Кои са най-големите отбори на Европа?

Шампионите на водещите страни в момента, може би?

"Манчестър Сити", "Юве", "Барса"? И как изобщо се определя това - кой е гранд, кой е в семейството на най-големите на континента?

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА, ЗА ДА ГИ ВИДИТЕ - ГРАНДОВЕТЕ НА ЕВРОПА СПОРЕД СПЕЧЕЛЕНИ МЕЖДУНАРОДНИ ТРОФЕИ.

Мнения - много, субективни, обективни и полегнали удобно върху факти и трактовки.

Но най-сигурният метод е да сложим на везните спечеленото като трофеи в състезанията, инициирани от УЕФА и ФИФА (Междуконтинентална купа и Световно клубно първенство), за да наредим класацията на клубовете-грандове на Стария континент.

Европейските турнири съществуват от 1955-56 г., а един период от 62 сезона е достатъчно представителен за такъв тип класиране.

1. "Реал" - 22 трофея. Грандиозно постижение, а най-блестящото в него е, че 13 от купите са в турнира на шампионите! От първия сезон на тази надпревара, това е купата на "Реал"...

Снимка: Getty Images

Състезанията през тази епоха също бяха достатъчно много и отворени за най-силните отбори от отделните страни, за да попаднат в групата на тези, които носят аурата на грандове.

И ако днес виждате клубове-машини за популярност, магнит за звезди, трупащи трофеи най-вече в домашните първенства, не бързайте да правите изводи.

Футболът не е започнал с влизането на големите пачки в него, имаше го и много преди това.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НАШАТА КЛАСАЦИЯ НА 25-ТЕ ОТБОРА, СПЕЧЕЛИЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН МЕЖДУНАРОДЕН ТРОФЕЙ ОТ ТУРНИР НА УЕФА ИЛИ ФИФА.