Във Франция никой не искаше тази тема отново да изплува на повърхността, но е неизбежно. Съдебният процес около "сексгейт", Бензема и Валбуена започна тази седмица, с което папките с позабравените детайли на една от най-изумителните истории във и около футбола отново бяха отворени.

Обвинението поиска 10 месеца условно или ефективен затвор за най-голямата звезда на Реал Мадрид в момента - Карим Бензема, както и няколко различни глоби, които могат да стигнат общата сума от 750 000 евро. Едва ли ще се стигне до ефективна присъда, но скандалът отново се разгаря, което е идеален момент да си припомним - какво точно се случи и как френският национален отбор бе разцепен като "Титаник" от ледника (но не потъна).

Това е една криминална история, почти като от филм, разпъната между Марсилия, Москва, Париж, Атина и Мадрид, а вероятно и още световни градове.

Включени в сюжета са изнудване, секс, разбито приятелство, смъртни заплахи, ченгета под прикритие... Несъмнено, това е случай, за който един ден ще има сериал. Съмняваме се обаче, че звездите на френския футбол ще искат да го гледат.

Началото на аферата. През юли 2014-а футболистът на Марсилия и френския национален отбор Матйо Валбуена отива при Аксел Анго, когото всички в клуба познават. Нещо повече - той е т.нар. "фиксър" за играчите. Човекът, който може да ти опарви джаджите - телефон, компютър, електроника в колата или нещо друго. Аксел трябва да свали от препълнения мобилен телефон на Валбуена огромно количество снимки и видеа, за да бъдат прехвърлени на личния му компютър. Наглед това е нищо и никаква работа за "фиксъра", а халфът му оставя телефона си за няколко часа.

Embed from Getty Images

Но докато точи файловете, Анго вижда едно видео, по-различно от другите - домашно порно, заснето от трети човек, в което Валбуена е в леглото с неизвестна жена.

Месеци по-късно клипчето е видяно от Мустафа Зуауи, който е приятел на Анго, но и един от най-популярните бандити из пълните с такива квартали на Марсилия около пристанището. Познат е като "Сата" или още - Марсилеца, и се занимава с всичко - от рекет, през кражби, до изнудване на богаташи. Именно това е човекът, който му трябва на Аксел. Защото той е запазил видеото с Валбуена и дълго мисли как да процедира с него. През март 2015-а решението е узряло - изнудване.

След година Франция е домакин на Евро 2016, та групичката е сигурна - няма да има никакви проблеми и футболистът ще иска бързо да плати, за да се покрие евентуален скандал. Та той е част от националния отбор, не би искал това да става публично достояние. Зуауи и Анго отиват при Джибрил Сисе, също национал, който е минал през Марсилия и се познава с тях. Самият Джибрил е жертва на подобно изнудване през 2008 г., за което призна едва по-късно, по време на процеса по случая, за който говорим в момента.

Сисе отказва да бъде "свръзка" в такава афера, а след това предупреждава Матйо какво се задава и кои хора са се заели да го изнудват, но плеймейкърът подценява това. Не мисли, че сериозно ще се стигне до изнудване. Притеснен е само, че видеото е някъде там, някой го има.

В това време Зуауи и Анго продължават да търсят начин да влязат в контакт с Валбуена, като стигат до Юнес Хуас. Още един от полулегалните лидери на улиците в Марсилия, близък приятел с няколко играчи на Марсилия - предимно тези с произход от Северна Африка. Самият той е известен на полицията като Мароканеца и има в телефона си номера на Валбуена, който го познава лично. И го набира - случва се на 3 юни 2015 г., като Юнес му казва директно: Плащай или видеото ще се появи на бял свят и всички ще го гледат, включително семейството ти!

Пет дни по-късно футболистът отива в полицията, като запазва пълна тишина и не отговаря на обажданията на Хуас, които следват първото. Защо му е отнело пет дни ли? В този момент Матйо играе за московския Динамо и иска от клуба да бъде пуснат до родината, за да свърши "лична работа". Така случаят се разпростира и до Русия..

Embed from Getty Images

.

