На 81 години почина Гордън Бенкс, един от най-великите вратари във футболната история. Легендата издъхна в съня си, след като от години се бореше с рак на бъбреците.

Бенкс е епоха във футбола, считан за един от двамата най-добри вратари в историята, редом с Лев Яшин.

Неговото спасяване при удар на Пеле в мача Бразилия - Англия (1:0) на световното първентство в Мексико 1970 е избрано за номер едно в играта от специалистите на ФИФА. Двамата с Краля на футбола се събраха години по-късно на "Уембли" в Лондон и се снимаха, припомняйки си онзи непреходен футболен момент. Това е един от "Стоте най-велики моменти в историята на футбола", пак според световната централа. Спасяването на века! 

Бенкс тръгва към футбола, след като му се налага да работи на 14 години като въглищар в родния Шефийлд, напускайки училище. Семейството има нужда от прехрана.

Снимка: Facebook

Играе за Честърфийлд, Лестър, Стоук, както и в няколко американски тима в зародиша на сокъра в страната. Никога не е бил в гранд, което не пречи да вдигне световната титла с Англия от 1966 г.

Известен с коравия си характер - човек, който никога не се е страхувал от болката. Играе с фрактури на пръсти, ребра, ключица... Губи почти напълно зрението с едното си око в автомобилна катастрофа през 1972 г., но продължава да пази! Отказва се едва през 1978-а, на 41 години.

Смелостта си на вратата отдава на детските години.

"Бях въглищар, една изключително тежка работа. В свободното време тренирах с местен юношески тим на бетон и върху игрище с пясък. От какво да ме е страх върху тревата?", разказва в едно от интервютата си.

Записва 73 мача за Англия, охранява вратата на две световни и две европейски първенства. Наричат го "Стената" или "великият едноок Бенкс" към края на кариерата му след инцидента.

Избран е сред стоте най-велики играчи в историята на футбола в класацията на ФИФА. Рицар на Британската империя.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos