"Твърде скучна и стереотипна", каза Бърни Екълстоун преди около две години, като опитваше да обясни защо пада интересът към Формула 1.

Дали е само заради промените в правилата през годините, превърнали я много повече в надпревара на машини, отколкото на пилоти, дали заради честата липса на интрига... Някои казват - пилотите са като роботи, заучени фрази, безинтересни пресконференции...

Големият ас в момента Люис Хамилтън е примерен тип. Вярно, още е там Кими Райконен, но и той не е това, което беше. Липсва времето, в което си тръгваше от пистата, за да иде на парти на яхта, без даже да съблича екипировката.

Знаете ли какво му липсва на най-елитното от състезанията с дъх на гориво? Един като Джеймс Хънт. Той бе всичко друго, но не и скучен.

Шампионът от 1976 г. бе плейбоят, пияницата, шоуменът, рисковият елемент... казано накратко - той бе най-интересният тип в света на Формула 1.

Британецът направи зрелищен всеки от 92-та си старта в болид от надпреварата. Състезава се само 6 години (1973-1979 г.) за три тима - Hesketh, McLaren и Wolf. Вътре, в семейството на Ф1, Хънт бе готин и свеж младок, когото всички харесваха.

Но извън него бе още по-колоритен.

Преди няколко години Холивуд снима филм за неговите битки с Ники Лауда, като лентата Rush бе хит не само във Великобритания, където Хънт остава култов герой.

Двамата са в невероятна надпревара за всяка победа във Формула 1 между 1975 и 1979 г., като Лауда има превес в победите. Но през 1976-а, след като в жесток инцидент австриецът едва не изгаря в болида си, Хънт взима аванс в битката за титлата и най-после я печели.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Между тях има огромен взаимен респект, въпреки постоянната конкуренция. В автобиографията си "До Ада и обратно", Ники Лауда разказва:

"Случвало ми се е да пристигам в Лондон за ден-два, нещо спешно като срещи и работа. В тези случаи оставах да нощувам в къщата на Джеймс. Не взимах хотелска стая. Говорихме си за състезанията на по бутилка от любимото му уиски. О, колко уиски имаше у тях!

Това бе един невероятен характер, голямо сърце и човек, който бе откровен и истински пред другите хора и Бог".

Хънт уважава безкрайно характера и желязната воля на Лауда.

В целия свят филмът го гледаха с голям интерес. И след него, заключението на британските медии от края на 90-те, че Джеймс е един Джордж Бест на автомобилните състезания, ни се вижда напълно логично.

Британецът повръща преди всяко състезание - нещо като ритуал, предизвикан колкото от нерви преди старта, толкова и от поетия алкохол в дните преди него. Защото той изобщо не знае значението на думата "спортен режим".

Днес Хамилтън не близва алкохол, веган е и спазва хранителни навици на стоик, като всяко ядене е преценено по пропорции и часове. Пълната противоположност на Хънт.

Хитовете около него нямат край.

На гърдите му вдясно върху екипировката - място, изключително скъпо и предпочитано от спонсори, не се появява реклама. Там пише: "Секс - закуската на шампиона".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сред пилотите бе известен като Hunt the Shunt, като шънт на английски жаргон е "катастрофа", "сблъсък". Винаги може да се очаква всичко от него и на пистата, и извън нея. Стилът му е рисков, но и пълен с атракция - затова и феновете се забавляват с карането му.

Извън пистата...

Отказа да подпише клауза в договора си с Макларън, която го задължава да ходи на спонсорските събития с костюм и вратовръзка. Появява се там по тишърт, дънки и маратонки на босо. Никой не може да каже на Джеймс Хънт как да се облича!

Води на някои от паркетните събития своята немска овчарка Оскар, обяснявайки небрежно, че не може да остави кучето само у дома.

Като коментатор, в годините след края на кариерата му, често изричаше "тъпотии", "пълен боклук" и други такива изрази в ефир, което го правеше абсолютен хит сред запалянковците. Ето това прави едно състезание интересно, а не заучените фрази.

Велика е историята на втория му брак.

Закъснява за сватбата си със Сара Ломакс през 1983-а, след като с брат му Питър и компания се отдават на тридневен ергенски запой. Явява се в църквата в Марлборо, но не може да се ожени, защото няма вратовръзка. Канонът е непоколебим - в британската църква си, приятел. Без вратовръзка, няма как да има църковен брак.

