Искал е да стане футболист, но консервативните му родители считат футбола за "глупав спорт" и му казали да скача върху ските и да да се цели в шампионска кариера.

Това е Йоханес Тингес Бьо.

Типичен норвежец, страхотен биатлонист, който безапелационно спечели Световната купа след седем поредни титли на Мартен Фуркад и доминация в този суров спорт. Хегемонията на талантливия французин беше прекратена впечатляващо - с рекорд от 16 победи в 25 старта (един бе отменен заради лошото време в Канада) в рамките на един сезон, постигнати от Бьо.

Още преди Световното първенство преди две седмици, в което спечели четири златни и един сребърен медал, бе ясно, че Йоханес вече е шампион в Световната купа.

Снимка: AP/БТА

Това се случи след две втори места и едно трето в рамките на последните три издания. Триумфът му е голям и той вече има 38 победи в Световната купа, като е четвърти в историята по този показател с равен актив със сънародника си Емил Хегле Свендсен.

Единствено французите Рафаел Поаре (44), Мартен Фуркад (76) и Краля на биатлона Оле Ейнар Бьорндален (95), могат да се похвалят с повече.

Йоханес е едва на 25 години (навършва 26 на 16 май) и с това темпо може да задмине Фуркад във вечната класация, като именно последният е най-големият му конкурент в последните сезони с изключение на последния.

Снимка: AP/БТА

До края на миналия сезон Бьо бе смятан просто за гениален биатлонист, който може да печели състезания, когато има ден и когато стреля добре. През тази година обаче доказа, че е готов за голям шампион и може да е постоянен седмица след седмица. Вече всички гледат на него като на шампион.

Трябва да се признае, че успехите му идват в катастрофален сезон за Фуркад, който спечели едва две състезания и завърши веднъж трети. Постиженията му го оставят на едва 12-о място в генералното класиране на цели 614 точки зад победителя. Но това в никакъв случай не прави по-малко значими нещата, които постигна норвежката машина.

Снимка: AP/БТА

Бьо спечели с 1262 точки - на цели 408 зад втория Александър Логинов (Русия), който има 854. Бронзът е за Кентан Фийон Майе (Франция) с 843. Убийствена преднина. Прибра и четирите глобуса в отделните дисциплини, не само Големия кристален такъв.

Голямо значение за успехите на Йоханес има брат му Тарей, който и на 30-годишна възраст показва добра форма в Световната купа. Двамата са в отлични отношения и създават колорит около себе си. 

Често класиранията им ги качват заедно на почетната стълбичка и това им помага да се амбицират взаимно. По братски.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Братът на Мартен Фукард - Симон, също бе активен състезател, но няма успехите на Тарей Бьо. Този сезон бе последният му и вече ще подкрепя Мартен извън пистата.

В последното преследване в Осло Холменколен, като по поръчка двамата братя Бьо завършиха заедно на първо и второ място (на снимката горе).

Шампионът признава, че без присъствието на Тарей е щял да напусне биатлона още на 16-годишна възраст. Тарей е модел на подражание за него и причината да се запали по спорта.

Йоханес имаше притеснения за формата си преди началото на сезона заради сватбата си с дългогодишната приятелка Хеда на 30 юни. Тренировките от август обаче му носят увереност, която си пролича в състезанията.

"Всеки в този спорт иска да е №1. Трябва да работиш, да си скъсваш задника от работа и да се насочваш към трудния избор вместо лесния. Ще трябва да се бориш с атлети, които са по добри от теб. Ще те побеждават състезание след състезание, но в един момент това ще се промени. Здравата работа ще ти се отплати.

Исках да съм стабилен като Мартен Фуркад. Не съм по-добър отколкото бях миналата година. Просто конкуренцията сега е по-слаба", изтъкна норвежецът преди Световното първенство в Йостерсунд тази година.

Снимка: AP/БТА

На самото Световно първенство по-скоро беляза разочарование, след като заяви, че ще се състезава във всички дисциплини и има амбиция да вземе златните медали. Спечели само една от индивидуалните - тази в спринта, а стрелбата го провали в останалите.

Но това подсказва колко труден спорт е биатлонът.

Можеш да направиш състезанието на живота си и да останеш извън медалите. А можеш и да не си на върха на възможностите, но да спечелиш заради неубедително представяне на конкурентите.

През този сезон няма съмнение кой бе №1. Всъщност, конкуренцията направо бе смазана, а "игото" на Фуркад със седемте му поредни Световни купи, остава в миналото.

Снимка: Facebook

Наистина цялата фамилия Бьо - мама Аслауг, татко Клемет, Батко Расмус, кака Мартинe, батко Тарей, Бебе Йоханес и "бебе" Гауте Бьо.

Снимка: Facebook