На днешния 21-ви септември Тадей Погачар ще почерпи обилно.

Има си поводи, повече от един при това. Днес словенецът навършва 22 години и купонът в родната Словения няма да бъде спрян ни от мерки за безопасност, ни от здравни власти, а и дъжд да завали - пак няма да попречи хиляди да излязат по улиците на Любляна.

Със сигурност ще са повече от онези пет хиляди в неделя в Париж, а и там имаше немалко словенци.

Рожденикът няма да има нужда от подаръци, защото носи в раницата най-скъпия - трофея за победител в "Тур дьо Франс". В неделя Погачар спечели по невероятен начин най-великото състезание в колоезденето (и не само).

Напук на прогнози и логика, без най-силния отбор около себе си, Тадей стана първи и пренаписа дебелите книги със славна история на "Тура".

Той е първият новобранец, спечелил състезанието, от 1983-а насам.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Втори най-млад шампион в историята, като само Анри Корне, който на 20 години печели през 1904-а, е пред него в тази графа. 116 години са минали от тогава...

Погачар е първият, който доминира тотално на "Тура" - завърши с всички възможни фланелки за лидер в катеренето, най-млад състезател и победител в цели три етапа.

Е, в крайна сметка, той е първият словенец, спечелил надпреварата.

Изпревари друг ас от същата мъничка, но страшно горда и успешна спортна държава - Примож Роглич, който бе сочен за абсолютен фаворит в тазгодишното издание.

Тадей е изключително симпатична фигура, с детското си излъчване и постоянна усмивка. Но не се подлъгвайте. Той е акула в кожа на котенце. Така го нарече Андрей Хауптман - един от шефовете на отбора UAE Team Emirates, за който кара новата звезда.

"Той е невероятно хлапе - казва Хауптман, който открива за колоезденето Тадей. - Но не го подценявайте, когато влезе в състезание. Подуши ли кръвта ви, ще ви изяде."

Снимка: Twitter

И разказва историята за първата си среща с Погачар.

Отива на детско състезание на пистово колоездене, но закъснява. Едно слабичко и видимо по-малко от останалите на възраст момче усилено върти педалите на стотина метра зад конкурентите, напористо, но... много изостанало. Хауптман прави забележка на организаторите - защо допускате това хлапе да страта, не виждате ли, че не може да се движи с основната група? Отвръщат му - човече, той ги води с една обиколка!

Колоезденето не е ген, нито пък спортът като цяло.

Баща му работи във фирма за интериорен дизайн, а майка му е учителка по френски. Ражда се в село Коменда, което към момента има население между 830 и 860 души (по различни сведения). Първите му снимки на велосипед и днес могат да бъдат видяни в профилите му в социалните мрежи - колелото е два пъти колкото малкото, нахилено хлапе.

От това затънтено - с извинение - малко и изключително красиво място в Словения, Тадей стигна до Триумфалната арка в неделя. И мина под нея като шампион с един куп фланелки - жълта, бяла, на точки... Цялото богатство на колоезденето в сака му.

Сред петте хиляди, които го посрещнаха като победител в неделя на "Шан-з-Елизе", бе и приятелката му Ужка Жигарт - също словенка, също колоездачен състезател.

Не си мислете, че светът на спорта го е открил този уикенд. Той сега просто записа името си завинаги в историята. Но преди година пак спечели три етапа от "Вуелтата" на Испания, както и наградата за най-добър млад състезател в същата надпревара. Спечели "Тура на Калифорния", има още няколко победи на обиколки и критериуми.

След като толкова млад вече си победител в "Тур дьо Франс", целта е ясна.

Снимка: АР/БТА

Формулира я преди година Еган Бернал, който тогава мина под Триумфалната арка като шампион, само на 23 години: Гранд Тур.

Така се нарича хеттрикът - титлите от обиколките на Франция, Испания и Италия. Само седмина в историята са го правили, все легенди: Меркс, Ино, Фрум, Анкетил, Жимонди, Контадор и Нибали. Най-младият, успял да направи Шлема в колоезденето, е Контадор (на 25 г.).

Погачар ще се цели и в този рекорд.

А като виждаме как се справя дотук и какъв е слоганът на уебсайта му: "Никога не спирай да опитваш и никога не се предавай", вярваме, че може да успее.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: Getty Images/Guliver Photos