България направи истински спортен подвиг, класирайки се за Европейското първенство по баскетбол против всички очавкания.

Родният тим победи с 66:65 Латвия насред Рига, в изключително драматична битка, решена в последните секунди.

Така през следващата година България ще бъде част от най-добрите баскетболни отбори на континента за първи път от 2011-а насам. От нашата група се класират още Гърция и Босна, а разочарованието остава за латвийците, които бяха неизменна част от последните девет първенства.

Двубоят срещу Латвия бе директен сблъсък за място на финалите, а всички очаквания бяха далеч по-класният и опитен тим на балтийската страна да победи, особено заради домакинското си предимство.

Огромна драма и феноменална последна четвърт обаче сбъднаха баскетболната мечта на България.

Нашите момчета изоставаха през целия мач в Рига, като на няколко пъти разликата надвишаваше 10 точки, но те не се предадоха, а стигнаха до обрата.

България поведе за първи път в мача благодарение на тройка на Чавдар Костов за 63:62 при оставащи три минути до края.

Последваха няколко неуспешни атаки за двата тима, но все пак Латвия успя отново да излезе напред с 65:63.

Решителната точка, пратила България на еврофиналите реализира американецът Дий Бост, който в отсъствието на Александър Везенков е голямата звезда на този отбор.

Снимка: FIBA

При оставащи минута и 26 секунди, той реализира тройка, която направи резултата 66:65 в наша полза.

В оставащата минута и съдбата ни намигна. Бост пропиля решителна стрелба, след това Александър Янев приопиля и два наказателни удара, което остави Латвия в играта.

С оставащи 10 секунди балтийците направиха атака, но Айгарс Шкеле пропусна последната стелба в мача.

Намигване от съдбата, което прати България на Европейско първенство по баскетбол.

С финалната сирена всичките ни грачи, заедно с треньорския щаб нахлуха на игрището, където настана истински неподправен хаос, предизвикан от българската радост. Сълзи в очите и викове 'България юнаци", огласяха залата, докато играчите вдигнаха Росен Барчовски на ръце. 

Снимка: FIBA.basketball