Още седмица по-късно в играта влиза някой си "Лукас" - той звъни на Юнес и му се представя като най-близкия приятел на Валбуена, който ще движи нещата по случая. Това, което групата изнудвачи не подозира тогава е, че "Лукас" е полицай под прикритие и всеки негов телефонен разговор с тях се записва.

През август същата година на сцената се появява Карим Бензема. Зуауи му подарява изключително скъп пакет скъпоценности на Louis Vuitton с инкрустирано името на дъщерятя на Карим - Мелиа, с което търси приятелството му. Естествено, срещат се "случайно" на обяд в Мадрид, организиран от общ приятел. Бензема не подозира кой е насреща.

Но той вече е част от сценария.

На 6 октомври същата година Бензема и Валбуена са част от лагера на националния тим в базата в Клерфонтен, а нападателят кани след обяд халфа в стаята си. И му предлага да го свърже с "хора, които да помогнат случаят да се разреши бързо и тихо". Това са Карим Зенати (организирал въпросния обяд в Мадрид), приятел на Бензема, Зуауи и Хуас. Валбуена излиза от стаята потресен.

"Не можех да повярвам на това, което ми каза Карим - признава националът на Франция по-късно пред разследването. - Той настояваше да е посредник по това, което наричаше "сделката". Не искаше да ми помогне, според мен вече се бе договорил с тях за пари. Постоянно ми повтаряше, че ситуацията е сложна, с тези хора шега не бива, а Евро 2016 е съвсем близо и не ми трябва този скандал."

Същата вечер около 22 часа Бензема звъни на Зенати и му дава пълни обяснения за случилото се през деня. Полицията записва разговора, без футболистът да знае за това.

"Дойде му като гръм, беше изцяло побелял - смее се Карим на съотборника си, обяснявайки на приятеля как е реагирал Валбуена. - Не мисля, че ни взима насериозно, но ще му се наложи."

Седмица по-късно полицията прибира Зуауи, Анго, Хуас и Джибрил Сисе. Последният е пуснат веднага, тъй като Валбуена го освобождава от всякаква отговорност и дори признава, че той е искал да помогне и го е предупредил приятелски. Месец по-късно, през ноември, са задържани Зенати и Бензема.

Embed from Getty Images

Медиите гърмят - спортната библия на Франция "Екип" е най-активна. Там са се добрали дори до записите от разговорите на нападателя на националния с приятелчетата му. Страната е шокирана - от тези ли очакваме да представляват Франция и да спечелят Европейското?

Президентът на Футболната федерация Ноел ле Грае и селекционерът Дидие Дешан дават пресконференция и отсичат: Нито Бензема, нито Валбуена ще играят повече за отбора.

Процесът стартира в началото на 2016-а, но от тогава Бензема не се е явил на нито едно заседание и отклонява призовките. Всеки от замесените обвинява другия. Тезата на адвокатите на футболната звезда на Реал е, че той е "проявил загриженост и е опитал да предпази съотборника си". Нещо, на което Валбуена се присмива.

Поисканите през тази седмица присъди са:

4 години затвор за Зуауи, 18 месеца за Анго, 18 месеца условно за Хуас, 10 месеца условно за Бензема.

Може да се стигне и до по-тежки наказания, но е малко вероятно някой да лежи в затвора, освен Зуауи, който е в основата на сценария. Самият той се е държал изключително нагло пред съда на закритото заседание, на което бе изслушан. Медиите във Франция твърдят, че е разказвал с усмивка как "може да извади още 20 такива видеа на известни хора", а това специално го е разпратил на всички футболисти от всички отбори във Франция. Думи, които травмират още и Валбуена, и семейството му.

Преди няколко месеца Бензема бе върнат в националния отбор и игра на Евро 2020. И докато някои от френските фенове се радваха на головете му, огромната част от страната бе възмутена.

"Повръща ми се от него", написа дори един анализатор в голям онлай портал за футбол в страната.

Валбуена, който днес е играч на Олимпиакос, сигурно е на същото мнение. И не само той.

 

Embed from Getty Images