Има хора, които оставят след себе си не само ярка следа и страница в онлайн енциклопедиите, а и пропаст в разделянето на мнения за себе си. През седмицата си отиде Ламин Диак, 88-годишният опозорен за света лидер на световната лека атлетика, на африканския спорт и олимпизма. И в отзвука от кончината на сенегалеца имаше огромна разлика в описанието на това кой беше той и каква е следата му. От "дохевен лидер на цял един континент" и "спортен пастир и ментор", до "обикновен престъпник", "корумпиран" и т.н.

Кой беше Ламин Диак всъщност и какви тайни ще отнесе в гроба си?

Фактите

Роден през 1933 г. в Сенегал, състезател в скока на дължина през 50-те години, като има шампионска титла от 1958-ма на Френските атлетически игри. Считан за един от добрите състезатели в този период, състезава се за Франция. В онези години за първи път тази страна започва да привлича в спортните си отбори таланти, родени в Африка, а пресата в Париж ги нарича "перлите в короната на Френската империя". Знае се, че Диак печели няколко пъти френския шампионат в дисциплината, като поставя е рекорд на страната със 7.72 м. Първото му голямо разочарование идва преди Олимпиадата в Рим през 1960-а, когато в подготовката за игрите получава травма в коляното. Така пропуска единствения си шанс да се представи на великия форум.

През 60-те Ламин е в родината. Сенегал е независима държава съвсем отскоро и започва изграждането на "новия ред". Сприятелява се с президента Леополд Сенгор, който лично нарежда да бъде назначен за генерален секретар на федерацията по лека атлетика, а после и за "комисионер" на спорта в страната - нещо като министър на спорта.

Снимка: Getty Images

През 70-те отново е в управляващите среди, като правителството на Абду Диуф осъзнава, че производството и износът на спортните таланти на Сенегал може да е страхотна индустрия за страната. Ламин Диак е популярен в страната, обикаля и целия континент, завързва контакти. През 1978-ма става кмет на столицата Дакар, вече е депутат и едновременно с това има бързо развиващи се бизнес начинания в родината и Франция. Идват 10 години, в които той е едно от най-популярните лица в родината му, но към края на 80-те се появяват грапавини по безупречната до този момент порърхност на репутацията му. Един-два скандала с корупция, в които името му не е на върха на списъците, но фигурира. В началото на 90-те напуска политиката, като изтъква за решението "лични причини".

Отдава се на бизнес, но истинската му цел е друга. През август 1999 г. е избран със 168 от 169 възможни гласа за нов президент на IAAF - Международната федерация по лека атлетика. Той вече е първият човек в спорта за цялата планета.

По това време това е новина с глобален ефект. Диак е първият тъмнокож шеф на Царицата на спортовете. Никога преди това африкански представител не е оглавявал една от големите световни федерации на водещ спорт. В случая - на институция, която бе имала само четирима лидери за близо 100 години история (IAAF е основана през 1912 г.). Остава на поста с четири преизбирания чак до 2015 г., когато скандалите около руския допинг станаха причина да бъде принуден да слезе от трона. Тогава напуска и позицията си на почетен член на МОК, а след 4-годишен процес, през юни 2020-а бе осъден на 4 години затвор за "корупция в особено големи размери". Синът му Папа Масата Диак продължава да се укрива от френските власти. Той също е с присъда - петгодишна.

Тайните

Ламин Диак е "менторът и пастор на африканския спорт", като думите са на лорд Себастиан Коу - легенда в леката атлетика, ръководен фактор в Международната федерация и председател на Британския олимпийски комитет. Куриозно, точно от разкрития в британската преса тръгна падението на "ментора". Сенегалският лидер направи наистина изключителни неща за континента си, но с цената на какво?

"Той е последният спортен диктатор от типа Самаранч, Блатер, Хавеланж или Небиоло. Денят, в който Ламин Диак реши да си отвори устата и да говори, МОК и световната лека атлетика ще се сринат като кула от карти", предрече американската легенда Карл Люис. Той познаваше покойния лидер от близо 3 десетилетия.

Снимка: Getty Images

Този ден така и не дойде. Но Диак призна в интервю пред френския в. "Льо Монд" през 2016-а участието си в корупционни схеми, както и ролята си при прикриването на скандала с допинга на руснаците. Разкая се, но уточни, че сумите, за които е съден, са нелепо завишени. А те бяха за подкупи в размер общо на около 4 милиона долара (23 отделни нарушения).

Това очевидно не е вярно. Само по организирането на кампании и лобирането из Африка за домакинствата на големи първенства, както и на игрите в Токио 2020, Диак е получил вероятно подаръци и пари на стойност над 9 милиона долара. Според източниците на британския "Таймс", който първи гръмна разследване за сенегалеца през 2014-а, Ламин е поискал за себе си и "своя екип" часовници на Seiko на стойност над 500 000 долара, за да стартира разговорите с японците, на които да "асистира" в битката Токио да вземе игрите.

Не е случайно, че синът му Папа Масата е изпълнителен директор на компанията-посредник Pamodzi, която е продала телевизионни и спонсорски права за големи състезания в спорта на стойност около 620 милиона долара за последните 20 години. Нищо случайно не може да има в това.

Друга история разказва как на конгрес на МОК, на който е в качеството си на почетен член, Ламин обикаля африканските групи от делегати и ги подпитва: "Говорихте с Папа, нали? Не мога да се оправям с тези модерни телефони". За какво става дума? Синът му пуска SMS-и на въпросните делегати с едно и също съдържание - "такава и такава сума за да се гласува така и така." Тъй като бащата наистина не може да праща съобщения и е "от старата школа", синът е посредникът в сделката как да се гласува и кой да се избере при поредния голям вот. Въпрос за това също му бе зададен от "Льо Монд" в онова стряскащо интервю и босът не отрече да се е случвало.

През септември 2020-а Диак бе прибран в Дакар, за да не лежи ефективно в затвор във Франция. Случи се, след като президентът на сенегалски футболен клуб - Чеик Сек, плати 500 000 евро на френските власти като гаранция, че Ламин ще бъде под домашен арест в родината си. Предвид възрастта и влошеното здраве на някогашния лидер на атлетиката, Париж се съгласи.

И този жест не е случаен. Сек е дългогодишен бизнес партньор на Диак и каза ден след смъртта му: "Много хора ще са доволни, че той реши да остане твърд и да не говори. Сега някои щяха да са в затвора."

Изглежда наистина доста тайни за корупцията в спорта, мръсните игри на дипломация и превеждането на огромни суми из сметки за тази или онази услуга, на наистина най-високите етажи на спортната йерархия, ще отнесе в гроба този Диак.

С настоящия шеф на МОК Томас Бах

Снимка: Getty Images