Мондиал 2022 чука на вратата - след едва 5 месеца ще гледаме в Катар първото световно първенство по футбол, което е през зимата (поне за нас, европейците). Уникално събитие, както и да го погледнеш.

Но ние хвърляме поглед смело и по-далеч, след четири години, когато се задава още един Мондиал, който ще е с гриф "уникален", по съвсем други причини.

Форумът през 2026-а ще е в три държави, което досега не е правено и изглежда смел експеримент.

В пълен контраст с катарския турнир, в който за първи път ще можеш да идеш на три мача в един ден, тъй като стадионите са на по около 30-40 минути с автомобил (или свръхбързите влакчета на специално създадените горещи връзки) един от друг, след четири години разстоянията ще са огромни.

РАЗХОДЕТЕ СЕ ИЗ НЕВЕРОЯТНИТЕ СТАДИОНИ ЗА МОНДИАЛ 2026>>>

Арената в Сиатъл струваше 430 милиона долара преди 20 години, ще претърпи лек ремонт за световното първенство, но като цяло това, което виждате, ще види и цялата планета през лятото на 2026-а.

Снимка: Getty Images

Мондиал 2026 ще е поделен между САЩ (в основната си част), Мексико и Канада. Три страни-домакини, разположени в Северна и Централна Америка. Най-дългата дистанция е почти 5 хиляди километра от Ванкувър, далеч на северозапад в Канада, до Мексико Сити в южната част на Мексико.

Това е все едно да има първенство между Русия, Германия и Великобритания, да речем, ако искаме да приложим някаква сравнителна степен с европейски аршин.

Има и още неща, които са напълно нови. Турнирът ще е с 48 отбора, а не с 32. Групите ще са 16 по три тима, не осем с по 4. Един съвсем различен Мондиал. Именно заради увеличения формат и брой състави, арените не са 12, а 16.

Ще е нещо грандиозно като зрелище, няма съмнение. Американските медии вече го нарекоха "най-изумителното световно първенство в историята", въпреки че още не сме го видяли. И има четири години до него. Но като видите стадионите и си представите каква ще е атмосферата там...

Подбрани са 16-те арени, като изборът им е изключително интересна смес от традиции и модерни шедьоври на архитектура и инфраструктурен напредък, в търсене на съвършенството. Има "космически кораби" на бъдещето, цели комплекси с размерите на малки населени места у нас, както и един достолепен гигант с огромно значение за историята на футбола.

В САЩ не спират с изграждането на все повече от суперскъпите милиардни нови стадиони, най-вече за американски футбол.

Някои от тях достигнаха цена от 5 милиарда долара за изграждането им и са нещо далеч повече от спортни арени - малки градчета със собствен ритъм, живот и програма от събития, които изплащат стойността на построяването на всичко това.

На фона на изумителните "So-Fi" в Лос Анджелис, "MetLife" в Ню Йорк, "AT&T Stadium" в Далас и "Mercedes-Benz Stadium" в Атланта, които изглеждат като картинки от бъдещето, имаме мъдрият старец на най-великата игра - "Ацтека".

Едно уточнение - той ще си е с познатото по цялата планета име за турнира, но арените, които носят имена на спонсори, ще трябва да ги "обелят" за 30-те дни на надпреварата през лятото на 2026-а. ФИФА не допуска да бъдат наричани така.

Та, на стадиона-мит, наричан Сърцето на Америка. "Ацтека" в Мексико Сити е видял вероятно най-великите събития в историята на Мондиали.

Там Марадона вкара двата си незабравими гола - един с Божия ръка, един след знаменит слалом между английските бранители, през 1986-а. Също там се игра Мачът на века - Италия срещу Германия в полуфинал-епос през 1970-а.

И на същото световно, пак на "Ацтека", Пеле и онези несравними магьосници от отбора в златисто вдигнаха третата си световна титла.

Пак на тази арена Мануел Негрете вкара и гола, признат за най-велик в историята на Мондиалите. Той пък падна в българската врата през 1986-а.

С гастрола си след четири години, стадионът в Мексико Сити става първият, който ще приеме мачове на цели три световни първенства. Кой знае, може да види и трети финал? Стадионът за големия мач още не е посочен.

Футболът ще открие напълно нови територии - Канзас Сити, Ванкувър, Торонто, Филаделфия... Но ще се върне и в Гуадалахара, където някога се игра онзи мач, който ценителите от по-предните поколения не могат да забравят.

На стария "Халиско" Бразилия и Франция сътвориха футболен шедьовър през 1986-а, а "петлите" с дузпи елиминираха селесао.

Изобщо - турнир на контраста, на традицията и модерността, на огромните разстояния, шоуто и мащабите, в които по размах в спорта никой не може да се мери с американците.

11 от стадионите са в САЩ, където спортната култура е невероятна, но сокърът, както го наричат, все още е далеч от популярността на местните игри-култ за населението. И все пак огромните диаспори от Южна и Централна Америка, както и тези от Европа и Африка, пренасят любовта към играта и в Щатите.

До 2026-а вероятно тя ще е достатъчно силна, за да видим огромен интерес и от местните към турнира.

А арените - просто им се насладете в галерията, където ще намерите и информация за всеки от 16-те стадиона, които ще приемат мачове от историческия първи Мондиал, който ще се разпростре в три държави.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СТАДИОНИТЕ ЗА МОНДИАЛ 2026>>>

Стадион "Ацтека", Мексико Сити. Капацитетът му е 87 523 места днес, но е побирал и до 120 хиляди в чашата си през годините за футбол, че и по 130 000 за боксови мачове. Видял е два финала на световни първенства (1970 и 1986 г.). Построен преди 62 години, но след два основни ремонта е неузнаваем.

Снимка: Getty Images

Подвижен покрив. Цял подземен комплекс с барове, ресторанти, увеселения, казина и какво ли още не. Капацитет за до 105 хиляди зрители горе, а отдолу... кой знае. "AT&T Stadium" е истинско чудо и неслучайно това бе първият милиарден стадион зад Океана - струваше 1.3 милиарда долара, когато бе построен през 2009-а. Наричат го и първият "стадион от ново поколение", а след него се появиха още няколко.

Снимка: Getty Images

"NRG Stadium" в Хюстън (ще е със старото си име "Reliant Stadium" за световното). Домът на Хюстън Тексанс е футуристична арена, около която има няколко тренировъчни игрища, огромна фитнес зала, както и комплекс с всичко, което може да си поиска един фен, докато чака мача - ресторанти, барове и т.н.

Снимка: Getty Images