Различната за всички 2020 година прoмени разбиранията ни за "нормално", но няма как да промени принципите и мисиите ни. В променен вид, но със същите послания и идеи, провеждаме за втора поредна година специалния проект на Dir.bg - He`s the Man!

Не можем да рискуваме здравето ви като ви срещнем с нашите герои на живо, но в края на този често наричан мъжки месец ноември всеки ден ви представяме откровен разговор за пътя към успеха на доказали се мъже в различни сфери в обществото ни.

След Михаил Билалов и проф. Иво Петров - днес е ред на Лазар Ангелов.

Кой е той?

Малко е вероятно да не сте чували или виждали този човек. Той е най-популярният българин в социалните мрежи с над 20 милиона последователи. "Инфлуенсър" звучи празно като съдържание за мнозина, особено, когато е титла на хора, които са известни основно с това... че са известни. При Ангелов е малко по-различно. 

снимка: Тедд Георгиев

36-годишен софиянец от квартал Люлин. От дете се увлича по спорта и най-вече любимия си баскетбол, но превръщането му в популярен модел за подражание е плод на дълъг път. Историята му си е направо като за приказка - от бедните детски години в Люлин до световна звезда и разпознаваемо лице за милиони на планетата. Днес огромни фитнес зали в арабския свят носят неговото име, познават го от Калифорния до далечния Изток, а в Кайро е истинска знаменитост. Движи още няколко бизнеса, готви и нов проект със своя серия от хранителни добавки.

Повече за бизнес начинанията - Ангелов разказва от първо лице във видеото.

Хронологията на заниманията му започва с баскетбол в юношеските формации на Локомотив (Сф). Сменя топката с тежестите, след което е личен треньор, фитнес модел, а от години LA7 вече е и световна марка във фитнес индустрията. Къде на шега, къде на сериозно, той е не само най-популярният, но и вероятно първият български инфлуенсър.

"Може би е така. Всеки преследва по някакъв начин успеха. За днешните младежи той е да споделяш някакви снимки в Инстаграм и да изкарваш лесни пари. Аз не съм ОК с това. Стартирах с идеята да мотивирам хората, да покажа на хората как да се хранят здравословно. Аз думата инфлуенсър не я знаех тогава. Изпратиха ми един имейл и там я видях. И си казах - аха, ето, явно такива като мен ги наричат така. За мен обаче е важна страстта в дейностите ми. Сега много хора се изяват в дадена сфера, само защото тя е модерна, а не защото имат лична страст към нея."

Какви обаче са стандартите за успех на най-разпознаваемия онлайн българин? Отговорът е кратък като изстрел:

"Свързвам успеха с щастието. Ако си щастлив, значи си успял. За повечето хора, може би са парите. Аз само ще кажа, че когато за първи път се усетих финансово стабилен и имах добри приходи, загубих здравето си. Тогава научих най-важния урок, тоест - тогава го разбрах - че първо е здравето, после останалото."

Философията му за живота е до голяма степен повлияна от спорта. Гледа на проблемите като на предизвикателства. Ковид-19 не променя особено бизнес начинанията му, които от години са основно онлайн. В същото време обаче уточнява, че групово сме се "изнежили".

"Преживял съм далеч по тежки неща от това да нося маска и да спазвам социална дистанция. Едно време хората са ходили по войни. Трябва всички малко да се стегнем. Всичко е до възприемане на нещата. Ако си казваш - това е твърде трудно и няма как да се справиш, няма да се справиш. Аз приемам трудностите като предизвикателства, като в спорта - всеки следващ противник е предизвикателство дали ще го преодолееш."

Откъде идва тази нагласа? От детството в Люлин, от родителите, от средата? За мнозина тя идва от ментори и семейство, за други - като Лазар - от личния опит, от "падането и ставането".

"Баща ми е инженер и се занимава с телевизионно осветление, майка ми беше медицинска сестра, но по-късно стана козметичка. Повечето уроци съм ги научил сам. Те и да са ми давали някакви съвети, не съм ги слушал, толкова съм бил твърдоглав. Такъв съм - трябва да си блъскам главата и сам да стигна до решението."

И в бизнеса повечето решения ги взимам интуитивно. Интуицията всеки я има, но повечето хора решават да мислят само логически в някои случаи. Аз предпочитам дори да сгреша, да го направя заради своите усещания."

Сериозен бизнес и такава мрежа от контакти не се постигат за ден и самостоятелно. В повечето си проекти Лазар Ангелов има съдружник и признава, че знае какво е и нещата да не се получат, както ги е планирал. 

 

Както и в спорта, така и в живота върховете не могат да бъдат покорени без пропадания. Ниските точки също са обходени, преди Ангелов да е там, където е в момента. Сериозни травми, операции, проблеми. Дори депресивни състояния! Сблъсквал се е с тях. А покрай тях се е появила и голямата тъмна сянка на модерното ежедневие, за която малко се говори. А мнозина се изправят срещу нея.

Лазар обаче е сред хората, които имат сили да говорят за това и да признае:

"Всеки очаква от теб да изглеждаш перфектно, а това е много натоварващо. Особено в моментите, в които не изглеждаш така. И то, вследствие на обстоятелства, които не зависят от теб. Имаше един период, в който минах през контузии и проблеми, всичко ме болеше... И това бе много мрачен момент. Скрих се от света, исках да изчезна, изпаднах в тежки депресии.

Проблемът беше, че не мога да контролирам всичко. Защото, когато съм тръгнал от нищо и съм постигнал нещо, бях стигнал до момент, в който при проблем си казвах: "Аз съм Лазар Ангелов". И това работеше.

В един момент цялата тази увереност изчезна. И беше много трудно да си я върна. Аз искам да вървя напред и да преследвам нови цели, а седя и се боря със здравето си. Как си я върнах? Казах си - "ОК, но има хора, които са много по-зле от мен".

Отидох да се посъветвам с психолози. С трима. Благодарение на един от тях осъзнах, че аз цял живот съм бил воден от една амбиция. И в момента, в който я загубих, животът ми се промени. Не виждах смисъл в нищо, не знаех за какво съществувам. Това е нещо, с което сам трябва да се пребориш."

снимка: Тедд Георгиев

Разговорът минава и през това как поредната страст го е накарала да трейдва на стоковата борса по време на пандемията. И кои са следващите му проекти. Как иска да построи хотел, изцяло за фитнес. И най-вече - къде ще е той?

И отново, както подобава на формата на специалния проект He`s the Man и неговите успели мъже - кои са трите думи, които описват търсенето на пътя към този успех.

"Първата е страст. Втората е постоянство. Но ти ако имаш страст, ще имаш и постоянство, защото обичаш това, което правиш. И третата е ясна - работа. Няма друго."

Целия разговор между Лазар Ангелов и Деян Веселинов чуйте и вижте във видеото!

снимка: Тедд Георгиев

*Проектът се реализира с подкрепата на А1 и Huawei

Домакин: Grand Hotel Millennium Sofia