Кой е най-големият мач в историята на тежката категория в бокса?

Въпрос, на който е трудно да намериш отговор. Толкова много класики има през годините, че някои от тях са стигнали до Холивуд, влезли са в страниците на книги, придобили са митичен статут.

Преди да видим утре сутрин зрелището Фюри - Уайлдър, нека се върнем назад в алеите на великите, писали историята на тежката категория.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЯКОИ ВЕЛИКИ БИТКИ В ИСТОРИЯТА НА БОКСА>>>

Всеки знае за Битката в джунглата, Трилърът в Манила, Боят на века или пък Сензацията на века. Кой не е чувал за Али, Марчиано, Джо Луис, Фрейзър или Холифийлд.

Кой не знае фразата "Пърхам като пеперуда, жиля като пчела", произнесена от Мохамед Али за самия него?

Но знаете ли историята за Мача, който всъщност не се състоя? Вероятно не. Ето я:

Роки Марчиано - Мохамед Али.

Мечтата на всеки фен и една от великите илюзии на

бокса. Марчиано е шампион на хората, любимец на всички от средата на века и единственият световен властелин в бокса, отказал се непобеден (през 1956 г.).

Али е безспорният идол на спорта в по-късните години на миналото столетие.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Но двамата нямаше как да се срещнат на ринга, защото стартът на пътя на Касиус Клей дойде след отказването на Роки. Затова пък една луда идея на радиоводещия Мъри Уорънър през 1967 г. стори немислимото. Събра на ринга двама велики боксьори от различни поколения.

Той прави допитване до 250 специалисти по бокс, треньори, журналисти и бивши боксьори, които са гледали най-добрите на живо. Изготвя пълно досие с характеристиките им, силните им страни, слабостите. Детайли от ударите им, от това как се движат по ринга.

След това компютърно (да, да - в институт във Флорида, през 60-те години!) е изготвен филмът. Той противопоставя Али и Марчиано, но всъщност не живите хора, а техни "холограми".

Филмът е абсолютен хит в САЩ, двамата боксьори получават голям дял от печалбите, но дни преди лентата да влезе в кината през септември 1969-а, Роки намира смъртта си в самолетна катастрофа. Семейството му позволява излъчването въпреки това.

Художествена и компютърна измислица, може би... Но всъщност една от големите мечти на всеки фен на бокса - мачът на филм между Роки и Али.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

В края на филма печели Марчиано, но продуцентите отказват повторно излъчване, като голяма част от материалите по филма са унищожени, оригиналите изчезват. Години по-късно се разбира, че такова е било искането на семейството на Роки.

Наскоро части от него бяха възстановени.

Това е историята на един неосъществен мач за световната титла. А много други се случиха и останаха в историята в реални измерения и с истински удари.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НЯКОИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БИТКИ>>>