С нетърпение отброяваме оставащите дни до началото на световното първенство по футбол. Категорично най-чаканото събитие от феновете на красивата игра, които след края на всеки Мондиал нетърпеливо започват да тръпнат в очакване на следващия форум, предстоящ след четири години. Е, четирите години или в случая малко повече от четири, след края на първенството в Русия през 2018 година, приключили с титла на Франция, почти минаха.

Но сега футболът далеч не е първото нещо, изскачащо на дневен ред, когато стане дума за Мондиал 2022. А това далеч не е изненадващо, предвид всички критики, застигнали организаторите на първия в историята шампионата на планетата, който ще се проведе през зимата.

Катар е първата държава от Близкия изток и първата мюсюлманска страна, която получи от ФИФА благословията, наречена домакинство на световно първенство. Първенство, което организаторите промотират като "най-доброто досега", но по-скоро това лъскаво твърдение не е правилно. По на място би звучало следното - Мондиал 2022 ще бъде най-различното светвоно досега. И най-скъпото, също така, но за това - малко по-късно.

Снимка: Getty Images

32 отбора ще започнат участието си на 20 ноември в страна, която е и най-малката, приемала най-голямото събитие в световния футбол. Заговорим ли за арабските милиарди, изсипващи се в спорта в последно време, винаги слушаме и четем, че става дума за "най". Просто нагласата им винаги е такава.

Очаква се около 1.2 милиона фенове да посетят Катар заради футболното шоу, което ще продължи близо месец - 28 дни. Именно с множеството привърженици ще бъде свързан и един от първите и най-належащи проблеми на Доха, столицата, около и в която са концентрирани стадионите и хотелите.

Напливът е толкова голям, че хотелиерите доволно потриваха ръце, облизвайки се за голяма печалба. Но организаторите все пак решиха да поставят някакви ограничения, като има горна граница за цената на нощувка. Например тризвездните хотели не могат да искат повече от $120 на вечер.

Домакините са обещали, че ще има повече от 130 000 стаи, достъпни за феновете в хотелите, както и около 60 000 други в различни апартаменти и вили. Съвсем екзотично преживяване пък е възможността за настаняване на два круизни кораба, в които също ще има няколко хиляди налични стаи.

Снимки: Facebook

"Най-доброто" световно първенство ще бъде и най-скъпото до момента. Само за сравнение - организацията на Мондиал 2018 в Русия струваше малко повече от $11.5 милиард. Сума, която е всичко друго, но не и малка. Катар 2022 обаче ще струва на своите организатори много, много повече - фрапиращите $200 милиарда! Фрапиращо, предвид това колко пари са дадени за предходните форуми - САЩ 1994 ($0.5 милиарда), Франция 1998 ($2.3 милиарда), Корея и Япония 2002 ($7 милиарда), Германия 2010 ($4.3 милиарда), Южна Африка 2014 ($3.6 милиарда) и Бразилия 2014 ($15 милиарда).

Връщаме се към най-важните посетители - а именно феновете. Отвъд подозренията за недостиг на спални места, които въпреки ограниченията, пак ще бъдат доста, доста скъпи, на дневен ред изскача и друг проблем. Алкохолът. Какво все пак е едно световно първенство без студена бира? При това в арабска държава, където пиенето принципно е забранено.

Снимка: Getty images

Toва определено не би се харесало например на вечно жадните англичани и германци, но в крайна сметка ще има специално обособени места - зони около стадионите, където ще се продава алкохол покрай мачовете. В основната фен зона, на която ще се изявяват и гостуващи световни музикални звезди, феновете ще могат да пият почти денощно. По 19 от 24 часа. Все още липсва яснота относно цените, но през 2019 година, когато Катар прие световното клубно първенство, една бира вървеше за близо 5.5 евро.

Катарците обаче са създали и... зони за итрезняване. Там прекалилите с фестивалните напитки запалянковци ще могат да се съвземат, без да пречат на околните. Властите по своя преценка ще пращат привърженици във въпросните "изтрезвители".

Буйстването на обществени места в следствие на злоупотреба с алкохол, както и с други субстанции, може да донесе на чужденците сериозни главоболия и дълготрайни ефективни присъди.

Очаква се първото азиатско първенство от 2002 година насам да бъде и най-малко посетеното от страна на европейски фенове. Цените на полетите от и до Доха бяха доста високи, а сега са още по-скъпи.

В опит да излъскат противоречивия си имидж, организаторите дори се решиха на доста интересен ход. Предлагат на определен брой привържениците да посетят Мондиал 2022 безплатно, но разбира се с уловка. Да внимават какво казват, да пускат хвалебствени постове за страната в интернет и също така - да докладват подобни коментари, които критикуват домакините.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това далеч не са най-сериозните полемики, свързани с домакинството на Катар. Все пак говорим за държава, в която правилата и законите са повече от железни, а и до днес продължават да валят обвинения за погазване на човешките права на множество работници, строили бляскавите стадиони.

И ще продължим да чуваме и виждаме подобни неща. Включително и от феновете, на които им предстои едно наистина интересно и категорично различно преживяване.

На първенството, което би трябвало да бъде "най-доброто досега". Предстои да видим дали това ще бъде така наистина.