Футболната икона Диего Армандо Марадона е починал на 60-годишна възраст. Новината дойде от аржентинското издание Clarin, което съобщава, че до фаталния изход за великата десетка се е стигнало след сърдечен арест - внезапна загуба на кръвообращение, причинена от недостатъчното изпомпване на сърцето.

"Диего ни напусна. И взе футбола с него. Защото повече нищо няма да е същото. Никога. Случи се това, за което всички се молеха да не се случи никога. И този път няма връщане назад", пише Clarin - изданието, съобщило първо новината, хвърлила много, много хора в скръб. 

В началото на месец ноември Диего бе приет в болница с притеснителни симптоми на депресия и анемия, а дни след това той бе опериран по спешност заради хематом в мозъка. Тогава стотици фенове засвидетелстваха обичта си към идола и нощуваха пред болницата.

След интервенцията лекарите съобщиха, че поводи за притеснение няма и състоянието му е стабилно, но Диего не бе изписан веднага, а прекара още няколко дни под наблюдение заради "абстинентен синдром" и чак след това бе освободен.

Великата кариера на Марадона бе съпътствана и от дълга злоупотреба с наркотици и най-вече кокаин. Нещо, което той сам признава и една от причините за разклатеното му здраве след отказването му от активния спорт. 

Диего е считан за един от най-великите играчи в историята на футбола, като през 1986 година бе с основна роля при триумфа на Аржентина на световното първенство в Мексико. Години след края на кариерата си той продължаваше да се ползва със статут на божество сред милиони фенове по света - чужди и свои.

Триумфът на Мондиал '86 вероятно ще остане като върха в една неповторима и наистина специална кариера, в която на клубно ниво Марадона игра за Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс, Барселона, Наполи, Севиля и Нюелс Олд Бойс. За националния тим на страната си записа 91 мача и 34 гола като футболист, а след това го води и в ролята на треньор. На клубно ниво като наставнк пък работи в предимно непретенциозни клубове, но това по никакъв начин не докосна величието му и той бе боготворен на всички континенти.