В началото из българските медии се появи сравнение, което бе напълно естествено - това ли е "новия Каранга" в ЦСКА?

Пристигането на Мауридес Роке Жуниор в клуба даде всички поводи за такива аналогии. Визуално, като фигура донякъде и позицията на №9 естествено, нападателят напомняше за сънародника си.

Как се заменят 30 гола в 42 мача?

Такива бяха статистиките на Каранга за 18 месеца в ЦСКА. Може ли да се намери човек, който да поддържа головия огън по този начин, и то с важни, победни попадения?

Мауридес след дебюта му има 8 гола в 7 мача в червено, като вкара още в първия си двубой като титуляр за 2:0 над "Локомотив" (Пд).

Снимки: Facebook

Реализира срещу "Дунав", "Славия" (2), "Адмира" (общо 3 в двата мача), "Копенхаген". Пет от осемте му гола са първи в мачовете, а всеки знае, че това са изключително ценни попадения и често - решаващи за изхода от един двубой.

Деветката с впечатляваща физика, отлична игра с глава, динамитена левачка и много футболна злоба в него, засега изглежда много повече от "новия Каранга". Мауридес си е величина в родния футбол, поне на старта на кариерата му тук.

Кой е той и защо днес можеше да се бие с Багата, а не да играе срещу "Славия"?

Мауридес Роке Жуниор е от Коломбия, щата Сао Пауло. Малко градче с 4-5 хиляди жители, в което футболът е начин на живот. Но не само футболът.

На 9 години Мауридес прави първите си пируети и движения от смесените бойни изкуства, като в Бразилия те са изключително популярни. Тренира джудо, жиу-жицу и капоейра, а в останалото време гони топката.

Снимки: Facebook

На 13 решава, че съдбата му е футболът, а не в ММА, където може да завърши един гъвкав и здрав физически бразилец. Но пъргавината и атлетичността развива от съвсем малък.

И това, както се оказва много рано в кариерата му, едва не я прекратява...

Той и двамата му братя - Майкон и Мюлер, се надпреварват в салта, прескоци, скокове и какви ли не атлетични упражнения от деца. И тримата днес са професионални играчи.

Но съдбата можеше да реши друго през юли 2013 г.

Онази проклета cambalhota

Тогава Дунга, прочутият Дунга, го праща на терена като резерва в мач за Купата на Бразилия между "Интернасионал" и "Америка". В 88-ата минута Мауридес бележи с глава (нещо, което днес ни се струва съвсем естествено) и прави резултата 3:1, след което полудява от радост.

Отваряме скоба - това е сбъдната не само мечта, но и предсказание. Баща му Нето му казва месеци по-рано, че ще вкара първия си гол за "Интернасионал" след подаване на аржентинския магьосник с №10 - Андрес Д`Алесандро. Така и става.

Мауридес прави спринт в радостта, а после - акробатика. Циганско колело и салто с пълно превъртане, като истински атлет от Олимпиада! При падането нещо не е наред. Хваща се за коляното, гримаса, почуда...

"Правил съм cambalhota (пълното салто) стотици пъти, още от дете - казва Мауридес. - Не вярвах какво се случва. Не знам как да опиша болката, беше ужасно.".

Къса връзки, въпреки че в минутите, докато го изнасят от терена е сигурен, че "си е счупил коляното". Контузията е кошмарна и някои прогнози са дори, че няма да се възстанови напълно.

Снимка: Bulphoto

Баща му - същият Нето, който го е отказал от това да е вратар навремето ("слагат те там, защото си грамаден, но вратарите не стават звезди, не се открояват" - му е казал), го съветва: "Оперирай се веднага и се бори. Ти си боец.".

Два месеца преди крайния срок за възстановяването му, коляното се подува ужасно. Какво става? Лечението се бави, но чак след 13 месеца, травмата е преодоляна.

"Никога повече няма да правя салто - зарича се. - Докато чаках операцията, четях какво се пише за тази нелепа контузия и се чувствах още по-ужасно".

Снимка: Bulphoto

Защо "граматика"?

Медиите наричат инцидента "граматика", а в Южна Америка това е популярен израз за спортист, който се контузва след салто. 12 години преди Мауридес, един аржентинец, който отива да прави кариера в американския футбол, дава началото на историята. Той е кикър - рита за допълнителни точки, а качествата му са чудесни и се очертава да стане много добър.

Но в мач срещу "Ню Йорк Джайънтс" в НФЛ, след успешен фийлд гол прави салтото, пада нестабилно и коляното отива на кино.

Казва се Бил Граматика. И така - "граматика" е това, което се случва на Мауридес.

Снимки: Facebook

Снимки: Facebook

Габриела, диамантът и любовта

В месеците на лечението, упованието е в Бог (бразилец, все пак) и семейството. Най-важна е ученическата любов Габриела, с която си правят еднакви татуировки на диамант на ръката.

Габи днес е майка на дъщеря им - Мария, двамата са заедно - както те казват "завинаги". Минали са през много, още от времето, когато Роке Жуниор искаше да стане боец, до днес в София, когато е голов терминатор на българския футбол.

Всъщност, той е станал боец. Характерът му го преведе през изпитанията след ужасната травма, през излизането в Европа на 21 г. в португалския "Арука", головете за "Беленензеш" и днес - адаптацията към България, София и ЦСКА.

Ако продължава така, както започна, бъдещето на 24-годишния бразилец ще го отведе и в други, по-силни първенства.

За момента къса мрежите у нас. И се закани, че това е само началото.