Ако е вярно - а още няма нито потвърждение, нито някаква информация с отричане, Младен Кръстаич би трябвало да е новият национален селекционер на България. Коренът на новината е в Сърбия, като най-любопитното е, че за нея не са наясно дори най-високопоставените съратници в БФС на президента Борислав Михайлов. И Йордан Лечков, и Венцеслав Стефанов, признаха, че не са чували за такъв вариант.

Решението като нищо е еднолично взето. Това не се случва за първи път. Михайлов на няколко пъти в своето управление взима нещата в свои ръце, гневен от развитието на нещата, обикновено точно в националния отбор. По подобен начин дойде и Лотар Матеус, както и Краси Балъков - лични решения на първия човек във Футболния съюз.

Дали е еднолично, дали ще бъде обсъдено колективно от органа, отговорен за това - Изпълкома, но новината може да се окаже начало на нова ера. И то - позитивна такава за националите.

Ако Кръстаич наистина е човекът, който ще ги води, той може да бъде най-доброто попадение на Михайлов от назначаването на Петър Хубчев преди 4 години.

Embed from Getty Images

Поне на теория профилът на треньора изглежда идеален:

- Млад, само на 48 години, а вече с опит от 6 години като самостоятелен наставник (плюс още няколко като играещ помощник и просто асистент).

- С манталитет, изграден в Германия, където изкара почти десетилетие като играч на Шалке и Вердер.

- Близък до България все пак като темперамент и футболна култура - сърбин е.

- Има опит като национален селекционер, при това в успешен период. Класира родината си за Мондиал 2018 и води там отбора. Ние не сме били на голям форум от 2004-а и ноу хау от такъв е безценен, макар и не на играчите, а на наставника.

За последно е водил Макаби (Тел Авив) от декември миналата година до месец май, като сега начело там е друг сърбин - Владимир Ивич. Другите му треньорски назначения са начело на националния тим (2017-2019 г.), и на сръбския Бачка Топола за кратко през 2021-ва. Бе и спортен директор на Партизан, както и изпълнителен такъв на босненския Радник. Тоест - няма роля в пирамидата на играта, която да не му е позната.

Кръстаич е с репутация на сериозен човек в сръбския футбол. На някой, който си гони целите и не обича недоизказани неща, подмолни приказки и неизпълнени обещания. Това може да е проблем, защото подобни проблеми разделиха Хубчев, а преди това и Любо Пенев с националния тим.

Но ако сме решили (или поне Михайлов е решил), че сърбинът е нашият човек, да му дадем възможност да наложи вижданията си. Те са свързани с дисциплина, организация на и извън терена, ясен план на играта.

Разбира се, качествата на футболистите са решаващи, но човек с опита на Кръстаич и авторитета му, може да промени поне това отборът ни да не изглежда като случайно събран, както се случваше в някои мачове напоследък.

И просто за десерт. Той би бил вторият чужденец в новата история, който води България. Другият бе Матеус - а как си тръгна той и какви неща каза и написа след това за българския футбол, всички помним.

Дано това не се повтори, а видим начало на някаква толкова необходима за тима ни и целия ни футбол промяна и в поведение, и в резултати.

Embed from Getty Images