Името му е синоним на успех в българския баскетбол. Петко Маринов е една от най-разпознаваемите фигури в играта у нас, като през годините е спечелил десетки титли - първо като играч, а после вече и като треньор.

Започва кариерата си в Ботев (Бургас), играе за кратко в Академик (София), а след това се превръща в легенда на ЦСКА. Има титли с "армейците" и от двете страни на крайната линия, ставал е шампион с Лукойл Академик, а пък с Компакт (Димитровград) може да се похвали с това, че е печелил Купата на България като наставник.

Работил е във Франция, водил е националния отбор на България, а също така има пет шампионски титли с Лукойл Нефтохимик, но в женския баскетбол.

Само няколко месеца преди да стане на 75 години, големия спортист гостува в Crossover - подкаста на Sesame Национална Баскетболна Лига. Разговорът му с водещия Любомир Нешев е безкрайно интересен и си заслужава всяка една секунда.

Маринов говори за любовта си към изкуството и по-конкретно театъра, за приятелството си с някои от най-големите футболисти в историята на ЦСКА като Петър Жеков и Димитър Якимов, както и Христо Стоичков, с когото са били съседи, за това как Стефан Данаилов му е бил огромен фен...

Връща се и към момента, в който за първи път се запознава с покойната легенда на родния спорт - Георги Аспарухов-Гунди.

Разказва за легендарни битки между "червени" и "сини" под кошовете през годините, както и за това как един голобрад младеж, който се казва Дирк Новицки, разказва играта на националите ни с 6-7 тройки в квалификационен мач в Бургас.

"Цяла седмица правим тренировки как да пазим Харниш, крило, 205 сантиметра и как да пазим Рупърт, 216-сантиметров център. Нито един от тях не дойде, но дойде едно младо момче, 212-213 високо, симпатяга, с една дълга руса коса. И още като почна мача - опъна една отнякъде, не я вкара, а аз казах на Пешо Петров, и после на Балев, които го пазеха, да се дръпнат по-назад и да помагат на другите. Изчатка ни 6 или 7 тройки за нула време", върна се Маринов към срещата от края на 90-те години.

На Новицки тепърва му предстои да направи забележителната си кариера в НБА, където игра в Далас, а големият ни треньор казва, че това е била една от грешките в кариерата му - да даде точно такива наставления на своите играчи.

Тази и още много друго забележителни истории ще научите, гледайки гостуването на Петко Маринов в Crossover.