Кристиано Роналдо може и да е изравнил рекорда за най-много голове в историята на футбола. И всяко следващо попадение на португалеца да го направи най-велик по този показател, което би било уникално постижение.

Специалистите и хроникьорите на играта са разделени по темата, като споровете са заради факта, че в годините и първенствата, в които са играли хора като Йожеф Бицан, Пеле и Ромарио, пълната и стриктна статистика не е била никак... пълна и стриктна.

До тази седмица според платформата www.rsssf.com, която е считана за най-точната и донякъде - официална футболна статистика и история, на върха на списъка с вечните реализатори трябваше да е Йожеф Бицан с 805 гола.

Втори е Ромарио със 772, трети - Пеле (767). Четвърти е Кристиано Роналдо, който с гола си в неделя срещу Сасуоло за Ювентус (3:1) има вече 759 попадения. Лионел Меси е шести в тази класация със 719 гола, като пред него са Ференц Пушкаш със 746 и Герд Мюлер със 735. Поне така се смяташе до тази седмица.

Но изглежда дори от rsssf имат неясноти и колебания. И разкриха, че при ро-внимателна дисекция на головете на Бицан става ясно, че "Пепе", както е наричан австриецът, има точно 759 гола.

Останалите 46 до 805 са отбелязани в аматьорски мачове или такива, които не са признати нито от ФИФА, нито от местни федерации. Досега те са се считали за официални двубои, но не би трябвало да са такива. Общо Бицан претендира за 1468 попадения, но още преди 20-ина години бяха отсяти тези, които идват в съвсем неофициални двубои на ниво градски първенства, приятелски срещи и т.н.

Ако новата трактовка е вярна, то Роналдо е изравнил на върха най-големия реализатор в историята - по 759 гола.

Според новият прочит на статистиките, Пеле е трети със 757 попадения, а Ромарио е четвърти със 745. И двамата бразилци се пъчат, че имат над 1000 точни удара, но стотици идват в мачове, които се играят при неясни условия, на градски, щатски и регионални първенства. Или в бенефиси.

Пети в класацията би трябвало да е Меси, защото от головете на Пушкаш и Мюлер също са отнети доста в актуалното отсяване. Лео изостава с 40 попадения от Роналдо и гонитбата им неминуемо ще ги остави като номер едно и две в историята. Поне... според този неин прочит.

Нищо чудно след години отново да има прибавяне или изваждане на голове от този или онзи реализатор, най-вече в далечното минало. Но докато през 40-те и 50-те (годините на Бицан и Пушкаш), 60-те, 70-те (Пеле, Пушкаш, Мюлер), 80-те (Ромарио) има много неясноти и бели петна в статистиките, такива няма в новия век.

И поне за головете на Роналдо и Меси няма дилема. Знае се колко са, на кого са вкарани, в кои минути и с кой крак (или глава).

Любопитно, Бицан пълни мрежите със своите 759 гола в само 495 мача. Той е невероятен реализатор, който общо е нанизал 1468 попадения в само 918 срещи. Както стана дума - повече от половината, неофициални.

Роналдо стигна кота "759" в 1036 мача, а Меси има по-добър коефициент. За 893 двубоя е вкарал 719 попадения. Пеле е отбелязал 757 в 820 срещи, а Ромарио - 745 в 962 мача.

Снимка: AP/БТА