Темата "Григор Димитров с положителен тест за Covid-19" нито е някаква сензация, нито пък трябва да бъде повод за обвинения към българина. Защото и това чухме и прочетохме в последните 48 часа, в които валят критики и версии от всички страни.

Основните критики са към Новак Джокович и екипа му, като те не са без основание.

Организирането на турнири, в които се събират хора от няколко държави, пътуващи от Европа, че и от друг континент за мачовете, не е чак толкова блестяща идея в условията на пандемия. Да направиш ден за децата със стотици малчугани при мерките за физическо дистанциране, които все още са актуални в почти целия свят - също. Или пък да събереш 4000 зрители на тенис корт.

Въпросът - "щом на дискотека може, защо на мач да не може" се задава явно основно на Балканите, става актуален и у нас. Но да изчакаме и след няколко седмици да анализираме дали беше разумна заповедта да се пуснат зрители на футболните двубои в България. За мнозина е обратното, особено при очевидния факт, че няма как да накараш фенове да спазват дистанция. Това е нонсенс. Леко отклонение от темата, но да предупредим - тогава да не излязат виновни феновете...

www.theadriatour.com

Григор пристигна на 9 юни в Белград от САЩ с полет, който имаше и прекачване в Цюрих. Игра на "Адриа Тур" миналия уикенд, дойде си у нас за 2 дни и замина за Хърватия. В Задар също се включи в турнира, но в събота се почувства отпаднал и с частен самолет замина за дома си в Монако. Там даде положителния тест.

На 8 юни той бе в Калифорния, САЩ, а в следващите 12 дни стъпи на териториите на Швейцария, Сърбия, България, Хърватия и княжеството, където се възстановява в момента. В условията на пандемия, ако пътуваш със самолети и автомобили през шест държави за 12 дни, рисковете от заразяване са съвсем немалки. В този смисъл - няма сензация в това, че Григор е с позитивен тест.

За щастие, няма и нищо страшно - за това успокои мениджърът му Георги Стоименов.

Тенисистът каза в първото си интервю в Белград, че е шокиран от разликата в Калифорния и Сърбия - "тук никой не носи маска, аз не съм виждал такова нещо от месеци", бяха думите му. Вероятно подведен от поведението на организаторите, които сякаш искаха да изпратят в миналото пандемия и страхове, Григор се включи и в мач по футбол, и в такъв по баскетбол, и в тенис двубоите, и в партито в дискотека в Белград, и в ресторант в Задар. Не можем да го виним. Когато приемеш да играеш на такъв турнир, очакваш организацията и мерките да са на ниво. Но и никога не можеш да си напълно сигурен, просто защото не си абсолютно изолиран.

Невъзможно е да се каже къде се е заразил Григор, а е безумно върху него да се хвърля вина. Както направиха сърбите. Очевидно те опитват да изчистят такава от името на Джокович, което пък ни препраща към другата крайна реакция - от медии и тенисисти по света. Нарекоха го безотговорен, дори глупав за турнирите.

И това е прекалено и прозира тенденциозностт, но е далеч по-логично да търсиш отговорност в домакин на проява, неин организатор и държавата, която трябва да контролира провеждането, вместо в участник. И то такъв, пропътувал хиляди километри, за да я уважи.

Малко като с феновете в България на футбол може да се получи. Кой ще е виновен, ако - недай Боже, пламне огнище на заразата от мачове? Те или тези, които издадоха заповедта и разрешиха хората да са на стадиона?