23 февруари 1958 г. Неделя вечер. Оскар Лусеро Моя - ръководител на тайните операции на бунтовниците в Куба, и екипът му от деветима души, сред които съпругата му, подготвят отвличане на чужденец. При това много известен.

Групата е част от бригадите на революционера Фидел Кастро, който по това време се бори с управлението на подкрепяния от САЩ Фулхенсио Батиста.

Размирниците разбират от местен журналист, че петкратният шампион във Формула 1 - аржентинецът Хуан Мануел Фанджо, е отседнал в хотел "Линкълн" в старата част на Хавана.

Два дни по-рано той  пристига, за да участва във втората Гран при на Куба, дори се среща с Батиста, който е патрон на състезанието.

СНИМКИ ОТ КАРИЕРАТА НА ВЕЛИКИЯ ФАНДЖО>>>

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Малко преди 21 часа в неделя Фанджо, който е считан за фаворит, след като предишната година надделява над Де Портаго, слиза от асансьора във фоайето, където го очакват негови колеги. Навсякъде е пълно с пилоти, механици, репортери и фенове. 

"Говорех си с моите приятели, когато изведнъж към нас се доближи мъж с кожено яке. Той държеше автоматичен пистолет и с твърд глас ни каза да не мърдаме, иначе щял да ни застреля", разказва по-късно Фанджо.

Въпросният човек е Лусеро, а наоколо няколко от неговите хора са заели позиции.

Първоначално Фанджо си мисли, че това е шега, но след секунди разбира, че съвсем не е такъв. Под дулото той е принуден да излезе от хотела и да се качи в черен "Плимут", паркиран наблизо. Похитителят го успокоява, че нищо лошо няма да му се случи.

"Разбрах, че в отвличането ми участват три автомобила. Караха бавно, за да не привличат внимание. Хората, с които бях в колата, ми се извиниха за това, че са ме отвлекли и ми обясниха, че искат да привлекат вниманието на света към каузата си", спомня си още аржентинският пилот.

Не го лъжат - първо е заведен в тайна квартира, а след това е преместен в друга, в която има удобства. Трябва само да напише бележка, в която да заяви, че е жив и че е добре, и която да им послужи - похитителите веднага съобщават на информационните агенции, че са  отвлекли Фанджо. Отвличането предизвиква сензация и медиите по цял свят реагират остро срещу атаката на кубинските комунисти.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Заверата

Когато Фаустино Перес - един от командирите на Кастро, научава, че Хуан Мануел Фанджо ще кара отново в Гран при на Куба. И решава, че ако отвлекат такава звезда и не му позволят да стартира в надпреварата, това ще привлече вниманието на целия свят. Перес се свързва с Оскар Лусеро Моя и двамата започват да кроят планове как да похитят пилота.

Идеята е одобрена лично от Кастро и той нарежда отвличането да бъде извършено. Това се случва на 18-метровата моторна яхта "Гранма" (от английски - баба), с която Кастро, брат му Раул и Че Гевера и още десетки бунтовници пристигат от Мексико още в края на 1956 г., за да се борят срещу Батиста.

Embed from Getty Images

Яхтата се превръща в символ на революцията в страната

В понеделник сутринта, часове след отвличането, Перес пристига в Хавана и лично отива при Фанджо в квартирата, в която го държат. Той му разяснява идеите на кубинската революция и също се извинява за отвличането. Успокоява го, че ще бъде освободен веднага след края на състезанието. Пилотът отказва да слуша по радиото как върви надпреварата и казва, че иска да си почине.

През това време похитителите умуват как да върнат пилота, без да попаднат под атаката на правителствените сили, които са вдигнати на крак и са блокирали летището. Затова комунистите решават да се свържат с посолството на Аржентина и да се договорят с посланика Раул Линч Фанджо да бъде оставен близо до резиденцията му, а те да бъдат оставени да си тръгнат. Така и става - малко преди полунощ Фанджо е освободен на две преки от дипломатическата сграда. За последно похитителите му казват, че ако революцията победи, новата власт ще го покани в Куба като почетен гост.

"Кубинците ми дадоха писмо до посланика на Аржентина, в което се извиняваха, че са ме използвали за политическите цели", разказва още Фанджо.

Той подчертава пред медиите, че похитителите са се държали много внимателно с него, както и че няма лоши чувства към тях. В същото време комунистите обявяват пилота от Формула 1 за човек "със страхотен чар и достойнство".

"За мен това беше още едно приключение. Ако това, което направиха бунтовниците, е за добра кауза, то аз като аржентинец, го приемам", заявява дори Фанджо.

Embed from Getty Images

Хавана, Фанджо е усмихнат след може би най-благоприятното отвличане на света

Малко по-късно аржентинецът вече е в Ню Йорк, където интересът към него е огромен и той дори получава хонорар от 1000 долара, за да участва в телевизионното шоу на Ед Съливан. Пред камерите Фанджо казва, че явно е трябвало да бъде отвлечен, за да гостува в популярното предаване, което дотогава не му е обръщало внимание, въпреки че има пет световни титли.

Фаталното пропуснато състезание

По ирония на съдбата това, че Фанджо е похитен и не успява да се състезава през онзи февруарски ден, се оказва направо късмет, предвид трагедията, която се разиграва. Заради неговото отвличане стартът закъснява с час и половина. По-късно тръгва слух, че аржентинецът е освободен и началото все пак е дадено. Морис Трентинян кара "Мазерати"-то на Фанджо. На старта повежда Мастън Грегъри, който след 6 обиколки е изпреварен от Стърлинг Мос.

