас (не е този на Роналдо и Катрин), където е на парти с музикална група и 20-ина момичета. Събужда се там, наоколо няма никого от купона, а огромният апартамент и като сгазен от цунами. Не се стига до присъда или дори глоба.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

На Олимпиадата в Рио пак блести, но това е и най-сложното лято в живота му. Обявява публично връзката си с плеймейтката Кайла Ре Рийд, която има доста ... съмнителна слава и минало, добре позната на доста негови колеги от други олимпийски тимове. Двамата обаче са щастливи заедно.

След игрите в Рио идва и скандалът, след който за първи път лудориите на Лохте вече не изглеждат просто хлапашки издънки.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Райън, заедно с Джими Фейгън, Гунар Бенц и Джак Конгър от отбора на Щатите на Олимпиадата, се прибират след тежка нощ из Рио. На бензиностанция уринират извън тоалетната, а Лохте се държи скандално, къса постери от стените и крещи. Охраната се появява, а плувците дават пари в ръцете на гардовете, за да ги оставят на мира. Настава караница, но четиримата атлети са пуснати да си тръгнат.

Лохте подава жалба в полицията, като декларира, че е ограбен с пистолет от преоблечени като полицаи бандити на същата бензиностанция.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Новината е огромна и засенчва състезанията, които вървят в този ден на игрите. Но се оказва, че всичко е измислица, а камерите го доказват. Лохте и останалите трима са с прибрани паспорти и влизат за разпити, заплашва ги арест и дори затвор в Бразилия. Клеветата и фалшив сигнал за престъпление са наказуеми в страната.

Плувецът се разкайва и обяснява, че под влиянието на алкохола не е знаел какво прави. След това сменя версията - да, пил е, но и е решил да се пошегува...

И двете изявления разгневяват всички и в Бразилия, и в САЩ. През лятото на 2017 г. обвиненията срещу Лохте паднаха, но той загуби всички свои спонсори, от които печелеше по около 3.5 милиона долара годишно.

От година е татко, като се очакваше то да го промени. Името му изчезна само временно от първите страници на вестниците, но през юли тази година се завърна там, отново не по правилните причини. Наказаха го за 14 месеца за допинг, след като откриха забранено вещество в пробата му. Използва го отдавна, но от 2018-а то е в списъка...

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

И, ако мислите, че това накара Лохте да се кротне и замисли, не сте познали.

Преди седмица изпотроши вратата на апартамента си в хотел в Калифорния, но полицията отказа да повдигне обвинение. Пак бе пиян, а часове по-късно не помнеше да е правил такова нещо.

На следващия ден се прибра във Флорида, слезе от самолета, отиде на бар (въпреки че жена му и детето го чакаха), а после удари с колата си паркиран автомобил. И сам се обади на 911, за да съобщи за произшествието.

След този инцидент вече му светна - тежките тренировки и алкохолът не може да не окажат влияние, особено ако са заедно.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

"Имам проблем с пиенето от години - призна, опровергавайки думите на адвоката си. - Не съм в клиника, просто минавам терапия почасово и се консултирам. Но ако специалистите кажат, че е нужно, отивам да се лекувам."

Вероятно ще се наложи. В името на сина му Кейдън Зейн (16 месеца) и съпругата му, както и на каузата "Токио 2020".

Наказанието му ще изтече през септември догодина и ще има почти 12 месеца да е в топ форма за игрите в Япония.

Дотогава трябва и да изплува в по-важното състезание.

Това извън басейна.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos