Чет Холмгрен е име, което ще ви се наложи да чувате все по-често. Защото преди дни младокът бе избран под номер 2 в драфта и автоматично се превръща в един от най-разпознаваемите баскетболисти в НБА.

И то не само заради уменията си с топката - той е висок 213 сантиметра и според стандартите би трябвало да тежи между 140 и 150 килограма. Но Чет Холмгрен е 88. И изобщо не се притеснява от това.

"Когато дойде за първа тренировка, сякаш видях някаква карикатура. Приличаше на молив, защото беше толкова висок, но и същевременно толкова слаб - разказва първият му треньор Брайън Сандифър. - Може би повечето хора на мое място биха го отпратили. Но аз познавах баща му Дейв - той щеше да има впечатляваща кариера, ако не бяха контузиите в коленете, които го отказаха. И знаех, че ако поработя с Чет, може все пак един от фамилия Холмгрен да стигне до НБА".

Играчът бил оприличен на молив заради физиката си.

Getty Images

Връщайки лентата назад, Чет признава, че е бил много близо до отказване от баскетбола. Но бил възпитан от родителите си, че винаги трябва да се изправя лице в лице с препятствията.

"След първите тренировки всичко ме болеше толкова, че едва се движех. След всяко занимание плачех. Наистина исках да се откажа. Имах чувството, че тялото ми просто няма да издържи. Затова през първата година играех много малко и предимно работех за укрепване на физиката ми, защото в противен случай рискувах здравето ми", разказва Холмгрен.

По това време той е четвърти клас и почти всеки ден след училище работи индивидуално с баща си за техника. Освен това, Чет е пращан на лагери с по-големите деца от горните класове, за да свиква с конкуренцията.

"Хората си мислят, че до гимназията децата с най-голям талант трябва да вкарват по 40 точки на мач и да блестят над останалите, които са там просто заради хобито. Това не е така. В ранните години целта е да се усвои техниката на заставане, на гардиране, правилното движение при пас и стрелба. Децата тогава са като купчина тухли,от които постепенно може да се изгради солидна къща. Но някои тръгват да градят не от основите, а от покрива и затова всичко рухва в един момент и си остават просто купчина тухли", разсъждава Холмгрен.

За младока забивките са детска игра.

Getty Images

В шести клас Чет вече е 184 сантиметра и е записан в частно училище, където обаче чупи китката на дясната си ръка. Докато чака тя да се възстанови, момчето не си губи времето, ами тренира лявата си.

До девети клас пораства с още 8 сантиметра - до 192. Вместо да се специализира само на една позиция, Холмгрен избира да развива както мощната игра на центъра, така и финеса на гарда, който с лекота бележи тройки. Средно вкарва по 19 точки и прави 11 борби, извеждайки тима си до ученическата титла в щата.

Чет започва все повече да прилича на универсален играч, който "открадва" по нещо специфично от всяка позиция. Идолите му са трима - Кевин Дюрант, Леброн Джеймс и Джанис Адетокунбо. Но не иска да се ограничава само до един типаж и се определя като универсален играч.

Чет и семейството му на драфта на НБА.

Getty Images

В един ноемврийски следобед Холмгрен облича екипа на гимназиалния Минехаха и това го изстрелва в друга орбита. Следва трансфер в колежанския Гонзага и мечтаният драфт за НБА, където е привлечен от Оклахома Сити Тъндър.

"Хората постоянно ме спират за автографи и снимки, въпреки че някои от тях изобщо не знаят името ми, просто искат да се докоснат до този странно висок и слаб човек. Имам сериозни проблеми при пътуване с редовни самолетни полети заради малкото разстояние между седалките, в магазина някои ме ползват да им подавам продукти от горните рафтове, а в същото време преди играех с екип с номер 34, но не защото ми е любим, а защото беше единственият, който ми ставаше. Сега поне някои неудобства ще отпаднат", разказва с усмивка новата перла в Лигата на извънземните.

Холмгрен позира, след като вече е част от най-силната баскетболна лига на планетата.

Getty Images

А най-добре ситуацията описва баща му Дейв, който е лаконичен по темата:

"Вижте, мислех си, че Чет ще стане нелош баскетболист, но не и чак толкова добър. А той тепърва ще показва качествата си, което, честно казано, едновременно ме стряска, но и кара да се чувствам горд".

Така че, както стана дума в началото - запомнете името Чет Холмгрен, защото този симпатичен щиглец се е запътил уверено към върха и по всичко изглежда, че скоро ще успее да стъпи там.

Чет Холмгрен сериозно се отличава с ръста си.

Getty Images