В седмия тур обаче кубинският пилот Армандо Гарсия Сифуентес губи контрол над болида си - "Ферари" с двулитров двигател, след като минава през разлято масло, и излита от трасето на завоя до посолството на САЩ. Тази година на крайбрежния булевард "Малекон", където се провежда състезанието, се събират два пъти повече зрители от предишната, а особено на това място има много публика. Колата на Сифуентес се забива в паркиран наблизо кран, след като помита 7 души в трибуните. Те загиват, премазани със скорост от 160 км/ч.

Embed from Getty Images

Ранени са и около 40 души, като най-много са пострадалите в суматохата, при която тълпата бяга от връхлитащия я автомобил. Състезанието е спряно и Мос е обявен за победител.

Embed from Getty Images

След по-малко от година Куба вече е управлявана от Фидел Кастро, който успява да вземе властта. И така краткият опит страната да влезе в елита на световния автомобилен спорт е пресечен завинаги. Преди това Хавана е един модерен град, в който американците инвестират сериозно в туристическата индустрия, а властите подкрепят организирането на състезание от Формула 1 и дават премии на звездите, които участват. Фанджо получава за първата Гран при невероятния за това време хонорар от 7000 долара.

След като поема управлението, Кастро го кани да гостува в Хавана, но това се случва чак през 1981 г. Тогава "Мерцедес" доставя камиони на Куба и Фанджо е в делегацията на компанията. Перес вече е министър и посреща радостно аржентинеца, а Кастро прекъсва важна среща, за да се срещне с човека, чието отвличане е наредил преди повече от 20 г.

Няма го само Лусеро. Два месеца след отвличането на Фанджо той е предаден и тайната полиция на Батиста го залавя. След като е измъчван и разпитван няколко седмици, той е екзекутиран. Днес е един от героите на кубинската революция и не негово име е кръстен университет.

Хуан Мануел Фанджо -

Роден на 24 юни 1911 г. в град Балсарсе, Аржентина, още като малък бъдещият шампион проявява голям интерес към спортовете. Първо се занимава с бокс и футбол, но едва 10-годишен Фанджо вече мисли за автомобилите, а само година по-късно сам подкарва първата си кола. Въпреки възрастта си той започва работа в магазин за автомобилни части, където още повече разпалва страстта му по колите и той за пръв път научава принципа на двигателя с вътрешно горене. След години вече познава всяко болтче от механиката на колите.

Embed from Getty Images

Боксьорът Шугър Рей Робинсън поздравява пилота

Когато е 16-годишен той напуска училище и участва в първото си официално състезание, макар и като механик. Малко след това създава собствен сервиз, в който заедно с брат си поправя автомобили. През нощта работи на друго място, за да осигури достатъчно приходи за семейството си. Успехът идва години по-късно. Постепенно той става пилот и започва да печели всички състезания в Аржентина, отличавайки се с бързи рефлекси, психическа издръжливост и смелост, съчетани с уникален стил на каране.

Embed from Getty Images

Фанджо е забелязан дори от аржентинския президент Хуан Перон, който го смята за идеална реклама на човешкото лице на своя режим. Полковникът, женен за певицата Евита Перон, го командирова в Европа, начело на група пилоти, за да се включи в състезанията от Формула 1 и да подобри имиджа на страната.

Президентът Перон поздравява шампиона

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И наистина - любимецът на Аржентина не я посрамва, има общо 52 старта, от които печели 24. А през 1951 г. грабва първата си световна титла. Следват още 4 - през 1954, 1955, 1956 и 1957 г.

Постижението на Фанджо е подобрено от Михаел Шумахер чак през 2003 г. Дори великият германски пилот признава, че няма как да се сравни с успехите на аржентинеца, при положение че се е възползвал от несравнимо по-високотехнологичен болид за своите седем титли. Години по-късно - през 2018-а, Люис Хамилтън също стигна до пет титли.

Embed from Getty Images

Никой обаче не може да отнеме заслуженото на Хуан Мануел Фанджо, който остава един от най-великите пилоти на всички времена. На 80-я си рожден той получава поздравления от цял свят. Сред тях открива и една картичка с пожелания за щастие и здраве, подписана от "Твоите приятели, похитителите".

Умира на 17 юли 1995 г. на 84-годишна възраст, дарявайки имението си на фондацията и музея, които носят неговото име. 

На старини...

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ексхумацията

През 2015 година тленните останки на Хуан Мануел Фанджо бяха ексхумирани заради претенциите на двама вече възрастни мъже, че са негови синове. Шампионът така и никога не се жени и няма деца. Но през 2013 година 77-годишният Оскар Еспиноса заяви пред медиите, че е негов син. Майка му е дългогодишната партньорка на Фанджо - Андреа Береут, с която поддържа връзка в продължение на 20 години. Еспиноса дори кара за кратко във Формула 3, но без особено успехи.

С любимата си жена Андреа

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По-късно и 73-годишният Рубен Васкес също обяви, че е син на Фанджо. Неговата майка - Каталина Басили, заявява писмено пред нотариус преди смъртта си, че именно той е бащата. Двамата имали връзка през 40-те години. Васкес заяви, че не иска финансови изгоди, а само да бъде признат за син на най-големия пилот на Аржентина.

В крайна сметка ДНК-тестът доказа, че и двамата са деца на Хуан Мануел Фанджо.

СНИМКИ ОТ КАРИЕРАТА НА ВЕЛИКИЯ ФАНДЖО>>>