Брат му хваща такси и отива да купи, церемонията се отлага, а скандалът е готов. И без това Сара е бясна, че от три дни не знае къде е бъдещият съпруг.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 1980-а, година след оттеглянето от състезания, съдбата му дава шанс да се върне във Формула 1. Ален Прост чупи ръката си и не може да е готов за първия старт на сезона в Калифорния.

33-годишният Хънт почти се договаря с Макларън да седне в болида за едно състезание, срещу което да получи 1 милион долара! Всички очакват да гледат шоуто на Хънт-шънт, но... чупи крак на ски и сделката пропада. Типично за бохема, за когото парите никога не са били водещи. Той е над нещата.

В подкрепа на тази теза, ето още един факт - отказва на Бърни Екълстоун да се върне на пистата през 1982-ра, когато шефът на Brabham му предлага 2,6 милиона лири само за един сезон - космически пари за онези години.

Проектът не му допада, а босът - още по-малко. Смята Бърни за превземка, твърде пресметлив и прикрит. И му го казва.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жените му... Тема за отделен материал. Точно като при Джорджи Бест.

На 15 се запознава с Таормине Риек, която става причина за скандал с родителите му и най-близките му приятели. Не му пука. Чак години по-късно успява да възстанови изгорените мостове с най-близките заради първото си гадже.

С първата си съпруга Сузи Милър се запознава, а на сутринта след първата им среща предлага брак. Година по-късно тя го напуска и заживява с актьора Ричард Бъртън. Не може да понася забежките и пиянските отлъчки на пилота.

През 1982-ра среща Сара Ломакс, втората му жена (онази от църквата в Марлборо). Техният брак дава на света Том и Фреди, синовете им.

През 1989-а се запознава с Хелън Дайсън, която е само на 18. Заживява с нея в къщата си в Уимбълдън, но така и не успява да я заведе пред олтара - за това, по-късно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пресмята, че е спал с около 5000 жени, но не изключва да са повече. Особено натоварена е седмицата, преди да спечели единствената си световна титла във Формула 1.

Решаващото състезание за сезон 1976 е в Япония. Хънт се настанява в хотел "Токио Хилтън", където отборът наема огромен апартамент за него и най-близкия му другар - Бари Шийн.

Двамата се отдават на десетдневен маратон от алкохол и секс, като Шийн разказва години по-късно, че Джеймс е спал с 33 стюардеси от компанията British Airways за тези десетина дни. Всеки ден по една или две били "доставяни" в хотела, където идвали по свое желание.

На квалификациите за Гран при на Япония, Хънт се появява махмурлия, като уринира пред 80-хилядната публика, преди да се качи в болида. Мнозина са скандализирани, но той помахва за поздрав.

И печели световната титла.

През 1989-а животът му се преобръща, когато среща сервитьорката Хелън Дайсън. Момичето е съвем младо, но изключително зряло. Тя му влияе невероятно, разклатеното му здраве му се пооправя, намалява рязко алкохола, променя начина си на живот.

Хънт е вдъхновен и преосмисля за какво живее. В този момент почти не може да вижда синовете си от Сара, в която са в обтегнати отношения.

Започва да спортува, качва се на велосипед, с който става култов из квартала Уимбълдън в Югозападен Лондон, където живее. Хората продължават да го обичат все така, както по времето, в което се е състезавал. А сега го виждат ежедневно с колелото наоколо. Вечно е нахилен, пуска по някой лаф и се държи така, сякаш никога не е бил спортна звезда.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Обикаля с велосипеда из цял Лондон, с месеци не се качва на кола или транспорт.

На 14 юни 1993 г. Хънт отива с колелото от дома си до студиото на BBC, а това са близо 15 километра. Изкарва почти целия ден там, като коментира Гран при на Канада във Формула 1. В страхотно настроение е, изглежда в отлично здраве и не спира да се усмихва.

По време на предаването казва култови хитове, както обикновено. Нарича победителя Прост "късметлия", хвали младия Шумахер за второто място и съжалява, че Сена е отпаднал заради проблем в двигателя. Но състезанието си го бива, Хънт се отбива за две бири в пъба край дома си и се прибира.

На 15 юни сутринта умира в съня си от инфаркт, едва на 45 години. Два дни по-рано е предложил брак на Хелън.

Животът му свършва някак без предизвестие, странно и изведнъж.

Както и минава - на един дъх.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos