Изглеждаше някак напълно в реда на нещата. Нормално.

Един пилот е на подиума, държи трофей, а заглавията в сайтовете са готови: "Шумахер е шампион!".

Седем пъти е писано в такъв стил след сезони във Формула 1, защото толкова са триумфите на човека с такава фамилия.

Легендата в автомобилните спортове.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ФОТОСИ НА МИК ШУМАХЕР В ПЪТЯ МУ ДОТУК КЪМ ТИТЛИТЕ И СЛАВАТА>>>

Е, тук все още говорим за по-ниско ниво.

През уикенда Мик Шумахер спечели титлата във Формула 3 след състезанието на пистата "Хокенхайм" в родната Германия. Пилотът на PREMA Theodore Racing има 365 точки и е недостижим.

И то, след като до средата на сезона изобщо не бе стигал до място на подиума. След това обаче никой не можеше да спре тийнейджъра.

Събитията се развиват през октомври 2018-а.

Но историята, или поне тази нейна част, която накара светът да обърне очи към Мик, започна на 29 декември 2013 г.

Няма навършени 15 години, когато е на няколко метра от татко си Михаел на ски писта във Френските Алпи. Шуми-старши пада и удря тежко главата си, а последствията от това са известни вече на всеки. Нараняванията едва не струваха живота му, а днес - почти пет години по-късно, рехабилитация от (вероятно) необратимите мозъчни травми.

Шуми-младши е човекът, който изживява най-отблизо, реално и с пълните размери на шока случилото се. Той е там. На няколко метра.

Не говори за това. Никога не е казал и дума. Нещо като съвременна омерта, спазвана от всички във фамилията. За Михаел не се говори. Нито за инцидента, нито за състоянието му днес, въпреки че целият свят се интересува от него.

Но с делата си, малкият Шуми прави татко си горд, независимо от това колко знае и разбира за това великият шампион.

Пет години минаха и Мик вече има свой живот, своите амбиции и своята титла. На болида и отстрани на каската му пише "Продължавай да се бориш", което е неговото послание към татко му. Неговият идол.

19-годишният младеж върви по стъпките на човека, когото нарича "Мой идол и вдъхновение". Независимо дали ще измине пътя до върха, Мик със сигурност носи в гена си горивото, което даваше сили на Михаел за победи.

Снимки: AP/БТА

И пак препратка.

Историята на Шуми Втори в моторните спортове започва през февруари 2008 г., когато е на 8.

Започва в малки мотори и картинг, като - когато стига до състезания - използва моминското име на майка си. Така Мик Бетч не е някой, на когото ще се обръща специално внимание. Просто едно от многото хлапета, които искат да карат.

Татко му е наясно и насърчава това. Той самият крие Мик от славата и тежестта на фамилията.

През същата 2008 г. Михаел Шумахер е тестов пилот и важна фигура за "Ферари", но без да се състезава във Формула 1.

Остава му повече време за семейството. Ходят на дълги ски ваканции (голямата страст - и о, колко събдоносна за него) на Михаел.

Мегазвездата на световния спорт пази изключително ревниво личния си живот от очите на масите, на което се дължи фактът, че има едва няколко публикувани снимки със сина му извън боксовете около състезания.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Мик е напълно обсебен от семейната страст. Баща му е Михаел Шумахер все пак. Чичо му е Ралф Шумахер. Пилоти, оставили ярка диря във Формула 1.

Още един близък до семейството човек - Себастиан Щал, който е доведен брат на Михаел и Ралф, също е автомобилен състезател.

Кръвта вода не става.

Сестра му Джина Мари също си пада по скоростите и адреналина, но не в автомобил.

Тя е състезател по конен спорт и (нали не се учудвате) стигна до титла в каубойската езда на Световното първенство за младежи и девойки. Дисциплината е малко странна, но е призната от федерацията по конен спорт.

Нейният профил в инстаграм редовно е пълен със снимки от състезания върху коня Gotta Nifty Gun, но и с фотоси на брата Мик.

Двамата са гордостта на Корина Шумахер, съпругата на Михаел.

На татко им също, въпреки че той няма възможност да иде и да види наживо победите им към момента.

Дотук прогресът на 19-годишния Шуми Втори е явен.

Четири сезона в моторните спортове, второ място във Формула 4, трета позиция Challenge Formula 2000, 12-о място в дебютната година във Формула 3 и титла във втората. И то, въпреки че до средата на сезона не бе записал нито един подиум.

След това обаче Шуми бе достоен за фамилията.

Какво очакват експертите?

Естествено продължаване на траекторията би било в GP3. Така стана с Естебан Окон, спечелил титлата във Формула 3 през 2014-а, а днес - вече част от Формула 1.

Но има и друг, по пряк път. Ландо Норис спечели европейската надпревара във Формула 3 миналия сезон, а през този вече е във Формула 2. Догодина го чака болидът на "Макларън" във Формула 1.

А какво казват за него доказани имена във Формула ?

"Как можеш да кажеш "не" на такова име, ако има шанс да дойде на "Маранело"?, запита риторично Маурицио Аривабене, шефът на "Ферари".

"Вниманието към него е различно от това към другите млади пилоти, разбира се - каза Тото Волф, шеф на "Мерцедес". - Представянето му във втората част от сезона бе много впечатляващо.".

Големият приятел на семейството и шеф на Световната автомобилна федерация Жан Тод е умилен дори от самата мисъл.

"Да го видя във Формула 1 ще е като сън, като някаква мечта. Той ми е като син.".

Естествено, за бизнеса около Формула 1, появата на Шумахер Втори в кервана би била невероятен ход.

Към момента Мик има около 500 000 последователи в социалните мрежи общо, а всяко състезание във Формула 3 бе съпроводено от опашки с фенове за снимки и автографи.

"Притеснява ме такова внимание, аз не съм звезда - коментира преди решаващия старт, който му донесе титлата. - Разбира се, харесва ми, че феновете идват да ни гледат. Не бих отказал на никого снимка или автограф. Просто не се чувствам удобно да правя това."

Напомня на някого...

Шуми не обичаше шумотевицата и искаше да бъде оставен да живее нормален живот със семейството си извън състезанията.

Приликите изобщо не са случайни. И на пистата, и в поведението.

Знаете за крушата и дървото, нали?