Пътят, който минаваш от първото хващане на ракетата до появата ти в големия тенис, е много дълъг и честро трънлив.

В това приключение тенисистите си изграждат различни ритуали, навици, суеверия или както искате ги наречете.

Някои от играчите отричат да са зависими от тази рутина, но въпреки това я правят преди, по време или след всеки мач. Каналът Tennis TV попита звездите какви са техните ритуали, като в това число не включваме Рафаел Надал, защото за неговите може да се напише книга.

Преди известно време Corner.bg ви представи всички негови ритуали, които са над 40. Ето какво казват другите играчи по въпроса:

Джон Иснър - "Навикът ми е преди сервис. Всички знаят, че тупкам топката между краката си и дори не се замислям върху това. Вече не е съзнателно. Помага ми с ритъма, особено в сервиса."

Денис Шаповалов - "Важно е за играчите да тупкат топката еднакво. В моя случай го правя между краката. Дава ми спокойствие на тялото и съзнанието."

Новак Джокович - "Имам няколко рутини преди мач. Обичам да прекарвам време сам, да медитирам, прилагам техники за дишане и упражнения, които ми помагат да се фокусирам и да анализирам опонентите. В същото време и моята игра."

Стефанос Циципас: "Използвам еднакъв гел, шампоан и балсам за всички мачове".

Давид Гофен, Григор Димитров и Фабио Фонини в един тон: "В съблекалнята, ако е възможно, използвам един и същи душ. Ако има някой под него, изчаквам."

Роберто Баутиста-Агут: "Къпя си под един и същи душ и нося едно и също бельо. Имам си своите ритуали, но нищо кой знае колко странно."

Ник Кирьос: "Нямам навици. Единственият е да нося тенис обувките си в ръка. Излизам на корта и ги обувам там. Когато мачът свърши, отново се преобувам на корта."

Александър Зверев: "Винаги целувам двете си кучета. Последното нещо преди да изляза за мач. Другото е да скачам на корта."

Яник Синер: "Когато сервирам, тупкам топката пет пъти преди първи сервис и четири пъти преди втори.

Даниил Медведев: "Обичам да тренирам преди мача за поне 30 минути. Това ме кара да се чувствам по-добре на корта и ми дава увереност."

Стан Вавринка: "Имам някои навици с приготвянето на екипировката. Обичам да слушам музика преди мач и да говоря с треньора си. Нямам специални суеверия, просто навици.

Андрей Рубльов: "За всеки турнир е различно. Например преди купа" Кремлин" ходя в един и същи ресторант и поръчвам едно и също нещо цяла седмица. В Доха сядам на една и съща маса."

Карен Хачанов: "Няма да ви кажа истината. Не искам да съм напълно честен. Ще си го запазя за себе си!"